Various soil-borne fungal pathogens are widespread in cucurbit-growing areas and cause wilting, root and crown rot diseases in the world. This study was conducted to determine fungal pathogens related to root and crown rot disease in winter squash-growing areas and the responses to these pathogens of some winter squash genotypes which were chosen based on individual selection method in terms of suitability for sweet intended use, The survey studies were conducted in 65 fields in Samsun, Amasya, Sinop and Ordu provinces. A total of 140 fungal isolates were obtained from diseased plant samples. Eleven different species of Fusarium genus were obtained, and among them, F. oxysporum was the species with the highest isolation ratio (21.4%). The isolation ratio was 2114% for Rhizoctonia solani AG 4 whereas it was 2.1% for Pythium spp. Pre-pathogenicity tests were carried out on “Arıcan 97” winter squash variety with 78 isolates selected from Fusarium spp., R. solani and Pythium sp. isolates. At the experiment, 3 isolates (F. solani f.sp. cucurbitae (F-42), Pythium sp. (Pyt-3), R. solani AG 4 (Rhi-3) which exhibited high virulence phenotypes in the study and F. solani f.sp. cucurbitae race 1 (used for positive control) were selected, and the resistance reactions of 5 squash genotypes (G14, 55ÇA06, 57Sİ21, 55ÇA15, 55BA03) against these isolates were tested. The differences among the reactions of winter squash genotypes against the isolates studied were found to be statistically significant (P<0.05) according to the durability test results. All of the genotypes used in this study were found be moderately resistant (MR) to the isolate F-42 of F. solani f.sp. cucurbitae.
Fusarium spp. pathogenicity Pythium spp. resistance Rhizoctonia solani winter squash
Dünyada toprak kaynaklı farklı fungal patojenler kabakgil yetiştirilen alanlarda yaygın görülmekte ve solgunluk, kök ve kök boğazı çürüklüğü hastalıklarına neden olmaktadır. Bu çalışma Karadeniz Bölgesinde önemli kestane kabağı (Cucurbita maxima Duch.) yetiştirilen alanlarda kök ve kök boğazı çürüklüğüne neden olan fungal etmenlerin tespiti ve teksel seleksiyon ıslahı ile seçilen tatlı yapımına uygun özelliklere sahip bazı kestane kabağı genotiplerinin bu etmenlere karşı reaksiyonlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Samsun, Amasya, Sinop ve Ordu illerinde 65 tarlada sörvey çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Hastalıklı bitki örneklerinden yapılan izolasyonlarda toplam 140 fungal izolat elde edilmiştir. Çalışmada Fusarium cinsine ait 11 farklı tür elde edilirken, tüm izolatlar içinde F. oxysporum % 21.4’lük oranla en yüksek oranda izole edilen tür olmuştur. Rhizoctonia solani'de % 21.4 oranında izole edilmiştir. Pythium spp. (% 2.1) ise izole edilen diğer gruptur. Fusarium spp., R. solani ve Pythium spp. izolatları arasından seçilen 78 izolat ile “Arıcan 97” kestane kabağı çeşidi üzerinde ön patojenite denemesi yapılmıştır. Deneme sonucunda virülensi yüksek olan 3 izolat [F. solani f.sp. cucurbitae (F-42), Pythium sp. (Pyt-3), R. solani AG 4 (Rhi-3) ve F. solani f. sp. cucurbitae ırk 1 (pozitif kontrol)] izolatı, selekte edilmiş 5 kestane kabağı genotipi (G14, 55ÇA06, 57Sİ21, 55ÇA15, 55BA03) bu izolatlara karşı dayanıklılık reaksiyonlarının belirlenmesi amacıyla kullanılmıştır. Yapılan dayanıklılık testleme sonuçlarına göre, genotiplerin patojenlere karşı gösterdiği reaksiyonlar arasında istatistiksel düzeyde farklılıklar belirlenmiştir (P < 0.05). Çalışmada yer alan tüm kabak genotiplerinin F. solani f.sp. cucurbitae (F-42) izolatına karşı orta derecede dayanıklı (MR) olduğu tespit edilmiştir.
Dayanıklılık fusarium spp. kestane kabağı patojenite pythium spp. rhizoctonia solani
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Bitki Koruma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 30 Sayı: 1 |