İnsanlar, sosyal varlıklardır. Bu varlıkların yerine getirmeleri gereken çeşitli gereksinimleri vardır. Bu gereksinimlerden biri yiyecek ve içecek tüketme gereksinimidir. Bu noktada bir bilim ve sanat dalı olan gastronomi ön plana çıkmaktadır. Gastronomi, sosyal bilimler alanı içerisinde önem taşıyan bir alandır. Bu alanın odak noktası yiyecek-içecek konusu üzerine yoğunlaşmaktadır. Bundan dolayı bu alan yiyecek-içecek tüketme gereksinimi bulunan insanların hayatlarında önemli bir yere ve etkiye sahiptir. Hal böyle olunca da gastronominin sosyal yönden büyük bir potansiyel taşıdığı ve gastronomiye yoğunlaşılmasının insanların yiyecek-içecek temelli konularda çeşitli avantaj ve fırsatlar elde etmelerini sağladığı düşüncesi açığa çıkmaktadır. Bu noktada gastronomi alanında ön plana çıkan bir ürün vardır. Bu ürün de lokumdur. Lokum ulusal ve uluslararası mutfakların tanınırlık elde etmesine ve bu mutfakların deneyimlenmek istenmesine yardımcı olabilmektedir. Bundan dolayı gastronomi çatısı altında lokum konusu üzerine yoğunlaşan bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, gastronomi kapsamında dünyada ve Türkiye’de lokumu değerlendirmektir. Çalışma, lokumun hem ulusal hem de uluslararası alanda değer taşıyan gastronomik bir ürün olmasını vurgulamak yönünden önemlidir. Çalışmanın yöntemi, derlemedir. Bu doğrultuda geleneksel derleme metodu kullanılmıştır. Çalışmada sonuç olarak; dünya ve Türkiye’de lokumun gastronomide önemli bir yere sahip olduğu, ürün açısından zenginlik ve çeşitlilik gösterdiği ortaya çıkmıştır. Çalışma sonucunun akabinde konuyla ilgili öneriler öne sürülmüştür. Çalışma, gastronomi literatürünün gelişmesine katkı sağlamıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 16 Ağustos 2024 |
Kabul Tarihi | 22 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 2 |