Giriş ve Amaç: Sağlıklı beslenme, erken çocukluk döneminden itibaren insan sağlığını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Özellikle uygun bir beslenme düzeni kişinin kanser, tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık ve obezite gibi yaşamı tehdit eden hastalıklara yakalanma riskini azaltabilir. Bu çalışmanın amacı, bir üniversitede eğitim gören Türk ve yabancı uyruklu öğrencilerin sağlığın korunması ve geliştirilmesi için en önemli unsurlardan biri olan sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Yerleşkesi’nde öğrenim göre ürk ve yabancı uyruklu öğrenciler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan bir anket formu ve Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ) ile yüz yüze ve çevrimiçi anket yöntemiyle toplanmıştır. Toplanan verilerin istatistiksel analizi SPSS 25 paket programı ile yapılmıştır. Bulgular ve Sonuç: Çalışmaya katılanların %73.32’si kadın %26.68’i erkek, %72.33’ü Türk, %27.67’si yabancı uyrukludur. Uyruklar arasında Beden Kütle İndeksi (BKİ) açısından anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p>0.05). Her iki grup için Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği puanları ile cinsiyet arasında anlamlı bir farklılık yoktur (p>0.05). Türk öğrencilerin yabancı uyruklu öğrencilere göre Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği puanları anlamlı düzeyde yüksektir (p<0.05). Bu çalışmanın sonucunda Türk öğrencilerin yabancı uyruklu öğrencilere göre daha ideal düzeyde sağlıklı beslenme tutumu olduğu saptanmıştır. Fakat her iki grupta da sağlıklı beslenme tutumu yetersiz olan öğrencilerin oranı dikkat çekicidir. Sağlıklı beslenmenin geliştirilmesi için yaşamlarının en üretken çağında olan üniversite öğrencileri desteklenmelidir. Öğrencilere beslenme eğitimi verilerek bilinçlenmeleri sağlanmalı, öğrencilerin sürece aktif olarak dâhil olabildiği uygulamalar ve etkinlikler gerçekleştirilmelidir.
Objective: Healthy nutrition is a pivotal factor influencing human health from early childhood. A suitable diet can significantly reduce the risk of life-threatening conditions, including cancer, type 2 diabetes, cardiovascular diseases, and obesity. This study aims to investigate the attitudes of Turkish and international students toward healthy nutrition, a key element for health preservation and advancement. Materials and Methods: The research was conducted at the Hamidiye Campus of the University of Health Sciences, involving both Turkish and foreign students. Data were collected using a researcher-designed questionnaire and the Attitude Scale for Healthy Nutrition (ASHN). Statistical analysis was performed using the SPSS 25 software.
Results and Conclusion: Among the participants, 73.32% were females, 26.68% were males, with 72.33% being Turkish nationals, and 27.67% were international students. There was no significant difference in BMI between the two nationalities (p>0.05). Gender also did not significantly affect ASHN scores for both groups (p>0.05). However, Turkish students exhibited notably higher ASHN scores compared to their international counterparts (p<0.05). In conclusion, Turkish students demonstrated a more favorable attitude towards healthy eating, although a considerable portion of students in both groups displayed insufficient healthy eating habits. Thus, it is imperative to support university students, especially during their most productive phase, by providing nutritional education and engaging them in activities to raise awareness and promote healthy nutrition.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2023 |
Kabul Tarihi | 10 Kasım 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: 4 |