Iris, a plant belong to Iridaceae family, is a precious medicinal, aromatic and ornamental plant. Iris has been used at cure of cancer, ichors, virus and bacterial infections in medicine, and at perfumes and cosmetics due to the attractive scent of essential oil in industry. The research was conducted with the aim to determine of essential oil content and composition, resinoide and absolute of iris. The essential oil of Iris florentina was extracted by hydro distillation by using Clevenger apparatus, and resinoide and absolute were obtained by using n-hexane and ethyl alcohol, respectively. Essential oil components were identified by GC/MS (QP5050 gas chromatography/mass spectrometry). Statistically non-significant differences were observed in the fresh and dry rhizome, and statistically significant differences (p<0.01) in the resinoide and absolute of Iris florentina. In the Iris florentina, the fresh and dry rhizome essential oil resinoide were determined as 0.04 % and 0.07 % respectively, and the resinoide and absolute were obtained as 2.21% and 1.92%, respectively. The main compounds of Iris florentina essential oil, resinoide and absolute were determined as decanoic acid, ethanon, α-Iron, trans-2,6-γ-Iron, lauric acid, myristic acid, palmitic acid, 9,12 oktadecadienoic acid and hexanedioic acid bis ester. In the main components of essential oil, resinoide and absolute of iris were significant differences determined. α-iron and γ-iron contents weren’t determined in fresh rhizome essential oil that they are accepted as the most significant commercial quality criteria of iris essential oil. The highest α-Iron and trans-2,6-γ-Iron contents were obtained in dry rhizome essential oil (4.21% and 7.88%, respectively), their the lowest values were determined in resinoide (0.69% and 1.25%, respectively).
Süsen Iridaceae familyasına ait değerli bir tıbbi, aromatik ve süs bitkisidir. Tıpta; kanser, iltihap, virüs ve bakteri enfeksiyonu tedavilerinde, endüstride uçucu yağının çekici kokusu nedeniyle parfümeri ve kozmetikte geniş bir kullanım alanı vardır. Bu araştırma, süsenin uçucu yağ, resinoid ve absolüt oranı ile uçucu yağ bileşenlerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Iris florentina’nın uçucu yağı Clevenger hidrodistilasyon aparatında su distilasyonu yöntemiyle, resinoid n-hekzan ve absolüt ise etil alkol kullanılarak elde edilmiştir. Uçucu yağ bileşenleri GC/MS (QP5050 gas chromatography/mass spectrometry) cihazında belirlenmiştir. Iris florentina’nın taze ve kuru rizom uçucu yağ arasındaki fark istatistiksel olarak önemsiz, resinoid ve absolüt oranları arasındaki fark ise p<0.01 düzeyinde önemli olmuştur. Iris florentina’nın taze ve kuru rizom uçucu yağ oranları sırasıyla, % 0.04 ve % 0.07, resinoid ve absolüt oranı ise sırasıyla % 2.21 ve % 1.92 olarak belirlenmiştir. Iris florentina’nın uçucu yağ, resinoid ve absolütünde, dekanoik asit, ethanon, α–Iron, trans-2,6γ–Iron, laurik asit, miristik asit, palmitik asit, 9,12 oktadekadienoik asit ve hekzandioik asit bis ester temel bileşenler olarak belirlenmiştir. Uçucu yağ, resinoid ve absolütde tespit edilen bileşenlerin oranları önemli farklılık göstermiştir. Süsenin ticari değerini belirleyen α–Iron ve trans-2,6- γ–Iron bileşenleri taze rizom uçucu yağında tespit edilmezken, en yüksek kuru rizom uçucu yağında (sırasıyla % 4.21 ve % 7.88), en düşük resinoitte (sırasıyla % 0.69 ve % 1.25) tespit edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tarla Bitkileri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Şubat 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 29 Sayı: 1 |