BibTex RIS Kaynak Göster

Erzurum İli meralarında doğal olarak yetişen farklı baklagil yem bitkilerinin nispi yem değerlerinin belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 32 Sayı: 3, 407 - 412, 15.10.2017
https://doi.org/10.7161/omuanajas.287002

Öz

Erzurum ili meralarında doğal olarak
yetişen bazı baklagil yem bitkilerinin kimyasal kompozisyonu, kuru madde
tüketimi (KMT), kuru madde sindirilebilirliği (KMS), ve nispi yem değerlerinin
(NYD) belirlenmesi amacıyla yürütülen çalışmada, materyal olarak yonca
(Medicago sativa), dağ İspanyol korungası (Hedysarum elegans), melez yonca
(Medicago varia), kuş fiği (Vicia cracca), dağ fiği (Vicia alpestris), tüylü
fiğ (Vicia villosa), dağ üçgülü (Trifolium montanum), üç başlı üçgül (Trifolium
trichocephalum), kafkas üçgülü (Trifolium ambiguum), doğu taç otu (Coronilla
orientatis), alaca taç otu (Coronilla varia L.) ve sarı çiçekli gazal boynuzu
(Lotus corniculatus) kullanılmıştır.

İncelenen yem bitkileri arasında kuru
madde (KM), ham kül (HK), ham yağ (HY), ham protein (HP), organik madde (OM),
asit çözücüde çözünmeyen yapısal karbonhidratlar  (ADF), nötral çözücüde çözünmeyen
karbonhidratlar (NDF), asit çözücüde çözünmeyen lignin (ADL) ve nispi yem
değerleri (NYD) bakımından önemli farklılıklar gözlenmiştir (P<0.01).
Baklagil yem bitkilerinin ortalama KMS, KMT ve NYD değerleri sırasıyla
%60.92-73.26, %2.46-3.90 ve 116.69-221.18 arasında değişmiştir.





Sonuç olarak, HY, HP ve HK bakımından
zengin NDF, ADF ve ADL bakımından fakir olan yem bitkilerinin KMT, KMS ve NYD
özellikleri bakımından tatminkâr sonuçlar verdiği kanaatine varılmıştır.

