Yulaf tanesi sağlık açısından önemli doymamış oleik ve linoleik yağ asitlerinden oluşan dikkate değer bir yağ içeriğine sahiptir. Bu çalışmada altı çevrede 25 yulaf genotipinin yağ içeriği ve yağ asitleri kompozisyonu belirlenmiştir. Birleştirilmiş verilerin analizi sonucuna göre yağ içeriği, oleik, linoleik, palmitik ve linolenic asit bakımından genotip, çevre ve genotip × çevre interaksiyonu istatistiki olarak önemli (P <0.01) bulunmuştur. Genotiplerin yağ içeriği % 5.03 (G2) ile 6.88 (G1), oleik asit içeriği % 36.72 (G2) ile 42.44 (G13), linoleik asit içeriği % 32.52 (G22) ile 36.57 (G2), palmitik asit içeriği % 19.89 (G12) ile 20.81 (G22), stearik asit içeriği % 1.85 (G12) ile 1.97 (G20) ve linolenik asit içeriği % 1.02 (G22) ile 1.33 (G25) arasında değişmiştir. Sonuçlar yulaf genotiplerinin yağlarının toplamının % 94.68’inin oluşturan hakim yağ asitlerinin oleik asit, linoleik asit ve palmitik asit olduğunu göstermiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Ekim 2020 |
Kabul Tarihi | 16 Temmuz 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 35 Sayı: 3 |