: The objective of this study was to evaluate the effects of somatic cell count (SC) and milk urea nitrogen (MUN) on milk composition. The material of the research was the milk composition records of Brown cattle. Raw milk samples were analyzed automatically with the Bentleymerkim Nexgen Series Model 1 device. In the experiment, somatic cell count were not affected (P0.05) milk fat, milk protein, dry matter, but were affected significantly (P0.05) lactose and milk urea nitrogen. The lactose ratio was found to be lower in the group with SHS 300*103 compared to the other groups. On the other hand, Milk ure nitrogen were affected milk dry matter significantly (P<0.05); but were not affected milk fat, milk protein, lactose and somatic cell count (P>0.05). The fat ratio in milk was found to be lower (P<0.05) in cows with acidosis. On the other hand, both acidosis and ketosis caused a decrease in urea ratio in milk (P<0.01). In this study, SCC was found to be relatively high in Brown cattle, with 61% of cows in the potential risk or infected group. This shows that milking hygiene is not followed adequately in the herd. The analyzed milk samples, 61% contained low, 9% normal and 30% high levels of MUN. This situation can be interpreted as the rations are balanced in the herd and there is no feeding problem. It was determined that 16% of the cows within the scope of the research were caught in ketosis and 25% of them had acidosis. It was concluded that it would be beneficial to examine individual milk fat and protein content data at monthly intervals in order to eliminate possible malnutrition deficiencies in dairy cattle and to detect and prevent the harmful effects of negative energy balance early.
Somatic cell count milk urea nitrojen milk composition asidosis ketosis
Bu çalışmada, Esmer sığırlarda somatik hücre sayısı ve sütte üre miktarının sütün bileşimine etkileri araştırılmıştır. Araştırmanın materyalini Esmer sığırların süt bileşimi kayıtları oluşturmuştur. Çiğ süt numuneleri Bentleymerkim Nexgen Serisi Model 1 cihazı ile otomatik analiz yapılmıştır. Yapılan variyans analizi sonuçlarına göre SHS’nın sütün yağ, protein, kuru madde oranlarına etkisi önemsiz (P0.05), laktoz ve sütte üre oranlarına etkisi önemli (P<0.05) bulunmuştur. SHS 300*103 olan grupta laktoz oranı diğer gruplara göre daha düşük bulunmuştur. Sütte üre oranının sütün yağ, protein, laktoz ve SHS’na etkisi önemsiz (P0.05), sütte kuru madde oranına etkisi çok önemli (P<0.01) bulunmuştur. Asidosise yakalanan ineklerde sütte yağ oranı daha düşük (P<0.05) bulunmuştur. Diğer yandan, hem asidosis hem de ketosis sütte üre oranının düşmesine yol açmıştır (P<0.01). Bu çalışmada, Esmer sığırlarda SHS nispeten yüksek bulunmuş, ineklerin % 61’i potansiyel risk veya enfekte grupta bulunmuştur. Bu durum sürüde sağım hijyenine yeterince uyulmadığını göstermektedir. Analiz edilen süt örneklerinin % 61’i düşük, % 9’u normal ve % 30’u yüksek seviyede üre içermektedir. Elde edilen bu rakamlar sürüde rasyonların dengeli yapıldığı ve besleme problemi olmadığı şeklinde yorumlanabilir. Araştırma kapsamındaki ineklerden % 16’sının ketosise, % 25’inin ise asidosise yakalandığı tespit edilmiştir. Süt sığırlarında muhtemel hatalı besleme eksiklerinin giderilmesi ve negatif enerji dengesinin zararlı etkilerinin erkenden tesbiti ve önlenmesi için bireysel süt yağı ve protein içeriği verilerinin aylık aralıklarla incelenmesinin faydalı olacağı kanaatine varılmıştır.
Somatik hücre sayısı sütte üre miktarı süt bileşimi asidosis ketosis
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 13 Nisan 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 2 Sayı: 1 |