Kaynakça

  • Abaş, İ., Özpınar, H., Kutay, H.C., Kahraman, R., Eseceli, H., 2005. Determination of the metabolizable energy (ME) and net energy lactation (NEL) contents of some feeds in the marmara region by in vitro gastTecnique. Turk J. Vet. Anim. Sci., 29, 751-757.
  • Adesogan, A.T., L.E. Sollenberger Moore, J.E., 2006. Forage quality. In: Florida Forages Handbook. (Ed. C.G. Chambliss and M. B. Adjei) Univ. of Florida. Cooperative Extension Services.
  • Aksoy A., Macit M., Karaoğlu M., 2000. Hayvan Besleme Ders Kitabı. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Zootekni Böl. Erzurum.
  • Albayrak, S., Ekiz, H., 2005. An investigation on the estabilishment of artifical pasture under Ankara’s ecological conditions. Turk J. Agric For., 29, 69-74.
  • A.O.A.C., 1990. Official method of anallysis. Association of Official Analytical Chemists pp. 66-88. 15th.edition Washington, DC. USA.
  • Bakoğlu, A., Koç, A., Gökkuş, A., 1999. Erzurum yöresi çayır ve meralarındaki yaygın bitki türlerinin ömür uzunluğu, çiçeklenmeye başlama tarihi ve ot kalitesi ile ilgili bazı özellikleri. Tr. J. Of Agriculture and Foresty, 23 (4), 951-957.
  • Ball, D. M., C. S. Hoveland and G. D. Lacefield. 1996. Forage quality. In: Southern Forages (2nd edition). Potash & Phosphate Institute and Foundation for Agronomic Research, Norcross, GA., 124-132.
  • Bayraktar, E., 2005. Tekirdağ koşullarında bazı yem bitkilerinin farklı gelişme dönemlerinde kök ve gövdelerinde bitkilerin kimi besin maddelerinin değişimi. Yüksek Lisans Tezi. Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı, Tekirdağ.
  • Buxton, D., 1990. Cell-Wall components in divergent germplasm of four perennial forage grass species. Crop Sci., 30, 402-408.
  • Buxton D.R., Mertens, D.R., 1995. Ouality-Related characteristics of forages in forages volume II. The Science of Grassland Agriculture, Lowa State Univ. Pros., Ames, Lowa, USA, 83-96.
  • Buxton, D.R., Redfearn, D.D., 1996. Plant limitations to fiber digestion and utilization. 37th. Annual Ruminant Nut. Conf., 14 April, Washington, 814-818.
  • Canbolat, Ö., Kamalak, A., Özkan, C.Ö., Erol, A., Şahin, M., Karakaş, E., Özkose, E., 2006. Prediction of relative feed value of alfalfa hays harvested at different maturity stages using in vitro gas production. Livestock Research for Rural Development, 18 (2), 27.
  • Canbolat, Ö., Karaman, Ş., 2009. Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirilebilirliği, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi, 15 (2), 188-195. Ankara.
  • Cherney, D.J.R., Cherney, J.H., Davidson, A.H., 1997. Characterization of legume and grass residues following in vitro and in sacco ruminal digestion. Proc. The XVIII. International Grassland Cong., June 8-17, Winnipeg and Saksatoon, Session, 17, 17-23.
  • Duncan, D.B., 1955. Mutiple range and multiple F tests. Biometrics, 11, 1-42.
  • Edward, B., Rayburn, Ph., D., 1998. Using forage test to identify improvements in forage management west virginia university extension service, PO Box 6108, Morgantown.
  • Kamalak, A., 2005. Bazı kaba yemlerin gaz üretim parametreleri ve metabolik enerji içerikleri bakımdan karşılaştırılması. KSÜ. Fen ve Mühendislik Dergisi, 8(2).
  • Karabulut, A., Canbolat, Ö., Kamalak, A., 2006. Effect of maturity stage on the nutritive value Value of birdsfoot trefoil (Lotus corniculatus L.) hays. Lotus Newsletter, 36 (1), 11-21.
  • Karabulut, A., Canbolat, Ö., Kalkan, H., Gürbüzol, F., Sucu, E., Filya, İ., 2007. Comparison of in vitro gas production, metabolizable energy, organic matter digestibility and microbial protein production of some legume hays. Asian-Agust. J. Anim. Sci. 20 (4); 517-522.
  • Kaya, Ş., 2008. Kaba yemlerin değerlendirilmesinde göreceli yem değeri ve göreceli kaba yem kalite indeksi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 1 (1), 59-64.
  • Khazal, K., Boza, J., Orskov, E.R. 1994. Assessment of phenolics-related antinutritive effects in mediterranean browse: a comparison between the use of the gas production technique with or without insoluble polyvinylpolpyrrolidone or nylon bag. Anim. Feed. Sci. Technol., 49, 133-149.
  • Kılıç, Ü., Sarıçiçek, B.Z., 2006. In vitro gaz üretim tekniğinde sonuçları etkileyen faktörler. Hayvansal Üretim, 47 (2), 54-61.
  • Moore J.E. 1994. Forage quality indices: Development and Application. In: Forage Quality, Evaluation and Utilization. (ed. Fahey, Jr. G.C.). ASA, CSSA, SSSA, Madison, WI, 977-998.
  • Moore, J. E., Undersander, D.J, 2002. Relative forage quality: Alternative to relative feed value and quality index. Proceedings 13th Annual Florida Ruminant Nutrition Symposium, p.16 -32.
  • Norton, B.W., 2012. The Nutritive value of tree legumes. Erişim tarihi, 07.11.2012. http://www.fao.org/ag/AGP/AGPC/doc/Pubicat/Gutt-shel/x5556e0j.htm. pp. 1-10.
  • Özkan, Ç.Ö., 2006. Farklı dönemlerde hasat edilen bazı baklagil yem bitkilerinden
  • sindirim derecesinden ve metabolik enerji değerlerinin in vitro gaz ekniği ile belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, K.S.İ.Ü. Fen. Bil. Ens., Kahramanmaraş.
  • Polat, M., Şayan, Y., Özkul, H., Önenç, S.S., 2007. Kaba yemlerin çeşitli inkübasyon periyotlarındaki in vitro metabolik enerji değerleri. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 44(1), 113-122.
  • Rayburn, E.B., 1997. 06.11.2012 from www.caf.wvu.edu/~forage.
  • Redfearn, D., Zhang, H., Caddel, J,. 2006. 06.11.2012. Forage quality interpretations. Oklahoma Cooperative Extension Service F-2117. http://pods.dasnr.okstate.edu/docushare/dsweb/Get/Document-2557/F-2117web.pdf.
  • Richardson C. 2001. 06.11.2012. Relative feeding value (RFV), an indicator of hay quality. OSO Extension Fact F2117. http://clay.agr.okstate.edu/alfalfa/webnews /quality3
  • Robinson, P.H., 2003. 06.11.2012. Estimating alfalfa hay and corn silage energy levels, uc davis equations using NDF and ADF. 06.11.2012, from http://animalscience.ucdavis.edu/faculty/robinson/Articles/Fulltext/Pdf/Web200309.pdf.
  • Rohweder, D. A, Barnes, R. F., Jorgensen, N., 1978. Proposed hay grading standards based on laboratory analyses for evaluating quality. Journal of Animal Science 47, 747-759.
  • Seresinhe, T., Madushika, S.A.C., Seresinhe, Y., Lal, P.K., Ørskov, K., 2012. Effects of tropical high tannin non legume and low tannin legume browse mixtures on fermentation parameters and methanogenesis using gas production technique. Asian-Aust. J. Anim. Sci. Vol. 25, No. 10, 1404 – 1410.
  • Serin, Y., Gökkuş, A., Tan, M., Koç, A., Çomaklı, B., 1998. Sun’i çayır tesisinde kullanılabilecek uygun yem bitkileri ve karışımlarının belirlenmesi. Tr. J. Of Agriculture and Foresty. 22, 13-20.
  • Snedecor, G.W., Cochran W., 1976. Statistical methods. The Iowa State Univ. Pres. Amer. IA. USA.
  • Smith, L.W., Goering, H.K., Gordon, C.H., 1972. Relationships of forage compositions with rates of cell digestion and digestibility of cell walls. J. Dairy Sci., 55, 1140-1147.
  • Statistica, 1993. Statistica for Windows (Release 4.3), Sat Soft, Inc. Tulsa. OK.
  • Şahin, M., Üçkardeş, F., Canbolat, Ö., Kamalak, A., Atalay, A.İ., 2011. Ruminant beslemede kullanılan bazı yemlerin kısmi gaz üretim zamanlarının tahmini. Kafkas Univ. Vet. Fak. Derg., 17 (5), 731-734.
  • Valentin, S.F., Williams, P.E.V., Forbes, J.M., Sauvant, D. 1999. Comparison of the in vitro gas production technique and the nylon bag degradability technique to measure short and long term processes of degradation of maize silage in dairy cows. Animal Feed Science Technology, 78: 81-99.
  • Van Dyke, N.J., Anderson, P.M., 2000. Interpreting a forage analysis. Alabama cooperative extension. Circular ANR-890.
  • Van Soest, P.J., Robertson, J.D., Lewis, B.A., 1991. Methods for dietary fibre, neutral detergent fibre and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74, 3583–3597.
  • Yavuz, M., 2005. Bazı ruminant yemlerinin nispi yem değeri ve in vitro sindirim değerlerinin belirlenmesi. GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 22 (1), 97-101.

