Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Investigating of Nursing Students’ Hygiene Behaviors in COVID-19 Pandemic Period

Yıl 2024, , 178 - 186, 25.03.2024
https://doi.org/10.38108/ouhcd.1179087

Öz

Objective: The research was carried out to determine the hygiene behaviors of nursing students during the COVID-19 pandemic period.
Methods: The population of the descriptive study consisted of 1106 students studying in the nursing department of a university located in the east of Turkey in the 2020-2021 academic year. The sample consisted of 448 students who agreed to participate in the research. The data were collected using the "Descriptive Form" which includes demographic characteristics, and the "Hygiene Behaviors Scale" which includes questions about hygiene. Descriptive statistical methods (Percentage, Mean, Standard Deviation), Mann Whitney U test, t test, and Kruskal Wallis were used to evaluate the data.
Results: 85.3% of the students included in the study were between the ages of 18-21, and 75% were women. It was determined that the student’s personal hygiene sub-dimension was 22.13±4.07, hand washing sub-dimension 9.08±2.07, and food hygiene sub-dimension 8.47±2.06. The hygiene behaviors scale mean total score was found to be 39.69±6.69.
Conclusion: As a result of the research, it was determined that the hygiene behaviors of the nursing students during the pandemic period were negative, and they had positive hygiene behaviors only in the food hygiene sub-dimension. In line with the research results, it is recommended to evaluate the beliefs and practices of nursing students regarding hygiene behaviors during the pandemic period with more comprehensive research and to conduct educational studies on the subject.

