Anise tea is frequently consumed in Middle Eastern and Arab cultures to feed babies, calm them down by reducing pain, and help them sleep comfortably. We aimed to determine the factors associated with consuming anise tea in Syrian refugee children aged 0-23 months. This study was conducted in 39 refugee health centers in 5 provinces. A total of 225 mother-infant pairs were included in the study. Multivariable logistic regression analysis was used to determine the factors associated with consuming anise tea. 65.8% of the babies participating in the study had previously consumed anise tea. 60% of all children started consuming anise tea in the first 6 months of their lives. After adjusting for confounding factors, anise tea consumption was associated with low maternal education [AOR: 2.02 (95% CI: 1.1-3.71)], crowded home environment [AOR: 1.89 (95% CI: 1.04-3.45)], prelacteal feeding [AOR: 2.16 (95% CI: 1.07-4.35)] and perceived insufficient milk supply [AOR: 1.91 (95% CI: 1.02-3.59)]. Anise tea consumption is particularly high in Syrian infants under 6 months of age. Uncontrolled herbal tea use may lead to various side effects and giving infants any liquid other than breast milk in the first 6 months can negatively affect breastfeeding. Culturally appropriate training for infant care and nutrition should be provided to Syrian mothers starting from pregnancy.
Anason çayı Ortadoğu ve Arap kültüründe bebekleri beslemek, ağrılarını azaltıp onları sakinleştirmek ve rahat uyumalarını sağlamak amacıyla çok sık tüketilmektedir. Çalışmada amacımız 0-23 aylık Suriyeli mülteci çocuklarda anason çayı tüketimi ile ilişkili faktörleri saptamaktı. Bu çalışma 5 ilde 39 göçmen sağlığı merkezinde gerçekleştirildi. 225 anne-bebek çifti çalışmaya dahil edildi. Anason çayı tüketimiyle ilişkili faktörlerin belirlenmesinde çoklu lojistik regresyon analizi kullanıldı. Çalışmaya katılan bebeklerin %65,8’i daha önce anason çayı tüketmişti. Tüm çocukların %60’ı anason çayı tüketmeye hayatlarının ilk 6 ayında başlamıştı. Karıştırıcı faktörler kontrol altına alındığında, anason çayı kullanımı düşük anne eğitimi [AOR: 2,02 (%95 GA: 1,1- 3,71)], kalabalık ev ortamı [AOR: 1,89 (%95 GA: 1,04-3,45)], prelakteal beslenme [AOR: 2,16 (%95 GA: 1,07-4,35)] ve annelerin sütlerinin yetersiz olduğunu düşünmeleri ile [AOR: 1,91 (%95 GA: 1,02-3,59)] ilişkili bulundu. Anason çayı tüketimi özellikle altı ayın altındaki Suriyeli bebeklerde çok yüksek orandadır. Kontrolsüz bitki çayı kullanımı çeşitli yan etkilere yol açabilir, bunun yanında ilk altı ayda bebeklere anne sütü dışında bir sıvı verilmesi emzirmeyi olumsuz etkileyebilir. Gebelikten itibaren Suriyeli annelere bebek bakımı ve beslenmesi konusunda kültüre uygun eğitim verilmelidir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Toplum Çocuk Sağlığı |
Bölüm | ORİJİNAL MAKALELER / ORIGINAL ARTICLES |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Şubat 2025 |
Gönderilme Tarihi | 14 Ocak 2025 |
Kabul Tarihi | 24 Şubat 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 47 Sayı: 2 |