Soğutma sistemli bir seyyar süt sağım makinasının soğutma performansının belirlenmesi
Yıl 2020,
Cilt: 35 Sayı: 1, 88 - 96, 14.02.2020
Taner Akbaş
,
Cengiz Özarslan
,
Mustafa Çetin
Öz
Bu çalışmada seyyar tip
kovalı süt sağım makinaları için bir soğutma sistemi geliştirilmiş ve
laboratuvar ortamında yaş koşullarda denemeleri gerçekleştirilmiştir. Ortaya
konulan makina ile özellikle süt soğutma tankı ve süt sağım tesisi bulunmayan
küçük işletmelerde sağım esnasında, sütün soğuk zincire girene kadar geçen
sürede soğutularak kalitesinin muhafaza edilmesi ve ekonomik değer kaybının
önüne geçilmesine çalışılmıştır. Seyyar süt sağım makinalarında bulunan süt
kovasına bir soğutma sistemi entegre edilerek toplanan süt, sağım sırasında
soğutulmaya başlanmıştır. Denemeler laboratuvar ortamında su ile
gerçekleştirilmiştir. Prototip makine, 88 dakika sonunda suyu hedeflenen
sıcaklık olan 3 °C’ye indirmeyi başarmıştır. Yaklaşık 13 saatlik deneme
süresinde toplam enerji tüketimi ise 1.8 kWh olmuştur.
|
Destekleyen Kurum
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
Teşekkür
Bilimsel Araştırma Projesine destek veren Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Fonu’na teşekkür ederiz.
Kaynakça
- Alıç, D., S.M. Yener, 2006. Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Robotlu Sağım Sistemi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 12(4) S:369-380.
- Anonim, 2000. http://www.resmigazete.gov.tr/arsiv/23964.pdf, (Erişim tarihi: 11.07.2019)
- Anonim, 2010. TST EN 13732+A2, Türk Standardı Tasarısı, Gıda İşleme Makinaları-Çiftliklerdeki Dökme Süt Soğutucular-Yapım, Performans, Kullanıma Uygunluk, Güvenlik ve Hijyen Kuralları, Türk Standardları Enstitüsü, Kasım 2010, 57 s.
- Anonim, 2015. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/04/20150416.htm, (Erişim tarihi: 11.07.2019)
- Demir, V., T. Günhan, A. Şencan Şahin, O. Ekren, H. Bilgen, A. Erek, 2016. Süt Soğutma Tankının Buhar Sıkıştırmalı ve Güneş Enerjili Absorpsiyonlu (LiCl-H2O) Soğutma Sistemleriyle Soğutma Performansının Deneysel İncelenmesi, Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 31(1) S:29-37.
- Erginkaya, Z., M. Güven, O., B. Karaca, 2001. Laktoperoksidaz Sistemin Aktivasyonuyla ve Soğutularak Korunan Sütlerin Mikrobiyoloik Özellikleri, Gıda Dergisi, 26 (5) S:367-373.
- Günhan, T., Demir, V., Bilgen, H., 2006. Çiftlik Tipi Süt Soğutma Tanklarının Performans Değerlerinin Deneysel Olarak Belirlenmesi, Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 2(4)-S:369-379.
- Işık, E., Ünal, H., 2003. Yerli Yapım Süt Sağma Makinasının Performans Değerlerinin Saptanması, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17(1): 79-93.
- Sağlam, C., Z.A. Kuş, S. Yılmaz, 2015. Orta Anadolu Süt Sığırcılığı İşletmelerindeki Değişimin Sağım Tesis ve Makineleri Açısından Değerlendirilmesi, Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3(2) S:63-66.
- Üçüncü, M., 1983. Süt ve Mamullerinin Soğukta Depolanması, Gıda Dergisi, 8 (4) S:185-192.
Determination of cooling performance of a mobile type milking machine with cooling system
Yıl 2020,
Cilt: 35 Sayı: 1, 88 - 96, 14.02.2020
Taner Akbaş
,
Cengiz Özarslan
,
Mustafa Çetin
Öz
In
this research, a cooling system for mobile type milking machines was developed
and its experiments were carried out in the laboratory under wet conditions.
Thus, especially in small animal farms which do not have milk cooling tank and
milking systems, it was tried to maintain the quality of milk by cooling and to
prevent economic loss. The milk was cooled during milking time by integrating a
cooling system to the milk bucket on mobile type milking machines. Experiments
were carried out by water in laboratory conditions. Prototype machine was able
to lower the temperature of water to 3 °C at the end of 88 minutes. Total
energy consumption during the test period of approximately 13 hours was 1.8 kWh.
Kaynakça
- Alıç, D., S.M. Yener, 2006. Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Robotlu Sağım Sistemi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 12(4) S:369-380.
- Anonim, 2000. http://www.resmigazete.gov.tr/arsiv/23964.pdf, (Erişim tarihi: 11.07.2019)
- Anonim, 2010. TST EN 13732+A2, Türk Standardı Tasarısı, Gıda İşleme Makinaları-Çiftliklerdeki Dökme Süt Soğutucular-Yapım, Performans, Kullanıma Uygunluk, Güvenlik ve Hijyen Kuralları, Türk Standardları Enstitüsü, Kasım 2010, 57 s.
- Anonim, 2015. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/04/20150416.htm, (Erişim tarihi: 11.07.2019)
- Demir, V., T. Günhan, A. Şencan Şahin, O. Ekren, H. Bilgen, A. Erek, 2016. Süt Soğutma Tankının Buhar Sıkıştırmalı ve Güneş Enerjili Absorpsiyonlu (LiCl-H2O) Soğutma Sistemleriyle Soğutma Performansının Deneysel İncelenmesi, Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 31(1) S:29-37.
- Erginkaya, Z., M. Güven, O., B. Karaca, 2001. Laktoperoksidaz Sistemin Aktivasyonuyla ve Soğutularak Korunan Sütlerin Mikrobiyoloik Özellikleri, Gıda Dergisi, 26 (5) S:367-373.
- Günhan, T., Demir, V., Bilgen, H., 2006. Çiftlik Tipi Süt Soğutma Tanklarının Performans Değerlerinin Deneysel Olarak Belirlenmesi, Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 2(4)-S:369-379.
- Işık, E., Ünal, H., 2003. Yerli Yapım Süt Sağma Makinasının Performans Değerlerinin Saptanması, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17(1): 79-93.
- Sağlam, C., Z.A. Kuş, S. Yılmaz, 2015. Orta Anadolu Süt Sığırcılığı İşletmelerindeki Değişimin Sağım Tesis ve Makineleri Açısından Değerlendirilmesi, Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3(2) S:63-66.
- Üçüncü, M., 1983. Süt ve Mamullerinin Soğukta Depolanması, Gıda Dergisi, 8 (4) S:185-192.