Bu
çalışma geleneksel (beton ve çimen harman; BH, ÇH, sırasıyla) ve suni kurutma
(kurutma makinesi, KM) yöntemlerinin Tombul, Palaz ve Ordu Levant fındıklarının
fiziksel özellikleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla 2015 yılında
yürütülmüştür. Bu amaçla, çalışmada meyve uzunluğu, meyve genişliği, meyve
kalınlığı, iç uzunluğu, iç genişliği, iç kalınlığı, meyve büyüklüğü, meyve
şekil indeksi, kabuk kalınlığı, göbek boşluğu, buruşuk iç oranı, meyve
ağırlığı, iç ağırlığı, iç oranı, sağlam iç oranı (SİO), kusurlu iç oranı (KİO)
ve beyazlama oranı gibi fiziksel özellikler incelenmiştir. Çalışma sonucunda,
KM metodunda SİO değeri BH ve ÇH metotlarına göre daha yüksek bulunmuştur.
Ayrıca KİO değeri en düşük olarak yine KM metodunda tespit edilmiştir. Bu
yüzden KM metodunun fındık kurutma için uygun olduğu söylenebilir.
Beyazlama oranı Geleneksel kurutma Sağlam iç oranı Suni kurutma
This study was conducted in 2015 and aimed to
determine the effects of hazelnut drying machine (DM) and traditional–drying
(concrete and grass ground; CG and GG, respectively) methods on the physical
properties of Tombul, Palaz, and Ordu Levant cultivars. For this purpose, namely nut lenght, nut width, nut depth, kernel
lenght, kernel width, kernel depth, nut size, shape index, shell thickness,
kernel cavity, shrivel kernel ratio, nut weight, kernel weight, kernel
percentage, good kernel (GK), defect kernel (DK), and blanching ability were analyzed.
At the end of the study, the GK value was found higher in DM method than on CG
and GG methods. Therefore, DM is suitable method for hazelnut drying.
Blanching ability Traditional drying Good kernel Artificial drying
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tarım Makineleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2019 |
Kabul Tarihi | 29 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 34 Sayı: 3 |