Determination of relative feed values of different legume forages grown as naturally in pastures of Erzurum Province

Yıl 2017, Cilt: 32 Sayı: 3, 407 - 412, 15.10.2017
https://doi.org/10.7161/omuanajas.287002

Öz

This study was carried out to determine the chemical
composition, dry matter consumption (DMC), dry matter digestibilities (DMD) and
relative feed values (RFV) of some legume forages grown naturally in the
pastures of Erzurum province. Clover, (Medicago sativa), mountain hispanic
sainfoin (Hedysarum elegans), crossbred clover (Medicago varia), bird vetch
(Vicia cracca), mountain vetch (Vicia alpestris), hairy vetch (Vicia villosa),
mountain clover (Trifolium montanum), the three-headed clover (Trifolium trichocephalum),
caucasian clover (Trifolium ambiguum), the crown of the eastern horn of grass
(Coronilla orientatis), tawny grass crown (Coronilla varia)  and yellow flowers gazelle (Lotus
corniculatus) were investigated in present study.

Significant differences were observed among the legume
forages in terms of dry matter (DM), crude ash (CA), ether extract (EE), crude
protein (CP), organic matter (OM), ADF, NDF, ADL and RFV (P<0.01). The DMD,
DMC and RFV of legume forages were determined as 60.92-73.26 %, 2.46-3.90 % and
116.69-221.18 respectively.





The
results from the present study showed that forages which were rich in EE, CP,
CA and poor in NDF, ADF and ADL had satisfactory results in terms of DMC, DMD
and RFV properties.