Kaynakça

  • Anderson JL, Warren CA, Perez E, Louis RI, Phillips S, Wheeler J, Cole M, Misra R. (2008). Gender and ethnic differences in hand hygiene practices among college students. American Journal of Infection Control, 36(1), 361-368.
  • Ariyaratne M, Gunasekara T, Weerasekara M, Kottahachchi J, Kudavidanage B, Fernando S. (2013). Knowledge, attitudes, and practices of hand hygiene among final year medical and nursing students at the University of Sri Jayewardenepura. Sri Lankan Journal of Infectious Diseases, 3(1), 15-25
  • Aslan R. (2021). Sağlık teknikeri adaylarının hijyen ve temizlik alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi, 4(2), 31-42.
  • Çağlar S, Yılmaz Ö, Savaşer S. (2018). Hemşirelik ve sağlık alanı dışında öğrenim gören üniversite öğrencilerinin sosyal el yıkama ile ilgili görüş ve davranışları. Gop Taksim Eah Jaren, 4(2), 83-91.
  • Çapık C. (2014). İstatistiksel güç analizi ve hemşirelik araştirmalarinda kullanimi: Temel bilgiler. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi,17(4), 268-274.
  • Çelik EY, Yüce Z. (2019). Investigation of the awareness and habits of secondary school students about cleanliness and hygiene from various variables. International Education Studies, 12(4), 173-184.
  • Çiçek B, Şahin H, Erkal S. (2021). COVID-19 salgın döneminde bireylerin kişisel ve genel hijyen davranışlarının incelenmesi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 20(80), 2157-2173.
  • Çoban Gİ, Bilgin S. (2015). Development of the scale of hygiene behaviors for nursing students. BMC Medical Research Methodology, 15(1), 1-6.
  • Dündar A, Argun MŞ. (2021). COVID-19 pandemisinin gıda güvenliği konusunda tüketici tutum ve davranışlarında yaptığı değişikliklerin belirlenmesi: Bitlis Eren Üniversitesi örneği. Food and Health, 8(1), 1-11.
  • HealthRoTMo. Current Situation in Turkey. Erişim Tarihi; 15 Nisan 2022. https://COVID19.saglik.gov.tr /TR-75241/COVID-19-situation-report-turkey-eng.html.
  • Işık E, Aslan Ö, Yalçın K, Ersor M, Çiçekoğlu E. (2015). Investigation of personal hygiene behaviors of nursing students. International Journal of Health Sciences & Research, 5(9), 410-414
  • Karataş Z. (2020). COVID-19 pandemisinin toplumsal etkileri, değişim ve güçlenme. Türkiye Sosyal Hizmet Araştırmaları Dergisi, 4(1), 3-17.
  • Kaya M, Büyükşerbetçi M, Meriç MB, Çelebi AE, Boybeyi Ö, Işık A, Bozkurt İH, Vaizoğlu SA, Güler Ç. (2006). Ankara’da bir lisenin 9. ve 10. sınıf öğrencilerinin kişisel hijyen konusunda davranışlarının belirlenmesi, 15(10), 179-183.
  • Metintaş S. (2020). COVID-19'un Epidemiyolojisi. Eurasian Journal of Pulmonology, (1), 4-15.
  • Mullan B, Wong C, Todd J, Davis E, Kothe EJ. (2015). Food hygiene knowledge in adolescents and young adults. British Food Journal, 117 (1), 50-61. https://doi.org/10.1108/BFJ-03-2013-0060
  • Öztürk M, Varol Saraçoğlu G. (2017). Bir yüksekokul öğrencilerinin el yıkama hakkındaki bilgi ve tutumlarının belirlenmesi. Türkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisi, 2(3), 136-46. https://doi.org/10.5336/healthsci.2017-56236
  • Sağlık Bakanlığı. (2012). Türkiye el yıkama araştırması. Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü, Ankara. Erişim Tarihi: 11.10.2022, https://sggm.saglik.gov.tr/ Eklenti/30354/0/turkiye-el-yikama-arastirmasi-trpdf.pdf
  • Salzberger B, Buder F, Lampl B, Ehrenstein B, Hitzenbichler F, Hanses F. (2020). Epidemiologie von SARS-CoV-2-Infektion und COVID-19. Der Internist, 61(8), 782-788. https://doi.org/10.1007/s00108-020-00834-9
  • Saydam N. (2020). COVID-19 enfeksiyonunda epidemiyoloji ve korunma. Yüksek İhtisas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 1, 1-7.
  • Sevimoğlu MY, Adana F. (2019). Mesleki teknik eğitim merkezi öğrencilerinin kişisel hijyen malzemeleri kullanım düzeyleri. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 3(3), 171-177.
  • Şahin H, Erkal S. (2014). An examination of family hygiene behaviors. International Journal of Business and Social Science, 5(5), 37-45
  • Şimşek Ç, Piyal B, Tüzün H, Çakmak D, Turan H, Seyrek V. (2010). Ankara il merkezindeki bazı lise öğrencilerinde kişisel hijyen davranışları. TAF Preventive Medicine Bulletin, 9(5), 433-440.
  • Taşkıran N, Khorshid L, Sarı D. (2019). Üniversite öğrencilerinin hijyen davranışlarının karşılaştırılması. Sağlık ve Toplum, 29(2), 65-78.
  • Turan GB, Mankan T, Polat HT. (2017). Hemşirelik öğrencilerinin el hijyenine ilişkin bilgi düzeyleri. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6 (3), 65-70.
  • Uğurlu YK, Durgun H, Nemutlu E, Kurd O. (2020). COVID-19 salgını sırasında Türk toplumunun sosyal el yıkama bilgi ve tutumunun değerlendirilmesi. Journal of Contemporary Medicine, 10(4), 617-624. https://doi.org/10.16899/jcm.745349
  • Ünal E, Özdemir A, Kaçan CY. (2020). COVID-19 pandemisinin hemşirelik öğrencilerinin beslenme ve hijyen alışkanlıklarına etkisi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 46(3), 305-311. https://doi.org/ 10.32708/uutfd.791891
  • WHO. (2019). Coronavirus disease 2019 (COVID-19) SituationReport-91.https://www.who.int/docs/ defaultsource/coronaviruse/situationreports/ 20200420-sitrep-91-COVID-19.pdf?sfvrsn= fcf0670b_4.22 Nisan 2020. Erişim Tarihi: 11.10.2022.
  • WHO (World Health Organization). (2020). Rational use of personal protective equipment for coronavirus disease (‎‎‎COVID-19)‎‎‎: Interim guidance 2020, Erişim Tarihi; 15 Nisan 2022. https://apps.who.int/iris/handle/10665/331215
  • Yılmazel G, Öcal NÜ, Kader Ç. (2022). Knowledge, attitudes and behaviors about hand hygiene among students training in health departments of two universities. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 13(1), 150-156. https://doi.org/10.31067/acusaglik.990306
  • Yoo HJ, Song E. (2021). Effects of personal hygiene habits on self-efficacy for preventing ınfection, ınfection-preventing hygiene behaviors, and product-purchasing behaviors. Sustainability, 13(17), 1-13. https://doi.org/10.3390/su13179483

COVID-19 Pandemi Döneminde Hemşirelik Öğrencilerinin Hijyen Davranışlarının İncelenmesi

