Yaşam için gerekli olan beslenmede güvenli gıdaya ulaşmak temel bir insan
hakkıdır. Son zamanlarda gıda kalitesi ve güvenliği; yayınlarda, gıda
politikalarında ve araştırmalarda çok güncel bir konu olarak ele alınmaktadır.
Bireylerin sağlıklı yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan besin
ihtiyaçlarını sağlıklı ve güvenilir olarak erişebilmeleri gıda güvenliği
uygulamalarıyla sağlanmaktadır. Bu araştırma yiyecek- içecek hizmetlerinde
çalışan bireylerin gıda güvenliği hakkındaki bilgi düzeylerinin ölçülmesi için
gerçekleştirilmiştir. Araştırma Karabük ili içerisinde bulunan restoran, kafe
ve yemekhane gibi işletmelerde çalışan araştırmaya katılmaya gönüllü olan 305
kişi üstünde gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara 74 soruluk anket
uygulanmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 31.34±10.92 olup,
Gıda güvenliği hakkında bireylerin %73.8’i eğitim aldığını, %26.2’si eğitim
almadığını; eğitim alan bireylerin en fazla olarak %30.1’ özel bir firma
yetkilisinden bunu takiben %27.4’ü iş yeri yöneticisinden eğitimi aldığını
bildirmiştir. Gıda güvenliği bilgi
düzeylerini ölçme amacıyla yönlendirilmiş 57 sorunun 9 tanesine katılımcıların
%50’sinden fazlası yanlış cevap vermiş bulunmakta ve bazı gıda güvenliği
sorularına verilen cevaplar ile bireylerin eğitim durumları arasında pozitif
korelasyon olduğu tespit edilmiştir Sonuç olarak yiyecek sektöründe çalışan bireylerin
gıda güvenliği bilgi düzeylerinin yetersiz olduğu söylenebilir. Gıda kaynaklı
hastalıkları ve zehirlenmeleri önlemek adına bu alanda çalışan personellere
yeterli eğitimler verilmeli, düzenli eğitim tekrarları yapılmalı, iş başında
yapılan gözlemlerle çalışanlar yönlendirilmeli ve bu durumun etkinliğinin devam
ettirilmesi için hükümet politikaları ile desteklenmeleri gereklidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 3 |