Meme kanseri gelişiminde önemli risk faktörü tanımlanmaktadır. Öte yandan koruyucu faktörler de güncel araştırmaların konusu olmaktadır. Bu nedenle, bu çalışmada kadınlardaki kahve tüketiminin meme kanserine karşı koruyucu etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Ocak 2022-Mayıs 2022 tarihleri arasında Onkoloji kliniğinde meme kanseri tanısıyla takip edilen (1. grup, n=72) ve meme ile ilgili herhangi bir hastalığı veya şikâyeti olmayan (2. grup, n=212) kontrol grubundaki kadın hastalar gözlemsel olarak incelenmiştir. Hastaların demografik verileri (yaş, cinsiyet), yandaş hastalık varlığı, menopoz durumu, beden kütle indeksi (BKİ), toplam vücut ve gövde yağ oranları (%) ile kahve tüketim miktarları kaydedilmiştir. Hastaların yaşları ortalama 49,68±11,43 yıl olarak bulunmuştur. Kontrol grubundaki hastaların kahve tüketimleri, 1. gruptakilere kıyasla daha fazla tespit edilmiştir (p=0,01). Günlük kahve tüketimi ile meme kanseri gelişme oranı arasında negatif ve anlamlı bir ilişki olduğu gözlenmiştir (p<0,05). Sonuç olarak; kadınlarda görülen meme kanseri ile kahve tüketimi arasında ilişki olduğu tespit edilmiştir. Kahve tüketiminin meme kanserine karşı koruyucu etkisinin olabileceğine dair bulguların epidemiyolojik çalışmalar ile desteklenmesine ihtiyaç vardır.
Çalışma Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Etik Kurulu'na sunularak çalışma onayı alındı (no: 2023/7/13).
Important risk factors for the development of breast cancer are identified. On the other hand, protective factors are also the subject of current research. Therefore, this study aimed to investigate the protective effect of coffee consumption in women against breast cancer. Female patients in the control group who were followed up with a diagnosis of breast cancer in the Oncology clinic between January 2022 and May 2022 (group 1, n=72) and did not have any breast-related disease or complaints (group 2, n=212) were examined observationally. Demographic data of the patients (age, gender), presence of comorbidities, menopausal status, Body Mass Index (BMI), total body and trunk fat percentages (%), and coffee consumption amounts were recorded. The average age of the patients was found to be 49.68±11.43 years. The coffee consumption of the patients in the control group was determined to be higher compared to those in the 1st group (p = 0.01). It was observed that there was a negative and significant relationship between daily coffee consumption and breast cancer development rate (p<0.05). In conclusion; It has been determined that there is a relationship between breast cancer in women and coffee consumption. Findings that coffee consumption may have a protective effect against breast cancer need to be supported by epidemiological studies.
The study was submitted to Osmaniye Korkut Ata University Ethics Committee and study approval was received (no: 2023/7/13).
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık ve Ekolojik Risk Değerlendirmesi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri (RESEARCH ARTICLES) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Eylül 2024 |
Gönderilme Tarihi | 17 Aralık 2023 |
Kabul Tarihi | 29 Temmuz 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 4 |
* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)
* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).
* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)
* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.
*Dergi açık erişimli bir dergidir.
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.