Yıl 2024, , 178 - 186, 25.03.2024
https://doi.org/10.38108/ouhcd.1179087

Öz

Amaç: Araştırma, COVID-19 pandemi döneminde hemşirelik öğrencilerinin hijyen davranışlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Tanımlayıcı tipte yapılan araştırmanın evrenini, 2020-2021 eğitim-öğretim döneminde, Türkiye’nin doğusunda yer alan bir üniversitenin hemşirelik bölümünde eğitim gören 1106 öğrenci oluşturmuştur. Örneklemi ise araştırmaya katılmayı kabul eden 448 öğrenci oluşturmuştur. Veriler, demografik özellikleri içeren “Tanımlayıcı Form” ve hijyene yönelik soruları içeren “Hijyen Davranışları Ölçeğinden” yararlanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler (Yüzde, Ortalama, Standart Sapma), Mann Whitney U testi, t testi, Kruskal Wallis kullanılmıştır.
Bulgular: Çalışmada yer alan öğrencilerin %85.3’ ü 18-21 yaş aralığında olup %75’i kadındır. Öğrencilerin ölçek puan ortalamalarının kişisel hijyen alt boyutunda 22.13±4.07, el yıkama alt boyutunda 9.08±2.07, gıda hijyeni alt boyutunda 8.47±2.06 olduğu belirlenmiştir. Hijyen Davranışları Ölçeği toplam puan ortalamaları ise 39.69±6.69 olarak saptanmıştır.
Sonuç: Araştırma sonucunda hemşirelik öğrencilerinin pandemi döneminde hijyen davranışlarının olumsuz olduğu, sadece gıda hijyeni alt boyutunda olumlu hijyen davranışına sahip oldukları belirlenmiştir. Araştırma sonuçları doğrultusunda, pandemi döneminde hemşirelik öğrencilerinin hijyen davranışlarına yönelik inanç ve uygulamalarının daha kapsamlı araştırmalarla değerlendirilmesi, konuyla ilgili eğitimsel çalışmaların yapılması önerilir.

