Sosyal Medya Üzerinden Yiyecek ve İçecek Pazarlamasına Yönelik Tüketici Algıları Üzerine Bir Araştırma
Yıl 2021,
Cilt: 17 Sayı: 34, 813 - 830, 28.02.2021
Neşe Acar
,
Bülent Çizmeci
,
Ayşegül Turan
Öz
Bu çalışma, sosyal medyanın yiyecek içecek sektörünü nasıl etkilediğini incelemek ve yiyecek içeceklerin pazarlanmasına yönelik tüketici tercihlerinde sosyal medyanın etkisini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. İşletmelerin diğer işletmelerle rekabet edebilmeleri için tüketicilerin tüketim alışkanlıkları ve alışkanlıklarını yönlendirerek satın alma kararlarını etkileyen mecraların önemi her geçen gün artmaktadır. Bunlardan biriside sosyal medyadır. Çalışmada tüketicilerin sosyal medya üzerinden yiyecek ve içeceklerin pazarlamasına yönelik algıları tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma, kolayda örneklem metodu ile belirlenen ve sosyal medya kullanan 403 katılımcı ile anket tekniği kullanılarak yapılmıştır. Yapılan açıklayıcı faktör analizi sonucunda “Paylaşım ve Etki” ve “Sosyal Medyada Tanıtım” olarak adlandırılan 2 faktör bulunmuştur. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda ise sosyal medyadaki paylaşımların yiyecek-içecek işletmesi ile ilgili seçimleri ve verilen kararları etkilediği görülmüştür. Ayrıca kişilerin kendi deneyimlerini paylaşmayı tercih edebilecekleri sonucuna varılmıştır. Bu doğrultuda işletmelerin sosyal medyayı tüketici tercihlerini belirleme ve etkileme noktasında etkili bir tutundurma aracı olarak kullanmaları önerilmiştir.
Teşekkür
İyi çalışmalar dileriz.
Kaynakça
- Altunışık, R., Coşkun, R. and Yıldırım, E. (2007). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri SPSS uygulamalı. Sakarya: Sakarya Yayıncılık.
- Astuti, S. and Hanan, H. (2010). The behaviour of consumer society in consuming food at restaurants and
cafes. Journal of ASIAN Behavioural Studies, 1(1), 73-81.
- Battallar, Z. ve Cömert, M. (2015). Tüketicilerin tercihlerinde sosyal medyadaki reklamların etkisi. Turizm
Akademik Dergisi, 2 (1).
- Binbaşıoğlu, H. and Türk, M. (2018). Y kuşağının yiyecek-içecek işletmesi tercihlerinde sosyal medyanın etkisi.
Turizm Akademik Dergisi, 01 221-237.
- Boyd, M. D. and Ellison, B.N. (2007). Social network sites: definition, history, and scholarship. Journal of
computer mediated communication, 13(1), 210–230.
- Cankül, D., Özvatan, D., Metin, M. (2018). Yiyecek içecek işletmeleri ve sosyal medya kullanımı. Journal of
Gastronomy, Hospitality and Travel, 1(1), 29 – 37.
- Casalo, LV., Flavian, C., Guinaliu, M. (2011). Understanding the intention to follow the advice obtained in an
online travel community. Computers in Human Behavior (27), 622-633.
- Çağıl, A. (2017). Sosyal Medya ve Dijital Pazarlama. İstanbul: Dikeyeksen.
- Çizmeci, B. (2018). Voluntary sale: It’s reflections at the shopping centers : An example of Kayseri. Doktora
Tezi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
- Holmberg, C. (2014). Food and social media: A complicated relationship.
https://www.huffingtonpost.com/christopher-holmberg/food-and-social-media-a- _b_4898784.html
accesed on
- Hwang, J. ve Park, S. (2015). Social media on smartphones for restaurant decision-making process. I.
Tussyadiah ve A. Inversini (Ed.), Information and Communication echnologies in Tourism. Suiza. (p. 269-281).
Springer International Publishing.
- Li, C. and Bernoff, J. (2011). Groundswell: Winning in a world transformed by social technologies. Boston:
Harvard Business School Publishing.
- Mc Donald, M. and Bradley, A. (2011). The social organization: how to use social media to tap the collective
genius of your customers and employees. Boston: Harvard Business Review Press.
- Oran, NT., Toz, H., Küçük, T., and Uçar, V. (2017). Medyanın kadınların beslenme alışkanlıkları, besin seçimi ve
tüketimi üzerindeki etkileri. Life Sciences (NWSALS), 12(1), 1-13.
- Safko, L. and Brake, DK. (2009). The social media bible: tactics, tools and strategies for business success.
New Jersey: John Wiley & Sons.
- Şencan, H. (2005). Sosyal ve davranışsal ölçümlerde güvenirlik ve geçerlik. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
- Thorson, K. and Rodgers, S. (2006). Relationships between blogs as e wom and interactivity, perceived
interactivity, and parasocial interaction. Journal of Interactive Advertising, 6 (2), 5-44.
- Toprak, A., Yıldırım, A., Aygül, E., Binark, M., Börekçi, S., and Çomu, T. (2009). Toplumsal paylaşım ağı
Facebook: görülüyorum öyleyse varım. İstanbul: Kalkedon Yayınları.
- Tunç, Z. and Özkanlı, O. (2017). Resource about reshaping of food and beverage culture by social media:
sample Gaziantep city. Kent Kültürü ve Yönetimi Hakemli Elektronik Dergi, 10(2),
- Uluç, G. and Yarcı, A. (2017). Sosyal medya kültürü. Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Dergisi.
