The aim was to evaluate if foods, against which patient has IgG antibodies, trigger tension type headache (TTH). 22 patients (8 male, 14 female; 8 chronic TTH, 14 frequent episodic TTH) were recruited. The study had four periods: cooperation, provocation, free diet month and elimination were determined. At the cooperation perido patients’ cooperation abilities were checked. All patients were screened for 271 different antibodies against foods using Imupro300. Thus a list of food sensitivity was described for each patient. In provocation period,those detected foods were added to diet. In elimination period, those foods were eliminated from the diet with false foods added. In free diet month, there were no restrictions. Patients recorded the number of the days with headache as well as headache frequency, severity and duration and analgesic intake. These headache features in cooperation, provocation and elimination periods were compared. In the elimination period there was a significant decrease in the number of days with headache, headache frequency and duration in all patients. A significant increase in these three features were observed in the provocation period. In chronic TTH patients, only the number of the days with headache significantly increased in provocation period. IgG antibodies against foods may have a role in TTH. Number of days with headache, headache frequency and duration can be decreased by eliminating related foods from the diet, and this can be a part of the treatment. IgG antibodies against foods may be one of the pathophysiological mechanisms triggering TTH.
(TUBITAK) Research Project 112S557
Bu çalışmanın amacı, hastada IgG antikoru bulunan besinlerin gerilim tipi baş ağrısını (GTBA) tetikleyip tetiklemediğini değerlendirmektir. Toplam 22 hasta (8 erkek, 14 kadın; 8 kronik GTBA, 14 sık epizodik GTBA) çalışmaya alındı. Çalışmanın dört dönemi vardı: kooperasyon, provokasyon, serbest dönem ve eliminasyon dönemi. Kooperasyon döneminde hastaların kooperasyon yetenekleri kontrol edildi. Tüm hastalar, Imupro300 kullanılarak gıdalara karşı 271 farklı antikor açısından tarandı ve her hasta için bir besin duyarlılığı listesi tanımlandı. Provokasyon döneminde tespit edilen besinler diyete eklendi. Eliminasyon döneminde hastanın antikoru olmayan besinler diyete eklenerek alerjik besinler diyetten çıkarıldı. Serbest diyet ayında herhangi bir kısıtlama yoktu. Hastalar baş ağrısının olduğu gün sayısını, baş ağrısının sıklığını, şiddetini ve süresini ve analjezik alımını kaydetti. Kooperasyon, provokasyon ve eliminasyon dönemlerindeki bu baş ağrısı özellikleri karşılaştırıldı. Eliminasyon periyodunda tüm hastalarda baş ağrısı olan gün sayısında, baş ağrısı sıklığında ve süresinde anlamlı azalma oldu. Provokasyon döneminde bu üç özellikte de önemli bir artış gözlendi. Kronik GTBA hastalarında provokasyon döneminde sadece baş ağrısı olan gün sayısı anlamlı olarak arttı. Gıdalara karşı IgG antikorlarının GTBA’da rolü olabilir. İlgili besinlerin diyetten çıkarılmasıyla baş ağrılı gün sayısı, baş ağrısı sıklığı ve süresi azaltılabilir ve bu tedavinin bir parçası olabilir. Gıdalara karşı IgG antikorları, GTBA’yı tetikleyen patofizyolojik mekanizmalardan biri olabilir.
(TUBITAK) Research Project 112S557
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri (Diğer) |
Bölüm | ORİJİNAL MAKALELER / ORIGINAL ARTICLES |
Yazarlar | |
Proje Numarası | (TUBITAK) Research Project 112S557 |
Yayımlanma Tarihi | 16 Ocak 2024 |
Gönderilme Tarihi | 11 Ekim 2023 |
Kabul Tarihi | 27 Ekim 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 46 Sayı: 1 |