Kaynakça

  • Abaş, İ., Özpınar, H., Kutay, H.C., Kahraman, R., Eseceli, H., 2005. Determination of the metabolizable energy (ME) and net energy lactation (NEL) contents of some feeds in the marmara region by in vitro gastTecnique. Turk J. Vet. Anim. Sci., 29, 751-757.
  • Adesogan, A.T., L.E. Sollenberger Moore, J.E., 2006. Forage quality. In: Florida Forages Handbook. (Ed. C.G. Chambliss and M. B. Adjei) Univ. of Florida. Cooperative Extension Services.
  • Aksoy A., Macit M., Karaoğlu M., 2000. Hayvan Besleme Ders Kitabı. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Zootekni Böl. Erzurum.
  • Albayrak, S., Ekiz, H., 2005. An investigation on the estabilishment of artifical pasture under Ankara’s ecological conditions. Turk J. Agric For., 29, 69-74.
  • A.O.A.C., 1990. Official method of anallysis. Association of Official Analytical Chemists pp. 66-88. 15th.edition Washington, DC. USA.
  • Bakoğlu, A., Koç, A., Gökkuş, A., 1999. Erzurum yöresi çayır ve meralarındaki yaygın bitki türlerinin ömür uzunluğu, çiçeklenmeye başlama tarihi ve ot kalitesi ile ilgili bazı özellikleri. Tr. J. Of Agriculture and Foresty, 23 (4), 951-957.
  • Ball, D. M., C. S. Hoveland and G. D. Lacefield. 1996. Forage quality. In: Southern Forages (2nd edition). Potash & Phosphate Institute and Foundation for Agronomic Research, Norcross, GA., 124-132.
  • Bayraktar, E., 2005. Tekirdağ koşullarında bazı yem bitkilerinin farklı gelişme dönemlerinde kök ve gövdelerinde bitkilerin kimi besin maddelerinin değişimi. Yüksek Lisans Tezi. Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı, Tekirdağ.
  • Buxton, D., 1990. Cell-Wall components in divergent germplasm of four perennial forage grass species. Crop Sci., 30, 402-408.
  • Buxton D.R., Mertens, D.R., 1995. Ouality-Related characteristics of forages in forages volume II. The Science of Grassland Agriculture, Lowa State Univ. Pros., Ames, Lowa, USA, 83-96.
  • Buxton, D.R., Redfearn, D.D., 1996. Plant limitations to fiber digestion and utilization. 37th. Annual Ruminant Nut. Conf., 14 April, Washington, 814-818.
  • Canbolat, Ö., Kamalak, A., Özkan, C.Ö., Erol, A., Şahin, M., Karakaş, E., Özkose, E., 2006. Prediction of relative feed value of alfalfa hays harvested at different maturity stages using in vitro gas production. Livestock Research for Rural Development, 18 (2), 27.
  • Canbolat, Ö., Karaman, Ş., 2009. Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirilebilirliği, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi, 15 (2), 188-195. Ankara.
  • Cherney, D.J.R., Cherney, J.H., Davidson, A.H., 1997. Characterization of legume and grass residues following in vitro and in sacco ruminal digestion. Proc. The XVIII. International Grassland Cong., June 8-17, Winnipeg and Saksatoon, Session, 17, 17-23.
  • Duncan, D.B., 1955. Mutiple range and multiple F tests. Biometrics, 11, 1-42.
  • Edward, B., Rayburn, Ph., D., 1998. Using forage test to identify improvements in forage management west virginia university extension service, PO Box 6108, Morgantown.
  • Kamalak, A., 2005. Bazı kaba yemlerin gaz üretim parametreleri ve metabolik enerji içerikleri bakımdan karşılaştırılması. KSÜ. Fen ve Mühendislik Dergisi, 8(2).
  • Karabulut, A., Canbolat, Ö., Kamalak, A., 2006. Effect of maturity stage on the nutritive value Value of birdsfoot trefoil (Lotus corniculatus L.) hays. Lotus Newsletter, 36 (1), 11-21.
  • Karabulut, A., Canbolat, Ö., Kalkan, H., Gürbüzol, F., Sucu, E., Filya, İ., 2007. Comparison of in vitro gas production, metabolizable energy, organic matter digestibility and microbial protein production of some legume hays. Asian-Agust. J. Anim. Sci. 20 (4); 517-522.
  • Kaya, Ş., 2008. Kaba yemlerin değerlendirilmesinde göreceli yem değeri ve göreceli kaba yem kalite indeksi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 1 (1), 59-64.
  • Khazal, K., Boza, J., Orskov, E.R. 1994. Assessment of phenolics-related antinutritive effects in mediterranean browse: a comparison between the use of the gas production technique with or without insoluble polyvinylpolpyrrolidone or nylon bag. Anim. Feed. Sci. Technol., 49, 133-149.