- Woodcock, N., Green, A., and Starkey, M. (2011). Social CRM as a business strategy. Journal of Database
Marketing and Customer Strategy Management, 18, 50-64.
- Zhao, S., Grasmuck, S., Martin, J. (2008). Identity construction on Facebook: Digital empowerment in
anchored relationships. Computers in Human Behavior 24(5), 1816-1836.
A Research on Consumer Perceptions of Food and Beverage Marketing on Social Media
Yıl 2021,
Cilt: 17 Sayı: 34, 813 - 830, 28.02.2021
Neşe Acar
,
Bülent Çizmeci
,
Ayşegül Turan
Öz
The study was conducted to examine how social media affects the food and beverage industry. It was also intended to expose the impact of social media on consumer preferences for the marketing of food and beverages. In order for businesses to compete with other businesses, the importance of channels that influence purchasing decisions by changing consumers ' consumption habits is increasing day by day. One of these tools is social media. In this study, consumers' perceptions about marketing of food and beverages through social media were tried to be determined. The research was carried out by using the questionnaire technique with 403 participants using social media which was determined by Convenient Sampling Method. As a result of Explanatory Factor Analysis, 2 factors were found; “Sharing and impact” and “promotion on social media”. In the Confirmatory Factor Analysis, it was found that the shares in social media affect the choices and decisions made about the food and beverage business, and consumers can prefer to share their experiences. It can be considered that consumers actively use social media related to food and beverage and they are influenced by social media sharing in the selection of food and beverage businesses.
Kaynakça
- Altunışık, R., Coşkun, R. and Yıldırım, E. (2007). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri SPSS uygulamalı. Sakarya: Sakarya Yayıncılık.
- Astuti, S. and Hanan, H. (2010). The behaviour of consumer society in consuming food at restaurants and
cafes. Journal of ASIAN Behavioural Studies, 1(1), 73-81.
- Battallar, Z. ve Cömert, M. (2015). Tüketicilerin tercihlerinde sosyal medyadaki reklamların etkisi. Turizm
Akademik Dergisi, 2 (1).
- Binbaşıoğlu, H. and Türk, M. (2018). Y kuşağının yiyecek-içecek işletmesi tercihlerinde sosyal medyanın etkisi.
Turizm Akademik Dergisi, 01 221-237.
- Boyd, M. D. and Ellison, B.N. (2007). Social network sites: definition, history, and scholarship. Journal of
computer mediated communication, 13(1), 210–230.
- Cankül, D., Özvatan, D., Metin, M. (2018). Yiyecek içecek işletmeleri ve sosyal medya kullanımı. Journal of
Gastronomy, Hospitality and Travel, 1(1), 29 – 37.
- Casalo, LV., Flavian, C., Guinaliu, M. (2011). Understanding the intention to follow the advice obtained in an
online travel community. Computers in Human Behavior (27), 622-633.
- Çağıl, A. (2017). Sosyal Medya ve Dijital Pazarlama. İstanbul: Dikeyeksen.
- Çizmeci, B. (2018). Voluntary sale: It’s reflections at the shopping centers : An example of Kayseri. Doktora
Tezi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
- Holmberg, C. (2014). Food and social media: A complicated relationship.
https://www.huffingtonpost.com/christopher-holmberg/food-and-social-media-a- _b_4898784.html
accesed on
- Hwang, J. ve Park, S. (2015). Social media on smartphones for restaurant decision-making process. I.
Tussyadiah ve A. Inversini (Ed.), Information and Communication echnologies in Tourism. Suiza. (p. 269-281).
Springer International Publishing.
- Li, C. and Bernoff, J. (2011). Groundswell: Winning in a world transformed by social technologies. Boston:
Harvard Business School Publishing.
- Mc Donald, M. and Bradley, A. (2011). The social organization: how to use social media to tap the collective
genius of your customers and employees. Boston: Harvard Business Review Press.
- Oran, NT., Toz, H., Küçük, T., and Uçar, V. (2017). Medyanın kadınların beslenme alışkanlıkları, besin seçimi ve
tüketimi üzerindeki etkileri. Life Sciences (NWSALS), 12(1), 1-13.
- Safko, L. and Brake, DK. (2009). The social media bible: tactics, tools and strategies for business success.
New Jersey: John Wiley & Sons.
- Şencan, H. (2005). Sosyal ve davranışsal ölçümlerde güvenirlik ve geçerlik. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
- Thorson, K. and Rodgers, S. (2006). Relationships between blogs as e wom and interactivity, perceived
interactivity, and parasocial interaction. Journal of Interactive Advertising, 6 (2), 5-44.
- Toprak, A., Yıldırım, A., Aygül, E., Binark, M., Börekçi, S., and Çomu, T. (2009). Toplumsal paylaşım ağı
Facebook: görülüyorum öyleyse varım. İstanbul: Kalkedon Yayınları.
- Tunç, Z. and Özkanlı, O. (2017). Resource about reshaping of food and beverage culture by social media:
sample Gaziantep city. Kent Kültürü ve Yönetimi Hakemli Elektronik Dergi, 10(2),
- Uluç, G. and Yarcı, A. (2017). Sosyal medya kültürü. Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Dergisi.
- Woodcock, N., Green, A., and Starkey, M. (2011). Social CRM as a business strategy. Journal of Database
Marketing and Customer Strategy Management, 18, 50-64.
- Zhao, S., Grasmuck, S., Martin, J. (2008). Identity construction on Facebook: Digital empowerment in
anchored relationships. Computers in Human Behavior 24(5), 1816-1836.