Many of businesses which were founded under the leadership of senior member of the family die without reaching posterity. In recent years it became more significant that scrutinizing sustainability activities of Turkish family businesses. In this research, it was addressed the life history of Tarihi Kalkanoğlu Pilavı which was founded 167 years ago by Kalkanoğlu Süleyman Ağa in Trabzon. The main purpose of the study is to investigate sustainability activities of this family business continuing give service under the banner of 'Unchanging taste since 1856'. In line with this purpose, a semi-structured interview was conducted with fifth generation agent of Tarihi Kalkanoğlu Pilavı. As a result of the interview, it was determined that Tarihi Kalkanoğlu Pilavı has conventionality, short-term plans and long-term plans, economic stability, solution oriented, product range, quality, customer focused and brand patent in economic sustainability. It also has social responsibility projects, trust and honesty, employee relations and working conditions in social responsibility activities. This family business attaches importance to care for customer health, reducing energy consumption and protect environment in relation to ecological sustainability.
Family Businesses Tarihi Kalkanoğlu Pilavı Economic Sustainability Social Sustainability Ecological Sustainability
Bir aile büyüğünün öncülüğünde kurulan işletmelerin çoğu, kurucudan sonra gelen kuşaklara ulaşamadan ömrünü tamamlamaktadır. Türkiye’de aile işletmelerinin sürdürülebilirlik uygulamalarının detaylı bir şekilde araştırılması, son yıllarda daha da önemli hale gelmiştir. Bu çalışmada, Kalkanoğlu Süleyman Ağa tarafından 167 yıl önce Trabzon’da kurulan ve ülkemizde aktif şekilde faaliyet gösteren restoranlar/lokantalar içerisinde bir asrı aşan geçmişiyle en eski üçüncü işletme olarak göze çarpan Tarihi Kalkanoğlu Pilavı’nın yaşam öyküsü ele alınmıştır. Araştırmanın amacı; “1856’dan beri değişmeyen lezzet” sloganıyla kuşaklar boyunca müşterilerine hizmet vermeye devam eden bu aile işletmesinin sürdürülebilirlik faaliyetlerini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, Tarihi Kalkanoğlu Pilavı’nın 5. kuşak temsilcisi ile yarı yapılandırılmış bir mülakat görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşme sonucunda Tarihi Kalkanoğlu Pilavı’nın ekonomik sürdürülebilirlik boyutunda; geleneklere bağlılık, kısa ve uzun vadeli planlar, ekonomik istikrar, çözüm odaklı olma, ürün çeşitliliği, kalite, müşteri odaklı olma ve marka patenti kavramlarına sahip olduğu tespit edilmiştir. Sosyal sürdürülebilirlik unsurlarından; sosyal sorumluluk projeleri, güven / dürüstlük, personel ilişkileri ve çalışma koşullarını bünyesinde barındırdığı görülmüştür. Çevresel sürdürülebilirlik noktasında; müşteri sağlığına özen gösterme, enerji tüketimini azaltma ve çevreyi koruma konularına önem verdiği gözlemlenmiştir.
Aile İşletmeleri Tarihi Kalkanoğlu Pilavı Ekonomik Sürdürülebilirlik Sosyal Sürdürülebilirlik Çevresel Sürdürülebilirlik
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İşletme |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Mayıs 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: 1-Prof. Dr. Feyzullah EROĞLU Armağan Sayısı |
Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisinde yayınlanmış makalelerin telif hakları Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC-ND 4.0) kapsamındadır.