Dünya çapında yiyeceklerin adaletsiz dağılımı ve kaynakların aşırı kullanımı, gelecek nesiller için önemli sorun teşkil etmektedir. İnsan ihtiyaçlarının sınırsız olması ve doğal kaynakların sınırlı olduğu gerçeğiyle kesiştiği bir noktada, doğal kaynakların kademeli bir azalmaya doğru ilerlediği gözlemlenmektedir. Ekonomik büyümenin ve küresel nüfusun hızla artmasının etkisiyle, toplumsal ihtiyaçları karşılamak adına kaynaklara olan talep artmış; bu durum da kaynakların sürdürülebilirliği konusundaki farkındalığı artırmıştır. Bu kapsamda çalışmanın temel amacı gastronomi eğitimi sürecinde sürdürülebilirlik odaklı derslere yönelik farkındalık yaratmak ve sürdürülebilirlik konusunun neden bu kadar kritik olduğunu ortaya koymaktır. Bununla birlikte bu çalışma Türkiye bulunan Gastronomi ve Mutfak Sanatları programında eğitim veren lisans programlarının müfredatlarını inceleyerek sürdürülebilirlikle ilgili dersleri tespit edilmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla 2023 yılında eğitim-öğretim gerçekleştiren, fakültenin içerisinde yer alan lisans düzeyinde, 44 devlet ve 28 vakıf olmak üzere toplamda 72 adet Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü araştırma kapsamında içerik analizi ile incelenmiştir. Çalışmada bu programların internet sayfalarından ya da bulundukları üniversitenin Bologna Bilgi Paketi incelenerek sürdürülebilirlik konusunu içeren derslerin isimleri, verildikleri dönemler, derslerin saatleri, zorunlu veya seçmeli olma durumları ve Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS-ECTS) bakımından değerlendirilmiştir. Çalışmada ele alınan Gastronomi ve Mutfak Sanatları programların %37'sinde (27 program) sürdürülebilirlik odaklı derslerin yer almadığını tespit edilmiştir. Gastronomi eğitimi veren lisans programlarında, 17 adet zorunlu ve 53 adet seçmeli sürdürülebilirlik içerikli derse ilişkin niteliklere yer verilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda gastronomi alanında sürdürülebilirliğin sağlanmasına yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Sürdürülebilirlik Gastronomi Lisans Eğitimi Sürdürülebilirlik Dersi Gastronomi Sürdürülebilirlik İlişkisi
Çalışmamın araştırma-inceleme makalesi olması sebebiyle etik kurul izni gerektirmeyen çalışmalar arasında yer aldığını beyan ederim.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Nisan 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2024 |
Gönderilme Tarihi | 10 Ocak 2024 |
Kabul Tarihi | 19 Mart 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 1 |