Amaç: Liselerde eğitim gören adölesanların beslenme bilgileri, okul saatlerindeki kantin kullanımları, antropometrik ölçümleri ve kahvaltı alışkanlıklarının saptamaktır. Yöntem: Bu çalışmanın katılımcıları İstanbul ve Diyarbakır illerindeki liselerde eğitim gören 12-17 yaşları arasında toplam 379 adölesandan oluşmaktadır. Araştırma verileri adölesanların sosyodemografik özelliklerini, kantin kullanımını, günlük öğün sayılarını, kahvaltı etme durumlarını, kantinde en çok tercih ettikleri besinleri sorgulayan bilgi formu ve “Adölesanların Beslenme Bilgilerinin Saptanması Ölçeği” aracıyla online olarak elde edilmiştir. Veriler, SPSS 24.0 programında Ki-Kare ve T testi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Adölesanların %64.9’u (n=246) kız, %35.1’i (n=133) erkek ve yaş ortalaması 15.05±1.04 yıldır. “Adölesanların Beslenme Bilgilerinin Saptanması Ölçeği”nin ortalama puanın kızlarda ve erkeklerde sırasıyla 31.6±5.97 ve 28.0±7.74’dır. 12 puan altı “kötü”, 13-22 puan arası “orta”, 23-33 puan arası “iyi” ve 34 puan ve üzeri “çok iyi” olarak sınıflandırılmaktadır. Okul saatleri içerisinde ara öğün yapan öğrencilerin oranı %62.7’dir. Adölesanların %41.9’u her sabah düzenli kahvaltı yapmaktadır, %72.8’i gün içinde kantini 1-2 kere kullanmaktadır ve %24.9’u harçlığının yarısını kantinde harcamaktadır. Sonuç: Okullar, sosyal çevre, kamu spotları gibi beslenmeyle ilgili bilgilere yer verilebilecek birçok içerikte adölesanlarda doğru beslenme alışkanlıklarının kazanılmasına ve farkındalık sağlamaya yönelik uygulamalar yapılmalıdır.
Tübitak
1919B011903749
Destekleri için TÜBİTAK'a teşekkür ederiz.
Objective: To determine the nutritional information, canteen use during school hours, anthropometric measurements and breakfast habits of adolescents studying in high schools. Method: The participants of this study consisted of a total of 379 adolescents between the ages of 12-17 who were educated in high schools in the provinces of Istanbul and Diyarbakir. The research data were obtained online by means of an information form questioning the sociodemographic characteristics of adolescents, canteen use, number of meals per day, breakfast status, the foods they most prefer in the canteen, and the "Adolescents Nutritional Information Scale" tool. Data were analyzed using Chi-Square and T test in SPSS 24.0 program. Results: Of the adolescents, 64.9% (n=246) were girls, 35.1% (n=133) were boys, and the mean age was 15.05±1.04 years. The mean score of the "Adolescents' Nutritional Knowledge Detection Scale" was 31.6±5.97 and 28.0±7.74 in girls and boys, respectively. Below 12 points are classified as “poor”, between 13-22 points as “moderate”, between 23-33 points as “good” and above 34 points as “very good”. The rate of students who have snacks during school hours is 62.7%. 41.9% of the adolescents have regular breakfast every morning, 72.8% use the canteen 1-2 times a day and 24.9% spend half of their pocket money in the canteen. Conclusion: In many content that can include information about nutrition, such as schools, social environment, and public service announcements, practices should be carried out to gain proper nutrition habits and raise awareness in adolescents.
adolescent nutrition knowledge level canteen nutrition in school
1919B011903749
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 1919B011903749 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2024 |
Kabul Tarihi | 4 Mart 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 2 |