Kaynakça

  • Anderson JL, Warren CA, Perez E, Louis RI, Phillips S, Wheeler J, Cole M, Misra R. (2008). Gender and ethnic differences in hand hygiene practices among college students. American Journal of Infection Control, 36(1), 361-368.
  • Ariyaratne M, Gunasekara T, Weerasekara M, Kottahachchi J, Kudavidanage B, Fernando S. (2013). Knowledge, attitudes, and practices of hand hygiene among final year medical and nursing students at the University of Sri Jayewardenepura. Sri Lankan Journal of Infectious Diseases, 3(1), 15-25
  • Aslan R. (2021). Sağlık teknikeri adaylarının hijyen ve temizlik alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi, 4(2), 31-42.
  • Çağlar S, Yılmaz Ö, Savaşer S. (2018). Hemşirelik ve sağlık alanı dışında öğrenim gören üniversite öğrencilerinin sosyal el yıkama ile ilgili görüş ve davranışları. Gop Taksim Eah Jaren, 4(2), 83-91.
  • Çapık C. (2014). İstatistiksel güç analizi ve hemşirelik araştirmalarinda kullanimi: Temel bilgiler. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi,17(4), 268-274.
  • Çelik EY, Yüce Z. (2019). Investigation of the awareness and habits of secondary school students about cleanliness and hygiene from various variables. International Education Studies, 12(4), 173-184.
  • Çiçek B, Şahin H, Erkal S. (2021). COVID-19 salgın döneminde bireylerin kişisel ve genel hijyen davranışlarının incelenmesi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 20(80), 2157-2173.
  • Çoban Gİ, Bilgin S. (2015). Development of the scale of hygiene behaviors for nursing students. BMC Medical Research Methodology, 15(1), 1-6.
  • Dündar A, Argun MŞ. (2021). COVID-19 pandemisinin gıda güvenliği konusunda tüketici tutum ve davranışlarında yaptığı değişikliklerin belirlenmesi: Bitlis Eren Üniversitesi örneği. Food and Health, 8(1), 1-11.
  • HealthRoTMo. Current Situation in Turkey. Erişim Tarihi; 15 Nisan 2022. https://COVID19.saglik.gov.tr /TR-75241/COVID-19-situation-report-turkey-eng.html.
  • Işık E, Aslan Ö, Yalçın K, Ersor M, Çiçekoğlu E. (2015). Investigation of personal hygiene behaviors of nursing students. International Journal of Health Sciences & Research, 5(9), 410-414
  • Karataş Z. (2020). COVID-19 pandemisinin toplumsal etkileri, değişim ve güçlenme. Türkiye Sosyal Hizmet Araştırmaları Dergisi, 4(1), 3-17.
  • Kaya M, Büyükşerbetçi M, Meriç MB, Çelebi AE, Boybeyi Ö, Işık A, Bozkurt İH, Vaizoğlu SA, Güler Ç. (2006). Ankara’da bir lisenin 9. ve 10. sınıf öğrencilerinin kişisel hijyen konusunda davranışlarının belirlenmesi, 15(10), 179-183.
  • Metintaş S. (2020). COVID-19'un Epidemiyolojisi. Eurasian Journal of Pulmonology, (1), 4-15.
  • Mullan B, Wong C, Todd J, Davis E, Kothe EJ. (2015). Food hygiene knowledge in adolescents and young adults. British Food Journal, 117 (1), 50-61. https://doi.org/10.1108/BFJ-03-2013-0060
  • Öztürk M, Varol Saraçoğlu G. (2017). Bir yüksekokul öğrencilerinin el yıkama hakkındaki bilgi ve tutumlarının belirlenmesi. Türkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisi, 2(3), 136-46. https://doi.org/10.5336/healthsci.2017-56236
  • Sağlık Bakanlığı. (2012). Türkiye el yıkama araştırması. Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü, Ankara. Erişim Tarihi: 11.10.2022, https://sggm.saglik.gov.tr/ Eklenti/30354/0/turkiye-el-yikama-arastirmasi-trpdf.pdf
  • Salzberger B, Buder F, Lampl B, Ehrenstein B, Hitzenbichler F, Hanses F. (2020). Epidemiologie von SARS-CoV-2-Infektion und COVID-19. Der Internist, 61(8), 782-788. https://doi.org/10.1007/s00108-020-00834-9
  • Saydam N. (2020). COVID-19 enfeksiyonunda epidemiyoloji ve korunma. Yüksek İhtisas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 1, 1-7.
  • Sevimoğlu MY, Adana F. (2019). Mesleki teknik eğitim merkezi öğrencilerinin kişisel hijyen malzemeleri kullanım düzeyleri. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 3(3), 171-177.
  • Şahin H, Erkal S. (2014). An examination of family hygiene behaviors. International Journal of Business and Social Science, 5(5), 37-45
  • Şimşek Ç, Piyal B, Tüzün H, Çakmak D, Turan H, Seyrek V. (2010). Ankara il merkezindeki bazı lise öğrencilerinde kişisel hijyen davranışları. TAF Preventive Medicine Bulletin, 9(5), 433-440.
  • Taşkıran N, Khorshid L, Sarı D. (2019). Üniversite öğrencilerinin hijyen davranışlarının karşılaştırılması. Sağlık ve Toplum, 29(2), 65-78.
  • Turan GB, Mankan T, Polat HT. (2017). Hemşirelik öğrencilerinin el hijyenine ilişkin bilgi düzeyleri. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6 (3), 65-70.
  • Uğurlu YK, Durgun H, Nemutlu E, Kurd O. (2020). COVID-19 salgını sırasında Türk toplumunun sosyal el yıkama bilgi ve tutumunun değerlendirilmesi. Journal of Contemporary Medicine, 10(4), 617-624. https://doi.org/10.16899/jcm.745349
  • Ünal E, Özdemir A, Kaçan CY. (2020). COVID-19 pandemisinin hemşirelik öğrencilerinin beslenme ve hijyen alışkanlıklarına etkisi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 46(3), 305-311. https://doi.org/ 10.32708/uutfd.791891
  • WHO. (2019). Coronavirus disease 2019 (COVID-19) SituationReport-91.https://www.who.int/docs/ defaultsource/coronaviruse/situationreports/ 20200420-sitrep-91-COVID-19.pdf?sfvrsn= fcf0670b_4.22 Nisan 2020. Erişim Tarihi: 11.10.2022.
  • WHO (World Health Organization). (2020). Rational use of personal protective equipment for coronavirus disease (‎‎‎COVID-19)‎‎‎: Interim guidance 2020, Erişim Tarihi; 15 Nisan 2022. https://apps.who.int/iris/handle/10665/331215
  • Yılmazel G, Öcal NÜ, Kader Ç. (2022). Knowledge, attitudes and behaviors about hand hygiene among students training in health departments of two universities. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 13(1), 150-156. https://doi.org/10.31067/acusaglik.990306
  • Yoo HJ, Song E. (2021). Effects of personal hygiene habits on self-efficacy for preventing ınfection, ınfection-preventing hygiene behaviors, and product-purchasing behaviors. Sustainability, 13(17), 1-13. https://doi.org/10.3390/su13179483
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hemşirelik
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Yasemin Erden 0000-0001-6394-9553

Sevgi Doğan 0000-0002-3665-4423

Gülay İpekçoban 0000-0003-1075-0748

Erken Görünüm Tarihi 31 Ekim 2023
Yayımlanma Tarihi 25 Mart 2024
Gönderilme Tarihi 23 Eylül 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024

Kaynak Göster

APA Erden, Y., Doğan, S., & İpekçoban, G. (2024). COVID-19 Pandemi Döneminde Hemşirelik Öğrencilerinin Hijyen Davranışlarının İncelenmesi. Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi, 7(1), 178-186. https://doi.org/10.38108/ouhcd.1179087