Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Kişniş (Coriandrum sativum L.) Genotiplerinin Isparta Koşullarında Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2018, Cilt: 22 Sayı: 3, 1165 - 1168, 20.09.2018
https://doi.org/10.19113/sdufenbed.470129

Öz

Bu
çalışmada; ıslah edilmiş kişniş çeşit ve hatlarının Isparta ekolojik koşularına
uyumu ile verim ve kalite özelikleri araştırılmıştır. Çalışma 2017 vejetasyon
döneminde Süleyman Demirel Üniversitesi, Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi
arazilerinde yürütülmüştür. Çalışmada Arslan, Erbaa, Pelmus, Kudret K. Gamze,
Gürbüz tescilli çeşitler ile saflaştırılmış Tokat K, Tokat B ve Mardin hatları
kullanılmıştır. Tarla denemesi tesadüf blokları deneme desenine göre üç
tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışma sonucunda en yüksek biyolojik verim
(450 kg/da) ve meyve verimi (113 kg/da) Erbaa çeşidinden elde edilmiştir. Uçucu
yağ ve sabit yağ oranları sırasıyla  %
0.17-0.33 ile %18.64-22.16 aralıklarında bulunmuştur. Çalışma sonucunda, kozmetik
sektörünün önemli olduğu Isparta koşullarında kişniş bitkisinden maksimum 113
kg/da meyve verimi alınabileceği ve bölgenin kişniş üretimi için uygun olduğu
belirlenmiştir.  Çalışmada ayrıca Erbaa
çeşidinin diğer çeşitlerden daha yüksek verim verdiği belirlenmiştir.

Kaynakça

  • [1] Arslan, N. ve Gürbüz, B., 1994. Değişik Bölgelerden Toplanan Kişniş (Coriandrum sativum L.) Populasyonlarında Verim ve Diğer Karakterler Üzerine Bir Araştırma I. Tarla Bitkileri Kongresi 25-29 Nisan 1994. İzmir, Bildiri Kitabı, 132-136.
  • [2] Diederichsen, A. 1996. Coriander: (Coriandrum sativum L) Promoting the conservation and use of underutilized and neglected crops. 3. Indernational Plant Genetic Resources Institute, Roma.
  • [3] Telci, I., Tonçer O.G. ., Sahbaz N., 2006. Yield, Essential Oil Content and Composition of Coriandrum sativum varieties (var. vulgare Alef and var. microcarpum DC.) Grown in Two Different Locations. Journal of Essential Oil Research 18, 2, 189-193.
  • [4] Telci, I., Bayram, E., Avci B. 2006. Changes in yields, essential oil and linalool contents of Coriandrum sativum varieties (var. vulgare Alef. and var. microcarpum DC.) harvested at different developed European Journal of Horticultural Science, 267-271.
  • [5] Telci, I, Hişil. Y. 2008. Biomass yield and herb essential oil characters at different harvest stages of spring and autumn sown Coriandrum sativum European Journal of Horticultural Science, 267-272.
  • [6] Anonim 2017. Meteroloji Genel Müdürlüğü Isparta Meteoroloji İstasyonun, Isparta.
  • [7] Kaya, N., Yılmaz, G ve Telci, İ., 2000. Farklı Zamanlarda Ekilen Kişniş (Coriandrum sativum L.) Populasyonlarının Agronomik ve Teknolojik Özellikleri. Turk J Agric For (24):355‐364.
  • [8] Gücük, F., 2014. Tokat Kazova Ekolojik Koşullarında Kışlık ve Yazlık Yetiştirilen Kişniş (Coriandrum sativum L.) Çeşit ve Hatlarının Agronomik ve Kalite Özeliklerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Tokat. 57 sy.
  • [9] Gök, N., 2011. Farklı Zamanlarda Ekilen Kişniş (Coriandrum sativum L.) Çeşitlerinin Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Van. 57 sy.
  • [10] Yamanol. A., 1996. Kişniş (Coriandrum sativum L.)’in Farklı Ekim Zamanı ve Tohumluk Miktarının Agronomik ve Teknolojik Özellikleri Üzerine Olan Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 40s, İzmir.
  • [11] Tonçer Ö., Tansi L.S., 1997. Kişniş (Coriandrum sativum)de Farklı Ekim Sıklığının Verim Ve Uçucu Yağ Oranına Etkisi. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 181,155-162.
  • [12] Tonçer Ö., Tansı L.S., Kızıl S. 1998. The Effect of Different Sowing Time on Essentıal Oil of Coriander in Gap Region. Anadolu, J. of AARI 8 (2) , 101 – 105.
  • [13] Diederichsen, A., 1996. Coriander (Coriandrum sativum L.). Promoting the conservation and use of underutilized and neglected crops. 3. Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research, Gatersleben. International Plant Genetic Resources Institute, Rome, 55, p.83.

