Mikotoksinler esas olarak protein yapısında ve antijen özellikte olan bakteriyel toksinlerin aksine, çok çeşitli kimyasal yapı ve biyolojik aktiviteye sahip olan moleküllerdir. Her şartta oluşabilmeleri ve birçok gıda ve yem maddesinde toksin oluşturabilmeleri, beslenme, inhalasyon ve deri teması yoluyla bulaşabilmeleri nedeniyle, mikotoksinler çok önemli doğal toksinler olarak kabul edilmektedir ve kontrol altına alınması gereken önemli sorunlardan biridir.
Bu nedenlerle, mikotoksin türlerinin tanınması, öneminin anlaşılması ve bu konuda toplumun bilinçlenmesi kontaminasyon riskini azaltmak ve önlem almak adına önem taşımaktadır.
Bölüm | Derlemeler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mart 2017 |
Gönderilme Tarihi | 3 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 24 Sayı: 1 |
Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.