  • Kılıç, Ü., Sarıçiçek, B.Z., 2006. In vitro gaz üretim tekniğinde sonuçları etkileyen faktörler. Hayvansal Üretim, 47 (2), 54-61.
  • Moore J.E. 1994. Forage quality indices: Development and Application. In: Forage Quality, Evaluation and Utilization. (ed. Fahey, Jr. G.C.). ASA, CSSA, SSSA, Madison, WI, 977-998.
  • Moore, J. E., Undersander, D.J, 2002. Relative forage quality: Alternative to relative feed value and quality index. Proceedings 13th Annual Florida Ruminant Nutrition Symposium, p.16 -32.
  • Norton, B.W., 2012. The Nutritive value of tree legumes. Erişim tarihi, 07.11.2012. http://www.fao.org/ag/AGP/AGPC/doc/Pubicat/Gutt-shel/x5556e0j.htm. pp. 1-10.
  • Özkan, Ç.Ö., 2006. Farklı dönemlerde hasat edilen bazı baklagil yem bitkilerinden
  • sindirim derecesinden ve metabolik enerji değerlerinin in vitro gaz ekniği ile belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, K.S.İ.Ü. Fen. Bil. Ens., Kahramanmaraş.
  • Polat, M., Şayan, Y., Özkul, H., Önenç, S.S., 2007. Kaba yemlerin çeşitli inkübasyon periyotlarındaki in vitro metabolik enerji değerleri. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 44(1), 113-122.
  • Rayburn, E.B., 1997. 06.11.2012 from www.caf.wvu.edu/~forage.
  • Redfearn, D., Zhang, H., Caddel, J,. 2006. 06.11.2012. Forage quality interpretations. Oklahoma Cooperative Extension Service F-2117. http://pods.dasnr.okstate.edu/docushare/dsweb/Get/Document-2557/F-2117web.pdf.
  • Richardson C. 2001. 06.11.2012. Relative feeding value (RFV), an indicator of hay quality. OSO Extension Fact F2117. http://clay.agr.okstate.edu/alfalfa/webnews /quality3
  • Robinson, P.H., 2003. 06.11.2012. Estimating alfalfa hay and corn silage energy levels, uc davis equations using NDF and ADF. 06.11.2012, from http://animalscience.ucdavis.edu/faculty/robinson/Articles/Fulltext/Pdf/Web200309.pdf.
  • Rohweder, D. A, Barnes, R. F., Jorgensen, N., 1978. Proposed hay grading standards based on laboratory analyses for evaluating quality. Journal of Animal Science 47, 747-759.
  • Seresinhe, T., Madushika, S.A.C., Seresinhe, Y., Lal, P.K., Ørskov, K., 2012. Effects of tropical high tannin non legume and low tannin legume browse mixtures on fermentation parameters and methanogenesis using gas production technique. Asian-Aust. J. Anim. Sci. Vol. 25, No. 10, 1404 – 1410.
  • Serin, Y., Gökkuş, A., Tan, M., Koç, A., Çomaklı, B., 1998. Sun’i çayır tesisinde kullanılabilecek uygun yem bitkileri ve karışımlarının belirlenmesi. Tr. J. Of Agriculture and Foresty. 22, 13-20.
  • Snedecor, G.W., Cochran W., 1976. Statistical methods. The Iowa State Univ. Pres. Amer. IA. USA.
  • Smith, L.W., Goering, H.K., Gordon, C.H., 1972. Relationships of forage compositions with rates of cell digestion and digestibility of cell walls. J. Dairy Sci., 55, 1140-1147.
  • Statistica, 1993. Statistica for Windows (Release 4.3), Sat Soft, Inc. Tulsa. OK.
  • Şahin, M., Üçkardeş, F., Canbolat, Ö., Kamalak, A., Atalay, A.İ., 2011. Ruminant beslemede kullanılan bazı yemlerin kısmi gaz üretim zamanlarının tahmini. Kafkas Univ. Vet. Fak. Derg., 17 (5), 731-734.
  • Valentin, S.F., Williams, P.E.V., Forbes, J.M., Sauvant, D. 1999. Comparison of the in vitro gas production technique and the nylon bag degradability technique to measure short and long term processes of degradation of maize silage in dairy cows. Animal Feed Science Technology, 78: 81-99.
  • Van Dyke, N.J., Anderson, P.M., 2000. Interpreting a forage analysis. Alabama cooperative extension. Circular ANR-890.
  • Van Soest, P.J., Robertson, J.D., Lewis, B.A., 1991. Methods for dietary fibre, neutral detergent fibre and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74, 3583–3597.
  • Yavuz, M., 2005. Bazı ruminant yemlerinin nispi yem değeri ve in vitro sindirim değerlerinin belirlenmesi. GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 22 (1), 97-101.
Toplam 43 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Zootekni
Yazarlar

