Işık tohum çimlenmesini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Son yıllarda, tohum çimlenmesini ve bitki büyümesini teşvik etmek için ışık yayan diyotların (LED) yapay ışık olarak kullanılmasına yönelik ilgi artmıştır. Bu çalışmanın amacı, fesleğen (Ocimum basilicum L.) 'nin tohum çimlenmesi üzerine LED’in renk sıcaklığı ve maruz kalma süresinin etkisini değerlendirmektir. Fesleğen tohumları bir büyüme odasında üç LED renk sıcaklığına (kontrol, 3000 ve 6500 K) ve dört farklı maruz kalma süresine (0, 10, 15 ve 20 sa gün-1) tabi tutuldu. LED'ler, ek bir ışık kaynağı olarak kullanıldı ve büyüme odasının içindeki tohumların yatay olarak 50 cm üzerine yerleştirildi. Maruz kalma süresi ve LED renk sıcaklıkları, karanlık koşullara (kontrol) kıyasla incelenen tüm çimlenme özelliklerini önemli ölçüde iyileştirdi, ancak plumula uzunluğunu azalttı. LED renk sıcaklığı ve maruz kalma süresinin etkileşimi çimlenme oranını önemli ölçüde etkiledi. Günde 15 saat süreyle 6500 K’lık LED uygulamasıyla çimlenme süresi % 12 azaldı ve çimlenme oranı % 43 arttı. Plumula uzunluğu LED'e maruz kalma süresinin artmasıyla % 54 azaldı, ancak radikula uzunluğu kontrole kıyasla 3 kat arttı. Bu sonuçlar, günde 15 saat boyunca 6500 K LED uygulamasının, tohum çimlenmesini önemli ölçüde arttırdığını ve ortalama çimlenme süresini kısalttığını gösterdi. Sonuç olarak, bu çalışma LED’in fesleğenin tohum çimlenmesini iyileştirmek için başarılı bir şekilde kullanılabileceğini göstermiştir.
çimlenme oranı LED Işık yayan diot Işığa maruz bırakma süresi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2020 |
Gönderilme Tarihi | 17 Nisan 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 10 Sayı: 1 |