Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Contribution of Green Management Applications and Environment Consciousness on The Success of Managements in The Accommodation Sector: A Research on Muğla Province

Yıl 2018, Cilt: 8 Sayı: 15, 848 - 876, 31.08.2018
https://doi.org/10.26466/opus.449339

Öz

It is intended to reveal how often environment
consciousness and activities which are appropriate to green management
perceptiveness and because accommodation industries which adopt green
management perceptiveness function conveniently to this management
perceptiveness as to contributions it provides to management success in
relation to market share, pricing, imaging,cost, service quality,customer and
worker satisfaction, profitabelity, productivity and competition of managements
to the success criterias. A survey was carried out in the direction of this
purpose on the top managers of 3, 4, and 5 star hotel accommodation sector,
holiday villages and boutique hotels which are active within the borders of
Muğla Province. Data which was gained from top managers of 242 industries was
included to research analyses.
Survey data were obtained by
questionnaire and a questionnaire was prepared based on the green management
practices and business achievement indicators determined by means of survey. At
the end of the research, 242 valid questionnaires were obtained and they were
limited to the answers given by the top managers about the evaluation tools
themselves. Reliability Analysis, Correlation Analysis, Regression and
Clustering analyzes were applied in the study and a statistical package program
was used for these analyzes.

Kaynakça

  • Akandere, G. ve Zerenler, N. (2017). Yeşil otellerde tedarik zinciri yönetimi ve işletme performansı. Çatalhöyük Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2, 77-98.
  • Akatay, A. ve Aslan, Ş. (2008). Yeşil yönetim ve işletmeleri ISO 14001 sertifikası almaya yönelten faktörler. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1(1), 301-313.
  • Akdoğan, A. (2003). Çevreye duyarlı yönetim ve işletmecilik. Kayseri: Ticaret Odası Yayınları.
  • Atay, L. ve Dilek, S. E. (2013). Konaklama işletmelerinde yeşil pazarlama uygulamaları: İbis Otel Örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18 (1), 203-219.
  • Bansal, P. and Roth, K. (2000). Why companies go green: A model of ecological responsiveness. Academy of management Journal, 43(4), 717-739.
  • Ceyhan, S. ve Ada, S. (2013). Çevreye duyarlı işletmecilik: Kahramanmaraş İli’nde bir araştırma. Yayınlanmamış Yüksek lisans tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kahramanmaraş.
  • Chavan, M. (2005). An appraisal of environment management systems: A competitive advantage for small businesses. Management environmental quality: An international journal, 15(5), 444–463.
  • Dinçer, M., Z. ve Gedik, S. (2010). Sürdürülebilir turizm yaklaşımı içinde istanbul’daki 5 yıldızlı çok uluslu konaklama işletmelerinin çevre duyarlılığının değerlendirilmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, 11. Ulusal Turizm Kongresi, Kuşadası.
  • Eren D. ve Yılmaz İ. (2008). Otel işletmelerinde yeşil pazarlama uygulamaları; Nevşehir ili örneği. 13. Ulusal pazarlama kongresi, 25-29 Ekim 2008, Nevşehir Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi.
  • Farrel, A. and Hart, M. (1998). What does sustainability really mean? The search for useful Indicators. Environment, 98(9), 4-16.
  • Giritlioğlu, İ. ve Güzel, M., O. (2015). Otel işletmelerinde yeşil yıldız uygulamaları: Gaziantep ve Hatay Bölgesi’nde bir araştırma. Uluslararası Sosyal Araştırmaları Dergisi, 40(8),65-81.
  • http://www.ibrahimkupeli.blogspot.com.tr/2013/06/yesil-yonetim.html, Yeşil Yönetim Anlayışı, (Erişim Tarihi: 03.02.2017).
  • Karabulut, E. (2003). İşletmelerde çevre bilinci ve yeşil yönetim uygulamalarının işletme başarısına katkısını incelemeye yönelik bir araştırma. Yayımlanmış Doktora tezi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
  • Keleş, R. (1997). Çevre kültürü ve etiği. I. Ulusal Kültür Kongresi, İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı, (3-5 Kasım), 103-128.
  • Keleş, R. ve Hamamcı, C. (1998). Çevrebilim, 3.Baskı, Ankara: İmge Yayımevi
  • Kim J., Y., Hlee S., Joun Y., (2016). Green practices of the hotel industry: Analysis through the windows of smart tourism system. International Journal of Information Management 36, 1340–1349.
  • Morrow, D. ve Rondinelli, D. (2002). Adopting corporate environmental management Systms: Motivations and results of ISO 14001 and EMAS Certification, European Journal, 20(2), 159-171
  • Nemli, E. (2000a). Çevreye duyarlı işletmecilik ve Türk sanayinde çevre yönetim sistemi uygulamaları, İstanbul: İstanbul Sanayi Odası Yayını, (2000/11).
  • Özgener, Ş. (2004). İş ahlakının temelleri yönetsel bir yaklaşım.Ankara: Nobel Yay.Şti.
  • Özok, O. (2015). Konaklama işletmelerinde çevre dostu uygulamalar: Bodrum örneği. Yayımlanmış Yüksek Lisans tezi, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir. Programı Kriterleri, http://www.turofed.org.tr (Erişim Tarihi: 30.01.2017).
  • Saçılık, M., Y. ve Çevik, S. (2014). Çevreye duyarlı otelcilik kapsamında yeşil yıldız uygulaması: Antakya Güngör Ottoman Palace örneği, Balıkesir: 9. Uluslararası Kongresi: Turizm İşletmeciliğinde Yeni Perspektifler.
  • Sharakshane, A., (2006). İşletmelerin Çevreye Karşı Duyarlılığı ve Şamanizm. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Sirmen, L. (1990). Çevre hukukuna göre çevrenin kirletilmesinden doğan sorumluluk. Ankara Barosu Dergisi, 1990, 1-23.
  • Topaloğlu, C. ve Gümüş, F. (2012). Yenilenebilir enerji kaynaklarının konaklama işletmelerinde kullanımı: Muğla İl’indeki 4 ve 5 yıldızlı konaklama İşletmelerinde Bir Araştırma, Antalya: Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi, 13. Ulusal Turizm Kongresi.
  • Tutar, K., F. (2015). Yeşil ekonomi, yeşil turizm: Türkiye’de turizm sektöründe yeni trend yeşillenen oteller projesi, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 13-16.
  • UNDP, United Nations Development Program. (1993). Human development report. NewYork: United Nations Development Program. (5).

Konaklama İşletmelerinde Çevre Bilinci ve Yeşil Yönetim Uygulamalarının İşletme Başarısına Katkısı: Muğla İli üzerine Bir Araştırma

Yıl 2018, Cilt: 8 Sayı: 15, 848 - 876, 31.08.2018
https://doi.org/10.26466/opus.449339

Öz

Bu
çalışmada, çevre bilinci ve yeşil yönetim anlayışına uygun faaliyetlerin
uygulanıp uygulanmadığı ve yeşil yönetim anlayışını benimseyen konaklama
işletmelerinin bu yönetim anlayışına uygun faaliyetlerde bulunmaları
dolayısıyla işletmelerin pazar payı, fiyat, imaj, maliyet, hizmet kalitesi,
müşteri ve çalışan tatmini, kârlılık, verimlilik ve rekabet gibi başarı
göstergelerine ne gibi katkılar sağladığını ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu
amaç doğrultusunda Muğla İl sınırları içinde faaliyet gösteren butik otel,
tatil köyü ve 3, 4 ve 5 yıldızlı konaklama işletmelerinin tepe yöneticileri
üzerinde bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın analizlerine 242
işletme tepe yöneticisinden elde edilen veriler dâhil edilmiştir. Araştırmanın
verileri anket yöntemi ile elde edilmiş olup yapılan literatür taraması
sonucunda belirlenen yeşil yönetim uygulamaları ve işletme başarı göstergeleri
ölçeklerine dayanarak bir anket formu hazırlanmıştır. Araştırma sonunda 242
geçerli anket elde edilmiş ve söz konusu tepe yöneticilerinin ölçme araçlarına
kendilerini değerlendirme ile ilgili verdikleri cevaplarla sınırlandırılmıştır.
Araştırmada Güvenilirlik Analizi, Korelasyon Analizi, Regresyon ve Kümeleme
analizleri uygulanmış olup bu analizler için istatistiki bir paket programı
kullanılmıştır. 

