The food and beverage
sector is compose a major source of employment in our day. While considering
the importance of food and beverage in tourism sector, especially in terms of
income, employment and customer satisfaction the need for educated workforce in
this field increases day by day. When considering the role of kitchen as a
heart of the hotel management, it is vital important that the staff would be educated
and prone to this area. In this regard, the main purpose of this study is aimed
to measure the attitudes of the students at the secondary education level in
tourism sector towards the kitchen department. On the other hand, it has been
tried to determine whether the students' attitudes towards the kitchen
department differ or not according to some demographic characteristics. Survey
method was used to collect data in the research. Fethiye Anatolian Hotel
Management and Tourism Vocational High School, Muğla Anatolian Hotel Management
and Tourism Vocational High School and Köyceğiz Anatolian Hotel Management and
Tourism Vocational High School students consist of the universe of the research
in the secondary education level in Muğla province. The sample of the study is
consist of 250 students in the 2016-2017 academic year of the high schools
which provide tourism education at the above mentioned secondary education
level. According to the results obtained from the research, it was concluded
that the attitudes of the students in tourism education to the kitchen
department at the secondary education level were positive.
Yiyecek içecek sektörü günümüzde
büyük bir istihdam kaynağı oluşturmaktadır. Özellikle turizmde gelir yönünden,
istihdam yönünden ve müşteri memnuniyeti yönünden yeme –içmenin payı
düşünüldüğünde bu alanda eğitimli iş gücüne ihtiyaç her geçen gün artmaktadır.
Otel işletmelerinin kalbi olarak görülen mutfağın rolü düşünüldüğünde, bu
alanda çalışacak personelin eğitimli ve bu alana yatkın olması oldukça
önemlidir. Bu bağlamda, turizm alanında eğitim alan orta öğretim düzeyindeki
öğrencilerin mutfak departmanına yönelik tutumlarının ölçülmesi bu çalışmanın
ana amacını oluşturmuştur. Diğer yandan öğrencilerin birtakım demografik
özelliklerine göre mutfak departmanına yönelik tutumlarında farklılık olup
olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır.
Araştırmada veri toplamak için anket yöntemi kullanılmıştır.
Araştırmanın evrenini Muğla ilindeki orta öğretim düzeyinde turizm eğitimi veren
Fethiye Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, Muğla Anadolu Otelcilik ve
Turizm Meslek Lisesi ve Köyceğiz Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi
öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, yukarıda sayılan
orta öğretim düzeyinde turizm eğitimi veren liselerin 2016-2017 eğitim-öğretim
yılındaki 250 öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara
göre, orta öğretim düzeyinde turizm eğitimi alan öğrencilerin mutfak
departmanına yönelik tutumlarının olumlu olduğu sonucuna varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Mart 2018 |
Kabul Tarihi | 8 Mart 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Gençlik Araştırmaları Özel Sayısı |