Objective: Malocclusion is a dental problem that is widely seen worldwide. The aim of the study was to evaluate the influence of dietary factors and oral habits on malocclusion among children. Material-Method: Children aged 7-14 years, visiting the Department of Pediatric Dentistry of İstanbul University for a routine dental check-up were included in the study. The parents were asked regarding improper oral habits and diet of their children by structured face-to-face questionnaire. The nutritional status evaluated by calculating the body mass index. Chi-square test and Fisher Freeman Halton test were used to analyze qualitative data. Significance was evaluated at p <0.05. Results: A total of 429 children (mean age 10.74±2.01 years) joined the study. Class I molar relationship was observed in 71.6% of the total sample, while Class II and III molar relationship were observed in 20.7% and 7.7%, respectively. Body mass index values were not found statistically associated with any type of occlusal conditions (p>0.05). The rate of normal height-for-age in the normal occlusion group (49.1%) was significantly higher than the class III malocclusion group (24.2%) (p <0.05). The results showed that children with Class II malocclusion had a higher probability of tongue thrusting (p<0.05) compared to normal occlusion group. Conclusion: Within the limitations, it is shown that a direct relationships between nutritional status, body mass index and malocclusion cannot be established in children. The incidence of class III malocclusion increases when the height-for-age ratio is abnormal.
Amaç: Maloklüzyon, dünya genelinde yaygın olarak görülen dişsel bir problemdir. Bu çalışmanın amacı çocuklarda diyet faktörleri ve ağız alışkanlıklarının maloklüzyon üzerine olan etkisinin değerlendirilmesidir. Materyal-Metot: Çalışmaya İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı’na rutin diş kontrolü amacı ile başvuran 7-14 yaş aralığındaki çocuklar dahil edildi. Anket soruları aracılığı ile ebeveynlerle yüz yüze görüşülerek çocuklarının diyet ve ağız alışkanlıkları sorgulandı. Çocukların beslenme düzeyi vücut kitle indeksi ve yaşa göre boy indeksi kullanılarak hesaplandı. Nitel verilerin analizinde Ki Kare testi ve Fisher Freeman Halton testi kullanıldı. Anlamlılık p<0,05 düzeyinde değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 429 çocuk (yaş ortalaması 10,74±2,01 yıl) dahil edildi. Çocuklarda %71,6 oranında Sınıf I azı ilişkisi, sırasıyla %20,7 ve %7,7 oranında Sınıf II ve Sınıf III azı ilişkisi saptandı. Vücut kitle indeksi değerlerinin herhangi bir maloklüzyon tipi ile istatistiksel olarak bir ilişkisi bulunmadı (p>0,05). Maloklüzyon görülmeyen grubun yaşa göre boyunun normal olma oranı (% 49,1), Sınıf III olan gruptan (% 24,2) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p<0,05). Normal oklüzyon grubuna göre Sınıf II azı kapanışı olan çocuklarda daha yüksek oranda atipik yutkunmaya rastlandı (p<0,05). Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda çocuklarda beslenme tipi ve vücut kitle indeksi ile maloklüzyon varlığı değerlendirildiğinde aralarında direkt bir ilişki olmadığı saptanmıştır. Yaşa göre boy oranının anormal olduğu durumlarda Sınıf III maloklüzyon görülme sıklığı artmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2021 |
Gönderilme Tarihi | 27 Nisan 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 12 Sayı: 1 |
SDÜ Sağlık Bilimleri Dergisi, makalenin gönderilmesi ve yayınlanması dahil olmak üzere hiçbir aşamada herhangi bir ücret talep etmemektedir. Dergimiz, bilimsel araştırmaları okuyucuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır.