Bu çalışmada tuz stresine maruz bırakılan Capsicum chinense (biber) bitkisinde,
dışsal olarak yapraklardan uygulanan sentetik siklitol türevi allo-inositol’ün
tuz tolerans mekanizmasında oynadığı rollerin fizyolojik ve biyokimyasal
yöntemlerle araştırılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda tuz stresine maruz
bırakılan bitkiler (150 µM NaCl) gerek kontrol bitkileri gerekse siklitol
uygulanmış stres gruplarıyla kıyaslanarak; yaprak su potansiyelleri,
antioksidan enzim aktiviteleri, lipid peroksidasyonları (MDA), hidrojen
peroksit (H2O2), prolin ve kalsiyum miktarları
belirlenmiştir. Bulgularımıza göre stres gruplarında allo-inositol uygulaması
yaprak su potansiyelini, prolin miktarını, kalsiyum içeriğini ve antioksidan
enzim aktivitelerini arttırırken, MDA ve H2O2 içeriğini
ise azaltmıştır. Bu sonuçlara göre; dışsal olarak uygulanan sentetik
allo-inositol’ün biber bitkisinde tuz stresinin olumsuz etkilerini
hafifletebildiği söylenebilir.
In
this study, it is aimed to investigate the role of synthetic cyclitol
derivative allo-inositol on salt tolerance mechanism in the Capsicum chinense (pepper) which is
exposed to salt stress by physiological and biochemical methods. Plants
thatexposed to salt stress (150 µM NaCl) compared to both control plants and cyclitol applied stress
groups; leaf water potentials, antioxidant enzyme activities, lipid
peroxidation (MDA), hydrogen peroxide (H2O2), proline and
calcium levels were determined. According to our findings, application of
allo-inositol in stressed groups increased leaf water potential, proline
amount, calcium content, and antioxidant enzyme activities while decreasing MDA
and H2O2 content. According to these results; it can be
said that the synthetic allo-inositol which exogenously applied to pepper plant
may alleviate the negative effects of salt stress.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tarımsal Yapılar ve Sulama |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2019 |
Kabul Tarihi | 31 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 34 Sayı: 3 |