Amaç: Bu çalışma, Trakya Üniversitesi’nde öğrenim gören Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencilerinde ortoreksiya nervoza (ON) eğiliminin, cinsiyet, yaş ve beden kütle indeksi (BKİ) değişkenlerine göre değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Çalışmaya birinci öğrenimde eğitim gören toplam 125 öğrenci (19 erkek, 106 kadın) katılmıştır. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından “anket yöntemi” kullanılarak, katılımcılarla yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Katılımcıların sosyo- demografik özellikleri (cinsiyet, yaş, kalınan yer vb.) belirlenmiş ve antropometrik ölçümleri alınmıştır. Ayrıca, yeme bozukluklarının değerlendirilmesi için “Yeme Tutum Testi (EAT-40)”, ON’nin tanımlanabilmesi için “ORTO-15” testi ve obsesif belirtilerin değerlendirilmesi için ise “Obsesif Belirti Testi” kullanılmıştır.
Bulgular: Erkek bireylerin EAT-40 puanı kadın bireylerden yüksek bulunurken, kadın bireylerin ise ORTO-15 puanı ve obsesif puanı erkeklerden yüksek bulunmuştur (p>0.05). Hem erkek hem kadın bireylerin çoğunluğu (sırasıyla %94,7 ve %93,4) EAT-40 değerlendirmesine göre düşük risk grubundadır. Erkeklerin %73,7’sinin, kadınların ise %56,6’sının ortorektik olduğu saptanmıştır. Yaş gruplarına göre yapılan analizlerde obsesif puanının istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterdiği saptanmıştır (p<0.05). Ölçekler ile yapılan korelasyon analizinde, EAT-40 puanı ve ORTO-15, ORTO-15 ve obsesif puanı arasında negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (p<0.05).
Sonuç: Sonuç olarak, ON ve ilişkili faktörlerin değerlendirildiği daha geniş kapsamlı çalışmaların yapılması yararlı olacaktır
Obsesif belirti ortoreksiya nervoza üniversite öğrencileri yeme puanı
Objective: This study was conducted in order to evaluate orthorexia nervosa (ON) tendency of the students of the Department of Nutrition and Dietetics studying at Trakya University according to the variables of gender, age and body mass index (BMI).
Method: A total of 125 students (19 males, 106 females) studying in daytime education participated in the study. The research data were collected by the researcher using the "questionnaire method", by interviewing the participants face to face. Socio-demographic characteristics (gender, age, place of residence, etc.) of the participants were determined and their anthropometric measurements were taken. In addition, "Eating Attitude Test (EAT-40)" was used to evaluate eating disorders, "ORTO-15" test to define ON and "Maudsley Obsessive Compulsive Inventory" to evaluate obsessive symptoms.
Results: It was determined that male individuals had higher EAT-40 scores than females, while females' ORTO-15 scores and obsessive scores were higher than males (p> 0.05). The majority of both males and females (94.7% and 93.4%, respectively) were in the low risk group according to the EAT-40 assessment. It was found that 73.7% of men and 56.6% of women were orthorexic. In the analyzes performed according to age groups, it was found that there was a statistically significant difference in the obsessive score (p <0.05). In the correlation analysis performed with the scales, a statistically significant negative correlation was found between the EAT-40 score and the ORTO-15, ORTO-15 and obsessive score (p <0.05).
Conclusion: In conclusion, it will be beneficial to conduct more comprehensive studies evaluating ON and related factors.
Eating score orthorexia nervosa obsessive symptom university students
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2021 |
Gönderilme Tarihi | 29 Mart 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 4 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.