Böcek denilince aklımıza; yiyecek ve içeceklerimize zarar veren, ekonomik kayıplara neden olan ve hastalıklara sebep olan, korku, tiksinti ve ürperti gibi olumsuz duygular gelmektedir. Böcekler birçok insana göre yok edilmesi gereken bir canlı olarak görülmektedir. Ancak tabiat bu kişilerle aynı fikirde değildir. Evet, böcekler birçok zararlı etkiye sahiptir. Fakat bilim adamları bu zararlı etkiye sahip böceklerin, 1.500.000 böcek türünün yalnızca %2-3’ünü oluşturduğunu belirtmektedir. Bu sonuçlar göstermektedir ki, böceklerin küçük bir kısmı zararlı olmakta geriye kalan kısmının ise, ya faydalı ya da nötr durumdadır. Böcekler, besin ve enerji iletişiminin dengesini sağlayan önemli yaratıklardır. Doğrudan besin olarak tüketilmesinin yanı sıra, besin üretimine yardımcı olarak diğer canlılara da faydalı olmaktadır.Bu çalışmada, yenebilir böcek bazlı ürünlerin tüketilmemesinde gıda neofobisinin ve sağlıklı beslenme algısının etkili olduğu düşünülmüştür. Bu doğrultuda bu ürünlere yönelik gastronomi toplulukları üzerine analizler yapılmıştır. Analiz sonuçları doğrultusunda sağlıklı beslenme tutumunun neofobi üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca tüketicilerin neofobi tutumlarının yenilebilir böcek tüketimine yönelik davranışsal niyetler üzerinde anlamlı ve negatif bir etkisinin olduğu tespit edilirken, sağlıklı beslenme tutumunun yenilebilir böcek tüketimine yönelik davranışsal niyetler üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Çalışma sonunda, sağlıklı beslenmenin gıda neofobisi üzerinde ve gıda neofobisinin de davranışsal niyetler üzerinde etkisinin olduğu tespit edilmiştir.
When we visualize insects in our minds; an image appears about creatures that harm our food and drinks, cause economic and health problems, create negative senses like fear, disgust and shiver. According to many people, insects are living creatures which are needed to be eliminated. Yet, nature is not agreeing with those people. It is correct that insects cause many harmful effects but scientists state harmful insects are only %2-3 of a bigger insect’s family which involves 1.500.000 species. These results show an only a minor portion of insects are harmful, and other ones either helpful or neutral. Insects are important creatures for balance of nutrition and energy connection. Besides being consumed as an important source of foo, insects are also helpful for the food production which results in helping other creatures as well. In this study, it is thought that healthy food perception and food neophobia are effective for the consumption of products based on edible insects. In this respect, analyzes were made on gastronomic communities for these products. According to the results of the analysis, it was found that healthy nutrition perception had a significant and positive effect on neophobia. In addition, while neophobia attitudes of consumers had a significant and negative effect on behavioral intention towards edible insect consumption, it was observed that healthy nutrition attitude had no significant effect on behavioral intention towards edible insect consumption. In conclusion, it is seen that general health perception have a positive influence on food neophobia and food neophobia have negative effect on behavioral intentions.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sosyoloji |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Şubat 2020 |
Kabul Tarihi | 13 Şubat 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 15 Sayı: 22 |