Esra Gürsoy

Muhlis Macit

Yayımlanma Tarihi 15 Ekim 2017
Kabul Tarihi 15 Mayıs 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Gürsoy, E., & Macit, M. (2017). Erzurum İli meralarında doğal olarak yetişen farklı baklagil yem bitkilerinin nispi yem değerlerinin belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 32(3), 407-412. https://doi.org/10.7161/omuanajas.287002
AMA Gürsoy E, Macit M. Erzurum İli meralarında doğal olarak yetişen farklı baklagil yem bitkilerinin nispi yem değerlerinin belirlenmesi. ANAJAS. Ekim 2017;32(3):407-412. doi:10.7161/omuanajas.287002
Chicago Gürsoy, Esra, ve Muhlis Macit. “Erzurum İli meralarında doğal Olarak yetişen Farklı Baklagil Yem Bitkilerinin Nispi Yem değerlerinin Belirlenmesi”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 32, sy. 3 (Ekim 2017): 407-12. https://doi.org/10.7161/omuanajas.287002.
EndNote Gürsoy E, Macit M (01 Ekim 2017) Erzurum İli meralarında doğal olarak yetişen farklı baklagil yem bitkilerinin nispi yem değerlerinin belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 32 3 407–412.
IEEE E. Gürsoy ve M. Macit, “Erzurum İli meralarında doğal olarak yetişen farklı baklagil yem bitkilerinin nispi yem değerlerinin belirlenmesi”, ANAJAS, c. 32, sy. 3, ss. 407–412, 2017, doi: 10.7161/omuanajas.287002.
ISNAD Gürsoy, Esra - Macit, Muhlis. “Erzurum İli meralarında doğal Olarak yetişen Farklı Baklagil Yem Bitkilerinin Nispi Yem değerlerinin Belirlenmesi”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 32/3 (Ekim 2017), 407-412. https://doi.org/10.7161/omuanajas.287002.
JAMA Gürsoy E, Macit M. Erzurum İli meralarında doğal olarak yetişen farklı baklagil yem bitkilerinin nispi yem değerlerinin belirlenmesi. ANAJAS. 2017;32:407–412.
MLA Gürsoy, Esra ve Muhlis Macit. “Erzurum İli meralarında doğal Olarak yetişen Farklı Baklagil Yem Bitkilerinin Nispi Yem değerlerinin Belirlenmesi”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, c. 32, sy. 3, 2017, ss. 407-12, doi:10.7161/omuanajas.287002.
Vancouver Gürsoy E, Macit M. Erzurum İli meralarında doğal olarak yetişen farklı baklagil yem bitkilerinin nispi yem değerlerinin belirlenmesi. ANAJAS. 2017;32(3):407-12.
Online ISSN: 1308-8769