Bu
çalışma hasat öncesi oksalik asit (OA) ve giberellik asit (GA3) uygulamalarının
‘Hakko’ ve ‘Kosiu’ asya armut (Pyrus prifolia)
çeşitlerinde meyve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla
yürütülmüştür. Her iki çeşitte de meyveler tam olgunlukta hasat edilmiş ve
meyve eni, meyve boyu, meyve ağırlığı, meyve eti sertliği, meyve rengi, suda
çözünür kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asitlik (TEA) ve toplam fenolik
madde (TFM) içeriği yönünden değerlendirilmiştir. Gerek GA3 ve gerekse
OA uygulamalarının meyve eni, meyve boyu, meyve ağırlığı, meyve eti sertliği, TEA
ve SÇKM üzerine etkisi istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur. OA ve GA3 uygulamalarının
L*, a* ve b* değerlerini ‘Hakko’ çeşidinde etkilediği, ‘Kosiu’ çeşidinde ise
etkilemediği tespit edilmiştir. ‘Hakko’ çeşidinde en yüksek L* değeri (64.64) 2
mM OA uygulamasından, en yüksek a* ve b* değerleri (sırasıyla, -0.16 ve 41.69)
ise 4 mM OA uygulamasından elde edilmiştir. TFM içeriği ‘Kosiu’ çeşidinde en
yüksek 1 ve 2 mM OA uygulamalarından (sırasıyla, 1738 ve 1717 mg GAE/L), ‘Hakko’
çeşidinde ise 4 mM OA uygulamasından (1942 mg GAE/L) elde edilmiştir.
Çalışmada, OA uygulamalarının asya armutlarında özellikle TFM içeriği üzerine
önemli etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.
This study was conducted to determine the effects of pre-harvest gibberellic acid (GA3) and oxalic acid (OA) applications on fruit quality of ‘Hakko’ and ‘Kosiu’ pear (Pyrus pyrifolia) cultivars. Mature fruits of both cultivars were harvested at their maturity and evaluated right after harvest in terms of fruit width, fruit height, fruit weight, fruit firmness, fruit color, total soluble solids (TSS), titretable acidity (TA) and total phenolic (TP) content. Both GA3 and OA applications did not caused any significant differences on fruith width, fruit height, fruith weight, fruit firmness, TSS and TA. It has been determined that GA3 and OA applications significantly affect L*, a* and b* values in ‘Hakko’ cultivar and not in the ‘Kosiu’ cultivar. The highest L* value (64.64) in the Hakko cultivar was obtained from 2 mM OA application and the highest a* and b* values (-0.16 and 41.69, respectively) were obtained from 4 mM OA application. In terms of TP content, the highest values were obtained from 1 and 2 mM OA applications (1738 and 1717 mg GAE/L, respectively) in ‘Kosiu’ cultivar and from 4 mM OA application (1942 mg GAE/L) in ‘Hakko’ cultivar. In the study, it was determined that OA applications have a significant effect on the especially TP content in asian pear cultivars.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 30 Haziran 2017 |
Kabul Tarihi | 2 Kasım 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 12 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.