Determination of Yield and Quality Characteristics of Some Coriander (Coriandrum sativum L.) Genotypes in Isparta Conditions

Yıl 2018, Cilt: 22 Sayı: 3, 1165 - 1168, 20.09.2018
https://doi.org/10.19113/sdufenbed.470129

Öz

In
this study, adaptation, yield and quality characteristics of coriander
varieties and lines were researched in Isparta ecological conditions. The study
was carried out at Suleyman Demirel University, Field of Agricultural Research
and Application Center in 2017 vegetation period with 6 cultivars (Arslan,
Erbaa, Pelmus, Kudret K. Gamze, Gurbuz) and 3 line (Tokat K, Tokat B and
Mardin). The field experiment was carried out with 3 replications according to
random block design. The highest biological yield (4500 kg/ha) and fruit yield
(1130 kg/ha) were obtained from the Erbaa variety. The ratio of essential oil
and seed oil is found in the range of 0.17-0.33% and 18.64-22.16%, respectively.
As a result of the study, it was determined that maximum fruit yield in
coriander was 1130 kg /ha in the Isparta having cosmetic sector, and production
of coriander is suitable in the ecology of Isparta. Erbaa variety gave highest
yield in the ecology.

Kaynakça

  • [1] Arslan, N. ve Gürbüz, B., 1994. Değişik Bölgelerden Toplanan Kişniş (Coriandrum sativum L.) Populasyonlarında Verim ve Diğer Karakterler Üzerine Bir Araştırma I. Tarla Bitkileri Kongresi 25-29 Nisan 1994. İzmir, Bildiri Kitabı, 132-136.
  • [2] Diederichsen, A. 1996. Coriander: (Coriandrum sativum L) Promoting the conservation and use of underutilized and neglected crops. 3. Indernational Plant Genetic Resources Institute, Roma.
  • [3] Telci, I., Tonçer O.G. ., Sahbaz N., 2006. Yield, Essential Oil Content and Composition of Coriandrum sativum varieties (var. vulgare Alef and var. microcarpum DC.) Grown in Two Different Locations. Journal of Essential Oil Research 18, 2, 189-193.
  • [4] Telci, I., Bayram, E., Avci B. 2006. Changes in yields, essential oil and linalool contents of Coriandrum sativum varieties (var. vulgare Alef. and var. microcarpum DC.) harvested at different developed European Journal of Horticultural Science, 267-271.
  • [5] Telci, I, Hişil. Y. 2008. Biomass yield and herb essential oil characters at different harvest stages of spring and autumn sown Coriandrum sativum European Journal of Horticultural Science, 267-272.
  • [6] Anonim 2017. Meteroloji Genel Müdürlüğü Isparta Meteoroloji İstasyonun, Isparta.
  • [7] Kaya, N., Yılmaz, G ve Telci, İ., 2000. Farklı Zamanlarda Ekilen Kişniş (Coriandrum sativum L.) Populasyonlarının Agronomik ve Teknolojik Özellikleri. Turk J Agric For (24):355‐364.
  • [8] Gücük, F., 2014. Tokat Kazova Ekolojik Koşullarında Kışlık ve Yazlık Yetiştirilen Kişniş (Coriandrum sativum L.) Çeşit ve Hatlarının Agronomik ve Kalite Özeliklerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Tokat. 57 sy.
  • [9] Gök, N., 2011. Farklı Zamanlarda Ekilen Kişniş (Coriandrum sativum L.) Çeşitlerinin Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Van. 57 sy.
  • [10] Yamanol. A., 1996. Kişniş (Coriandrum sativum L.)’in Farklı Ekim Zamanı ve Tohumluk Miktarının Agronomik ve Teknolojik Özellikleri Üzerine Olan Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 40s, İzmir.
  • [11] Tonçer Ö., Tansi L.S., 1997. Kişniş (Coriandrum sativum)de Farklı Ekim Sıklığının Verim Ve Uçucu Yağ Oranına Etkisi. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 181,155-162.
  • [12] Tonçer Ö., Tansı L.S., Kızıl S. 1998. The Effect of Different Sowing Time on Essentıal Oil of Coriander in Gap Region. Anadolu, J. of AARI 8 (2) , 101 – 105.
  • [13] Diederichsen, A., 1996. Coriander (Coriandrum sativum L.). Promoting the conservation and use of underutilized and neglected crops. 3. Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research, Gatersleben. International Plant Genetic Resources Institute, Rome, 55, p.83.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Göksel Ali Gökduman Bu kişi benim