Kaynakça

  • Akandere, G. ve Zerenler, N. (2017). Yeşil otellerde tedarik zinciri yönetimi ve işletme performansı. Çatalhöyük Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2, 77-98.
  • Akatay, A. ve Aslan, Ş. (2008). Yeşil yönetim ve işletmeleri ISO 14001 sertifikası almaya yönelten faktörler. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1(1), 301-313.
  • Akdoğan, A. (2003). Çevreye duyarlı yönetim ve işletmecilik. Kayseri: Ticaret Odası Yayınları.
  • Atay, L. ve Dilek, S. E. (2013). Konaklama işletmelerinde yeşil pazarlama uygulamaları: İbis Otel Örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18 (1), 203-219.
  • Bansal, P. and Roth, K. (2000). Why companies go green: A model of ecological responsiveness. Academy of management Journal, 43(4), 717-739.
  • Ceyhan, S. ve Ada, S. (2013). Çevreye duyarlı işletmecilik: Kahramanmaraş İli’nde bir araştırma. Yayınlanmamış Yüksek lisans tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kahramanmaraş.
  • Chavan, M. (2005). An appraisal of environment management systems: A competitive advantage for small businesses. Management environmental quality: An international journal, 15(5), 444–463.
  • Dinçer, M., Z. ve Gedik, S. (2010). Sürdürülebilir turizm yaklaşımı içinde istanbul’daki 5 yıldızlı çok uluslu konaklama işletmelerinin çevre duyarlılığının değerlendirilmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, 11. Ulusal Turizm Kongresi, Kuşadası.
  • Eren D. ve Yılmaz İ. (2008). Otel işletmelerinde yeşil pazarlama uygulamaları; Nevşehir ili örneği. 13. Ulusal pazarlama kongresi, 25-29 Ekim 2008, Nevşehir Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi.
  • Farrel, A. and Hart, M. (1998). What does sustainability really mean? The search for useful Indicators. Environment, 98(9), 4-16.
  • Giritlioğlu, İ. ve Güzel, M., O. (2015). Otel işletmelerinde yeşil yıldız uygulamaları: Gaziantep ve Hatay Bölgesi’nde bir araştırma. Uluslararası Sosyal Araştırmaları Dergisi, 40(8),65-81.
  • http://www.ibrahimkupeli.blogspot.com.tr/2013/06/yesil-yonetim.html, Yeşil Yönetim Anlayışı, (Erişim Tarihi: 03.02.2017).
  • Karabulut, E. (2003). İşletmelerde çevre bilinci ve yeşil yönetim uygulamalarının işletme başarısına katkısını incelemeye yönelik bir araştırma. Yayımlanmış Doktora tezi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
  • Keleş, R. (1997). Çevre kültürü ve etiği. I. Ulusal Kültür Kongresi, İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı, (3-5 Kasım), 103-128.
  • Keleş, R. ve Hamamcı, C. (1998). Çevrebilim, 3.Baskı, Ankara: İmge Yayımevi
  • Kim J., Y., Hlee S., Joun Y., (2016). Green practices of the hotel industry: Analysis through the windows of smart tourism system. International Journal of Information Management 36, 1340–1349.
  • Morrow, D. ve Rondinelli, D. (2002). Adopting corporate environmental management Systms: Motivations and results of ISO 14001 and EMAS Certification, European Journal, 20(2), 159-171
  • Nemli, E. (2000a). Çevreye duyarlı işletmecilik ve Türk sanayinde çevre yönetim sistemi uygulamaları, İstanbul: İstanbul Sanayi Odası Yayını, (2000/11).
  • Özgener, Ş. (2004). İş ahlakının temelleri yönetsel bir yaklaşım.Ankara: Nobel Yay.Şti.
  • Özok, O. (2015). Konaklama işletmelerinde çevre dostu uygulamalar: Bodrum örneği. Yayımlanmış Yüksek Lisans tezi, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir. Programı Kriterleri, http://www.turofed.org.tr (Erişim Tarihi: 30.01.2017).
  • Saçılık, M., Y. ve Çevik, S. (2014). Çevreye duyarlı otelcilik kapsamında yeşil yıldız uygulaması: Antakya Güngör Ottoman Palace örneği, Balıkesir: 9. Uluslararası Kongresi: Turizm İşletmeciliğinde Yeni Perspektifler.
  • Sharakshane, A., (2006). İşletmelerin Çevreye Karşı Duyarlılığı ve Şamanizm. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Sirmen, L. (1990). Çevre hukukuna göre çevrenin kirletilmesinden doğan sorumluluk. Ankara Barosu Dergisi, 1990, 1-23.
  • Topaloğlu, C. ve Gümüş, F. (2012). Yenilenebilir enerji kaynaklarının konaklama işletmelerinde kullanımı: Muğla İl’indeki 4 ve 5 yıldızlı konaklama İşletmelerinde Bir Araştırma, Antalya: Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi, 13. Ulusal Turizm Kongresi.
  • Tutar, K., F. (2015). Yeşil ekonomi, yeşil turizm: Türkiye’de turizm sektöründe yeni trend yeşillenen oteller projesi, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 13-16.
  • UNDP, United Nations Development Program. (1993). Human development report. NewYork: United Nations Development Program. (5).
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Murat Türk 0000-0001-7040-4180

Ergün Kara 0000-0002-7815-1111

Yayımlanma Tarihi 31 Ağustos 2018
Kabul Tarihi 26 Ağustos 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 8 Sayı: 15

Kaynak Göster

APA Türk, M., & Kara, E. (2018). Konaklama İşletmelerinde Çevre Bilinci ve Yeşil Yönetim Uygulamalarının İşletme Başarısına Katkısı: Muğla İli üzerine Bir Araştırma. OPUS International Journal of Society Researches, 8(15), 848-876. https://doi.org/10.26466/opus.449339