Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Effects of Different Boron Concentrations on Germination of Bread Wheat Cultivars

Yıl 2018, 1. Uluslararası Tarımsal Yapılar ve Sulama Kongresi Özel Sayısı, 319 - 327, 31.12.2018

Öz

This study was carried out to determine the effects
of different boron (B) concentrations on the germination of 3 bread wheat
cultivars (FLA 85, Kas and Pehlivan). In the randomized block design, 6
different B concentrations (0, 0.5, 1, 2, 4 and 8 ppm) were used. In this
study, germination rate, germination energy, germination index, germination
time, root and stem length characteristics of seedlings were investigated.
According to the results of analysis of variance; The effect of B
concentrations on all characteristics examined except for age root and shoot
weight was significant at 1% probability level. As a result, the application of
B at low concentrations showed a positive effect on the germination rate with
respect to the mean of the cultivars, while the germination rate at doses above
2 ppm decreased. In general, a decrease in the germination characteristics has
been observed due to the increase in B concentrations above 1 ppm. Significant
differences were determined in the response of wheat cultivars to different B
concentrations. When all the parameters were evaluated together, it was
concluded that the most resistant type of bread wheat was the most resistant
type of FLA 85. 

Kaynakça

  • Abro, S.A., Mahar A.R., Mirbahar, A.A. 2009. Improving Yield Performance of Landrace Wheat Under Salinity Stress Using On-Farm Seed Priming, Pak.J.Bot., 41(5): 2209–16.
  • Anonim, 2017. Bor bitkiler için neden çok önemli?, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Ankara, http://www.boren.gov.tr/content/docs/boren-bitkiler.pdf, 19.10.2017
  • Atalay, E. 2003. Buğday (Kızıltan-91) ve arpa (Tokak-157/37) in vitro fidelerinde bor alımının ICP-AES ile tespiti. S.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Konya.
  • Chauhan, R.P.S. and Powar, S.L. 1978. Tolerance of Wheat and Pea to Boron In Irrigation Water. Plant and Soil. 50: 145-149.
  • Datta, J.D., Nag S., Banerjee A. and Mondal, N.K. 2009. Impact of Salt Stress on Five Varieties of Wheat (Triticum aestivum L.) Cultivars Under Laboratory Condition, J. Appl. Sci. Environ. Manag., 13(3), pp.93–7.
  • Deme, M. 2007. Tuz, Herbisit ve Bazı Yabancı Otların Pamuk ve Buğday Bitkilerinde Klorofil ve Bazı Enzim Aktiviteleri Üzerine Etkileri, Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Şanlıurfa.
  • Ellis, R.H. and Roberts, E.H. 1981. Towards a Rational Basis for Testing Seed Quality, In Seed Production, Butterwooths, pp. 605-645.
  • Etimaden, 2017. Bor Sektörü Raporu, Etimaden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Mayıs 2017.
  • Güneş, A., Alpaslan, M., Özcan, H. ve Çıkılı, Y. 2000. Türkiye’de Yaygın Olarak Yetistirilen Mısır (Zea mays L.) Çesitlerinin Bor Toksisitesine Duyarlılıkları, Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 24: 277-282.
  • Harite,Ü. 2008. Pamukta Bor Toksitesine Dayanıklılık, Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü,Toprak Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın.
  • Huang, C. And Graham, R.D. 1990. Resistance of Wheat Genotypes to Boron Toxicity is Expressed at the Cellular Level. Plant and Soil, 126: 295-300.
  • Maguire, J.D. 1962. Speed of Germination - Aid in Selection and Evaluation for Seedling Emergence and Vigor, Crop Science, 2, pp.176-177.
  • Muhmood, A., Javid, S., Niaz, A., Majeed, A., Majeed, T., and Anwar, M. 2014. Effect of Boron On Seed Germination, Seedling Vigor and Wheat Yield. Soil Science Society of Pakistan. 33(1): 17-22.
  • Reid, R. 2007. Update on boron toxicity and tolerance in plants, Advances in Plant and Animal Boron Nutrition, pp. 83–90.
  • Sivritepe, H.Ö. 2012. Tohum Gücünün Değerlendirilmesi, Alatarım Dergisi, 11 (2): 33-44.
  • Sozharajan, R. and Natarajan, S. 2014. Germination and Seedling Growth of Zea mays L. Under Different Levels of Sodium Chloride Stress, International Letters of Natural Sciences, 2, pp.5-15.
  • Taban, S. ve Erdal, İ. 2000. Bor Uygulamasının Değişik Buğday Çeşitlerinde Gelişme ve Toprak Üstü Aksamda Bor Dağılımı Üzerine Etkisi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry. 24:255-262. Tas, İ., Ozkay, F., Yeter, T., Gorgisen., Cosge, B. 2016. Effects of High Boron Containing Irrigation Water on Plant Characteristics of Basil. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33 (3): 46-54.
  • Tisdale, S.L., Nelson, W.L. 1983. Toprak Verimliliği ve Gübreleme (Çeviri: N.Güzel), 3, Baskı, Ç. Univ., Zir.Fak. Yay., No: 168, Adana, 900s.
  • Torun, A., Yılmaz, A., Kalaycı, M., Gültekin, İ., Torun, B., Eker, S., Çakmak, İ., 1999. Konya koşullarında yetiştirilen farklı buğday çeşitlerinin bor toksitesine duyarlılığının sera ve tarla koşullarında araştırılması. Hububat Sempozyumu, Altıncı oturum: Hububat Yetiştirme, 317-327 8-11 Haziran, Konya.
  • Yorgancılar, M., Babaoğlu, M., 2005. Buğday çeşitlerinde borun çimlenme üzerine etkisinin in vitro ve saksı şartlarında araştırılması. S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(35): 109-114.

Farklı Bor Konsantrasyonlarının Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Çimlenmesi Üzerine Etkileri

Yıl 2018, 1. Uluslararası Tarımsal Yapılar ve Sulama Kongresi Özel Sayısı, 319 - 327, 31.12.2018

Öz











Bu çalışma 3 ekmeklik
buğday çeşidinin çimlenme döneminde farklı bor (B) konsantrasyonlarına
tepkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada FLA 85, Kaş ve
Pehlivan çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır. Tesadüf Parselleri Deneme
Deseninde iki faktörlü ve 3 tekrarlamalı olarak yürütülen çalışmada 6 farklı B
konsantrasyonu (0, 0.5, 1, 2, 4 ve 8 ppm) kullanılmıştır. Çalışmada çimlenme
oranı, çimlenme enerjisi, çimlenme indeksi, çimlenme süresi, fidelerde kök ve
sap uzunluğu özellikleri incelenmiştir. Varyans analiz sonuçlarına göre; B
konsantrasyonlarının yaş kök ve sürgün ağırlığı dışında incelenen tüm
özellikler üzerine etkisi %1 olasılık düzeyinde önemli olmuştur. Sonuç olarak,
düşük konsantrasyonlarda B uygulaması çeşit ortalamaları yönüyle çimlenme oranı
üzerinde olumlu etki gösterirken 2 ppm’in üzerindeki dozlarda çimlenme oranı
azalmıştır. Genelde 1 ppm üzerindeki B konsantrasyonlarındaki artışa bağlı
olarak incelenen çimlenme özelliklerinde bir azalma meydana gelmiştir. Farklı B
konsantrasyonlarına buğday çeşitlerinin tepkisinde istatistiksel olarak önemli
farklılıklar belirlenmiştir. Ele alınan tüm parametreler birlikte
değerlendirildiğinde, çimlenme açısından B toksisitesine en dayanaklı ekmeklik
buğday çeşidinin Pehlivan, en duyarlı çeşidin ise FLA 85 olduğu sonucuna
varılmıştır.

Kaynakça

  • Abro, S.A., Mahar A.R., Mirbahar, A.A. 2009. Improving Yield Performance of Landrace Wheat Under Salinity Stress Using On-Farm Seed Priming, Pak.J.Bot., 41(5): 2209–16.
  • Anonim, 2017. Bor bitkiler için neden çok önemli?, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Ankara, http://www.boren.gov.tr/content/docs/boren-bitkiler.pdf, 19.10.2017
  • Atalay, E. 2003. Buğday (Kızıltan-91) ve arpa (Tokak-157/37) in vitro fidelerinde bor alımının ICP-AES ile tespiti. S.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Konya.
  • Chauhan, R.P.S. and Powar, S.L. 1978. Tolerance of Wheat and Pea to Boron In Irrigation Water. Plant and Soil. 50: 145-149.
  • Datta, J.D., Nag S., Banerjee A. and Mondal, N.K. 2009. Impact of Salt Stress on Five Varieties of Wheat (Triticum aestivum L.) Cultivars Under Laboratory Condition, J. Appl. Sci. Environ. Manag., 13(3), pp.93–7.
  • Deme, M. 2007. Tuz, Herbisit ve Bazı Yabancı Otların Pamuk ve Buğday Bitkilerinde Klorofil ve Bazı Enzim Aktiviteleri Üzerine Etkileri, Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Şanlıurfa.
  • Ellis, R.H. and Roberts, E.H. 1981. Towards a Rational Basis for Testing Seed Quality, In Seed Production, Butterwooths, pp. 605-645.
  • