In today's world of fast production and consumption, all living creatures face the risk of environmental damage caused by greenhouse gas emissions and the denaturalization of agricultural products. In this term, awareness of these life-threatening conditions has increased, and the importance of sustainability has become a priority in all fields. In this context, two important trends have emerged in the last decade: Slow Fashion and Slow Food. This study discusses the reasons for the accelerating increase in consumption of food and clothing in recent years and how the "slow" movement can be a sustainable common perspective. In this study, aimed that conceptual approach of the terms of “slowity” in the view of similar disciplines. Therefore, the similarities and differences of the subject have been examined with the studies in the literature in the field of Slow Fashion and Slow Food. The method of the research is document analysis, one of the qualitative research methods. In the study, 26 articles in the Turkish TR index in terms of gastronomy and fashion disciplines were evaluated and reported in terms of content, aim, method and conclusion. Similarities and differences of the slow movement developed against the fast production and consumption cycles of both disciplines have been examined, and recommendations have been provided for a sustainable life. According to the research findings, Slow Food and Slow Fashion exhibit similar approaches in terms of sustainability, ethical production, conscious consumption, and respect for local culture and identity. In conclusion, although the terms Slow Food and Slow Fashion are distinct from each other, they both encourage the adoption of a sustainable, conscious, fair, and culturally compatible lifestyle due to their shared characteristics.
Günümüzün hızlı üretim ve hızlı tüketim dünyasında tüm canlılar, sera gazlarının salınımı ve tarım ürünlerinin doğallığının bozulması gibi çevresel zararlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu dönemde yaşamı tehdit eden bu durumlar hakkında bir farkındalık oluşmuş ve buna bağlı olarak sürdürülebilirliğin önemi her alanda artmıştır. Bu bağlamda son on yılda iki önemli akım dikkat çekmektedir: Slow Food ve Slow Fashion. Bu araştırmada, son yıllarda hızlanan tüketim artışı nedeni ile insanlığın iki temel ihtiyacı olan yemek yemek ve giyinmek, sürdürülebilir ortak bakış açısı olan “yavaşlama” açısından ele alınmıştır. Bu çalışmada “yavaşlık” kavramının benzer disiplinler açısından kavramsal olarak ele alınması amaçlanmaktadır. Bu nedenle, Slow Fashion ve Slow Food alanındaki literatürde yer alan çalışmalarla, konunun benzerlik ve farklılıkları incelenmiştir. Araştırmanın yöntemi, nitel araştırma yöntemlerinden, doküman analizidir. Çalışmada Türkiye’de TR dizinde gastronomi ve moda disiplinleri açısından yer alan 26 makale içerik, amaç, yöntem ve sonuç bakımından değerlendirilmiş ve raporlanmıştır. Her iki disiplinin hızlı üretim ve tüketim döngüsüne karşı geliştirilmiş yavaşlık eyleminin benzerlik ve farklılıklarının incelenerek sürdürülebilir bir yaşam için öneriler sunulmuştur. Çalışma bulgularına göre, Slow Food ve Slow Fashion, sürdürülebilirlik, etik üretim, bilinçli tüketim, yerel kültür ve kimliğe saygı konularında benzer yaklaşımlar sergilemektedirler. Sonuç olarak, Slow Food ve Slow Fashion terimleri birbirlerinden farklı olmalarına rağmen, ortak özellikleri nedeni ile sürdürülebilir, bilinçli, adil ve kültürle uyumlu bir yaşam tarzı benimsemeyi teşvik etmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Göstergebilim |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Haziran 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2023 |
Gönderilme Tarihi | 15 Nisan 2023 |
Kabul Tarihi | 14 Haziran 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 16 Sayı: 31 |