Bu çalışma Türkiye’de Çanakkale ilinde bal üretiminde teknik etkinliği, enerji çıktı ve girdiler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada kullanılan veriler 87 bal üreticisinden yüz yüze anket çalışması ile elde edilmiştir. Örnek seçimi tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenmiş olup, bal üretiminde teknik etkinlik Stokastik sınır analizi ile tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, enerji kullanım etkinliği gruplara göre sırasıyla 0.85, 0.87 ve 1.08 olarak bulunmuştur. Doğrudan enerjinin payı dolaylı enerjiye göre daha düşük olup, en yüksek enerji girdisi yakıt girdisi olarak belirlenmiştir. Etkinlik analizi sonuçlarına göre, teknik etkinlik skorları sırasıyla 0.74, 0.78 ve 0.85 olarak bulunmuştur. Çalışma sonuçları bal üretiminde girdilerin üçüncü gruptaki işletmeler tarafından daha etkin kullanıldığını göstermektedir.
This study was carried out in order to determine the relationship between the energy inputs and yield and technical efficiency of honey production in Çanakkale, Turkey. Data used in this study were obtained from 87 beekeepers using a face to face questionnaire method. The sample was selected according to stratified random sampling method. Stochastic frontier analysis was used in order to estimate the technical efficiency of honey production. According to the results, the energy use efficiency were found as 0.85, 0.87 and 1.08 in the groups, respectively. The distribution of the direct energy was lower than that of indirect energy and the highest energy inputs were provided by diesel fuel in all the groups. According to the efficiency analysis results, the technical efficiency scores were found as 0.74, 0.78 and 0.85 in the groups, respectively. Results of this study indicated that the inputs in the honey production were used more efficiently in the third group.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Ekim 2021 |
Kabul Tarihi | 4 Ağustos 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 36 Sayı: 3 |