Adaçayı, Lamiaceae familyasına ait bir bitki olup, içerdiği uçucu yağ ve diğer sekonder metabolitler nedeniyle Türkiye ve Dünya yüzeyinde önemli bir ticari öneme sahiptir. Bu çalışma farklı tuz ve salisilik asit uygulamalarının adaçayı (Salvia officinalis L.) bitkisinin morfolojik özelliklerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada; Kontrol (0) , 5 farklı tuz (50, 100, 150, 200 ve 250 mM NaCI/l) ve üç farklı salisilik asit (0,1, 0,5 ve 1,0 mM/l) konsantrasyonları uygulanmıştır. İncelenen özellikler değerlendirildiğinde; adaçayında bitki boyunun 12,24-20,42 cm, kök uzunluğunun 9,13-18,12 cm, yaş bitki ağırlığının 2,19-7,00 g/bitki, yaş kök ağırlığının 0,89-3,50 g/bitki, bitki zararlanma skalasının 3-5 arasında değiştiği ve bitkinin sentezlediği prolin miktarının 0,11-1,56 (Mmol/g) aralığında olduğu tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda, 0,5mM Salisilik asit uygulamasının adaçayı bitkisinde morfolojik gelişim açısından olumlu etkilerinin olduğu tespit edilmiştir.
Sage, which is an important medicinal and aromatic plant in Turkey and the world, is a plant of commercial importance. This study was created to examine the effects of different salt and salicylic acid applications on the morphological characteristics of sage (Salvia officinalis L.) plant. Control (0), 5 different salts (50, 100, 150, 200 and 250 mM NaCl/l) and three different concentrations of salicylic acid (0.1, 0.5 and 1.0 mM/l) were applied. When the examined features are evaluated; plant height 12.24-20.42 cm, root length 9.13-18.12 cm, fresh plant weight 2.19-7.00 g/plant, fresh root weight 0.89-3.50 g/plant in sage It was determined that the scale of plant damage varied between 3-5 and the amount of proline synthesized by the plant was 0.11-1.56. As a result of the study, it was determined that salicylic acid application had a positive effect on the sage plant, especially 0.5mM Salicylic acid application had positive effects on the morphological development of the sage plant, despite the salt, which is one of the abiotic stress conditions that negatively affect the plant.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer), Agronomi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri (RESEARCH ARTICLES) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Mart 2024 |
Gönderilme Tarihi | 1 Şubat 2023 |
Kabul Tarihi | 20 Ekim 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 2 |
* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)
* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).
* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)
* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.
*Dergi açık erişimli bir dergidir.
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.