Yield and the quality of the rangeland depend on
the botanical composition. The purpose of this study is to investigate the
nutrient content of the plants available in a native rangeland on the family
basis with respect to the nutritional requirements of the livestock grazing on
that rangeland. The results of the study showed that the legumes found on the
rangeland were rich in crude protein (CP) content while other species belonging
the other families were sufficient with the exception of grasses, which was
insufficient. With respect to the quality factor, it was found that legumes and
other families were “first class” in terms of their acid detergent fiber
content with the exception of grasses, which was classified as “second class”.
Moreover, it was found that legumes and other families were “first class” in
terms of their neutral detergent fiber content with the exception of grasses,
which was classified as “4th grade”. The relative feed value of the species
belonging to legumes, grasses and other families were found as 145.6, 90.4 and
125.9, respectively. Legumes and species belonging to other families were found
sufficient while grass species were found insufficient in terms of their
ability to meet the metabolic energy (ME) requirements of the livestock grazing
on the rangeland. There are marked differences between plant families found in
rangelands in terms of their abilities to meet nutrient requirements of
animals. As a result, the presence of legumes and the other families in
adequate amounts is vital for meeting the CP, digestible dry matter and ME
requirements of animals.
Botanical composition Crude protein Metabolic energy Quality Relative feed value
Meraların verimliliği ve üretilen
otun kalitesi bitki türlerinin özelliği ve botanik kompozisyon tarafından
belirlenir. Bu çalışmanın amacı doğal merada bulunan bitki türlerinin familya
bazında besin maddeleri içeriklerini otlayan hayvanların ihtiyaçları açısından
incelemektir. Araştırma sonucunda, ham protein (HP) içeriği bakımından,
baklagiller familyasına dahil türlerin oldukça zengin, diğer familyaların
yeterli ve buğdaygillerin ise yetersiz olduğu belirlenmiştir. Kalite faktörü
açısından incelendiğinde; asit çözücülerde çözünmeyen lifli bileşikler
bakımından, meradaki baklagiller ve diğer familyaların 1. sınıf, buğdaygiller
familyasına dahil türlerin ise 2. sınıfta yer aldığı görülmektedir. Nötral
çözücülerde çözünmeyen lifli bileşikler açısından ise meradaki baklagiller ve
diğer familyalar 1. sınıfta”, buğdaygil familyasına ait bitkiler ise 4.
sınıfta” yer almaktadır. Baklagil, buğdaygil ve diğer familyaların nispi yem
değerleri sırasıyla 145.6, 90.4 ve 125.9 olarak tespit edilmiştir. Meralarda
otlayan hayvanların metabolik enerji (ME) ihtiyaçlarının karşılanması
açısından, baklagiller ve diğer familyaların yeterli, buğdaygiller familyasına
dahil türlerin ise yetersiz olduğu belirlenmiştir. Meralarda bulunan bitki
familyaları arasında hayvanların besin maddeleri ihtiyaçlarını karşılama
yetenekleri bakımından belirgin farklılıklar vardır. Hayvanların HP,
sindirilebilir kuru madde ve ME ihtiyaçlarının karşılanabilmesi açısından
meralarda yeterli oranda baklagil ve diğer familyaların bulunması hayati bir
önem taşımaktadır.
Botanik kompozisyon Göreceli yem değeri Ham protein Kalite Metabolik enerji
Bölüm | Tarla Bitkileri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2017 |
Kabul Tarihi | 18 Eylül 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 3 |