The genetic performances of the egg and meat-type chickens have improved substantially
by breeding studies. It could be said that the biological limits have been reached in both areas.
Traditional breeding strategies have focused on maximizing production traits. One of the today’s main
purposes of the breeding strategies is to produce superior birds which consume relatively less feed. In
this context, a new emphasis of breeders is Residual Feed Consumption (RFC). Unexplained variation
of feed consumption by metabolic body weight, weight gain, and/or egg mass is reflected in
differences in RFC. RFC is defined as the difference between observed feed intake and feed intake
predicted from metabolic body weight (representing maintenance) and weight gain and/or egg mass
(both representing production).
Egg-type chicken meat-type chicken breeding strategies residual feed consumption
Islah çalışmaları sayesinde günümüzde etlik ve yumurtacı tavukların genetik performansları oldukça yüksek düzeye ulaşmıştır. Her iki alanda da hemen hemen biyolojik limitlere ulaşıldığı düşünülmektedir. Geleneksel ıslah stratejilerinde, sadece verimin en üst düzeye çıkarılmasına odaklanılmıştır. Günümüz ıslah çalışmalarının temel hedeflerinden birisi, oransal olarak daha düşük yem tüketen yüksek verimli hayvanlar elde etmektir. Bu bağlamda üzerinde durulan yeni konulardan birisi de Verime Dönüşmeyen Yem (VDY) kavramıdır. VDY yem tüketiminde görülen varyasyonun metabolik canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı ve/veya yumurta kütlesi ile açıklanamayan kısmını yansıtmaktadır. VDY gerçekleşen yem tüketimi ile metabolik canlı ağırlık (yaşama payı), canlı ağırlık artış ve/veya yumurta kütlesi (verim payı) yardımıyla tahmin edilen yem tüketimi arasındaki fark hesaplanarak bulunmaktadır.
Etlik piliç yumurtacı tavuk ıslah stratejileri verime dönüşmeyen yem
Diğer ID | JA53TP49HV |
---|---|
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2012 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 7 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.