İsa Telci

Yayımlanma Tarihi 20 Eylül 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 22 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Gökduman, G. A., & Telci, İ. (2018). Bazı Kişniş (Coriandrum sativum L.) Genotiplerinin Isparta Koşullarında Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 22(3), 1165-1168. https://doi.org/10.19113/sdufenbed.470129
AMA Gökduman GA, Telci İ. Bazı Kişniş (Coriandrum sativum L.) Genotiplerinin Isparta Koşullarında Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. Eylül 2018;22(3):1165-1168. doi:10.19113/sdufenbed.470129
Chicago Gökduman, Göksel Ali, ve İsa Telci. “Bazı Kişniş (Coriandrum Sativum L.) Genotiplerinin Isparta Koşullarında Verim Ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22, sy. 3 (Eylül 2018): 1165-68. https://doi.org/10.19113/sdufenbed.470129.
EndNote Gökduman GA, Telci İ (01 Eylül 2018) Bazı Kişniş (Coriandrum sativum L.) Genotiplerinin Isparta Koşullarında Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22 3 1165–1168.
IEEE G. A. Gökduman ve İ. Telci, “Bazı Kişniş (Coriandrum sativum L.) Genotiplerinin Isparta Koşullarında Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”, Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg., c. 22, sy. 3, ss. 1165–1168, 2018, doi: 10.19113/sdufenbed.470129.
ISNAD Gökduman, Göksel Ali - Telci, İsa. “Bazı Kişniş (Coriandrum Sativum L.) Genotiplerinin Isparta Koşullarında Verim Ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22/3 (Eylül 2018), 1165-1168. https://doi.org/10.19113/sdufenbed.470129.
JAMA Gökduman GA, Telci İ. Bazı Kişniş (Coriandrum sativum L.) Genotiplerinin Isparta Koşullarında Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. 2018;22:1165–1168.
MLA Gökduman, Göksel Ali ve İsa Telci. “Bazı Kişniş (Coriandrum Sativum L.) Genotiplerinin Isparta Koşullarında Verim Ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 22, sy. 3, 2018, ss. 1165-8, doi:10.19113/sdufenbed.470129.
Vancouver Gökduman GA, Telci İ. Bazı Kişniş (Coriandrum sativum L.) Genotiplerinin Isparta Koşullarında Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. 2018;22(3):1165-8.

e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688

Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.