Sınıf öğretmenleri hitap ettiği kitle göz önüne alındığında öğrencilere rol model olacak ve kazandıkları alışkanlıklara katkı sunacak bir meslek alanıdır. Bu bağlamda sınıf öğretmenlerinin beslenme alışkanlıkları da önemli bir yer tutmaktadır. Çünkü öğretmenler doğru ve düzenli bir beslenme alışkanlığına sahip olursa öğrencilerine de bu alışkanlığı kazandırabilir. Bu çalışmada sınıf öğretmenlerinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda hazırlanmış olan beslenme alışkanlığı anketi sınıf öğretmenlerine uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılarak, yüzde, frekans, standart sapma ve aritmetik ortalama testleri uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu beslenme eğitimi almadıklarını, sigara ve alkol alışkanlığının olmadığını, herhangi bir fiziksel aktivite yapmadığını ifade etmişlerdir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin yarısına yakını kahvaltı alışkanlığının olmadığını ve öğün atladığını, en çok atladıkları öğünün ise öğle yemeği olduğunu belirtmişlerdir. Öğretmenler öğün atlama nedeni olarak ta fırsat bulamadıkları için öğün atlattıklarını ifade etmişlerdir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu günde iki litreden az su tükettiklerini ve günde beş ve altı bardaktan daha az çay kahve tükettiklerini ifade etmişlerdir. Yapılan araştırma sonucunda öğretmenlerin beslenme alışkanlıklarının ve bilgi düzeylerinin yetersiz olduğu görülmektedir.
Classroom teaching, considering the population they address, is a field of profession that constitutes a role model for students and contributes to the habits they adopt. In this sense, the nutritional habits of classroom teachers also constitute a significant point. This is because, when teachers have a correct and regular nutritional habit, they can instill this habit in students. In this study, it was aimed to investigate the nutritional habits of classroom teachers. The nutritional habit survey, prepared in line with this aim, was conducted with classroom teachers. In the data analysis, SPSS package software was used and percentage, frequency, standard deviation and arithmetic mean tests were conducted. According to the results of the study, a majority of the teachers stated that they did not receive nutritional training, did not have smoking or drinking habits in addition to not doing any physical activity. Approximately half of the participating teachers in the study reported that they do not have a habit of having breakfast and they skipped meals as well as reporting that the most skipped meal was the lunch. The teachers, as the reason for skipping meals, stated that they skipped meals because they could not get the chance. A majority of the participating teachers in the study also stated that they consumed less than two liters of waters in a day and they consumed less than five or six cups of tea or coffee in a day. As a result of the study, it was observed that the nutritional habits of teachers and the level of their knowledge were insufficient.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Alan Eğitimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2019 |
Kabul Tarihi | 18 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 13 Sayı: 19 |