Bu çalışmada, Ordu,
Giresun, Samsun ve Trabzon illerinden temin edilen fındıklardan elde edilen
zarların kimyasal bileşimleri ve antioksidan kapasiteleri araştırılmış ve
ayrıca fındık zar yağının antioksidan aktivitesi bazı yemeklik yağlar ve yapay
antioksidanlarla (BHA ve BHT) karşılaştırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre zarlı
ve zarsız iç fındıkların kurumadde ve kül miktarları arasında istatistiki anlamda
önemli bir fark tespit edilmemiştir. Fındık zarlarının kuru madde miktarlarının
ise zarlı ve zarsız iç fındıklardan önemli ölçüde düşük olduğu saptanmıştır. Zarlı ve zarsız iç fındıklar ile
fındık zarlarının yağ oranları ve antioksidan kapasiteleri bunların temin
edildiği illere göre önemli düzeyde değişmiştir. En yüksek antioksidan
kapasitesi Giresun ve Samsun’dan temin edilen fındıkların zarlarında tespit
edilmiştir (sırasıyla 2.015 ± 0.000 ve 1.985 ± 0.002 mmol/L). Rafine fındık zar
yağının da diğer rafine yemeklik yağlara ve BHA, BHT’ye kıyasla antioksidan
kapasitesinin çok yüksek olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlar fındık zar yağının doğal
antioksidan katkı maddesi olarak yapay antioksidanlara alternatif
kullanılabileceğini göstermektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Gönderilme Tarihi | 17 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 9 Sayı: 1 |