En zengin
kaynaklarının ülkemizde olduğu bilinen bor mineralinin, insan sağlığı üzerine
birçok metabolik ve biyokimyasal etkisi olduğu bilinmektedir. Bor, doğada
insanlar ve birçok tür için esansiyel bir iz elementtir. Bor topraktan
bitkilere, bitkilerden de beslenme yoluyla insanlara geçmektedir. Bor
mineralinin fazla veya eksik tüketimiyle birlikte insan vücudunda birçok
anormallik görülmektedir. Bor kalsiyum metabolizması, kemikler, immun sistem
başta olmak üzere beyin gelişimi, hormonal sistem ve kanseri etkilemektedir.
Ayrıca borun, gastrointestinal sistemi ve mineral metabolizmasını etkilediği de
bilinmektedir. Yetersiz bor alımının kemik sağlığının bozulmasına, osteoporoz
riskinin artmasına, beyin fonksiyonlarında bozulmalara ve bağışık cevabının
zayıflamasına neden olabildiği yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. En zengin
kaynakları bitkisel gıdalar olan bor; en fazla fındıklar, baklagiller, meyve ve
sebzelerde bulunur. Hem hayvan hem de insan çalışmalarında, günde 1.0 mg’ dan
az bor alımının borun sağlığa yararlı etkilerini engellediği gösterilmiştir. Bu
nedenlerle beslenmede uygun miktarda bor takviyesine önem verilmelidir. Bu
derlemede borun insan sağlığı üzerine etkisinin incelenmesi ve literatürün
özetlenmesi amaçlanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2018 |
Gönderilme Tarihi | 23 Mart 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 9 Sayı: 2 |
SDÜ Sağlık Bilimleri Dergisi, makalenin gönderilmesi ve yayınlanması dahil olmak üzere hiçbir aşamada herhangi bir ücret talep etmemektedir. Dergimiz, bilimsel araştırmaları okuyucuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır.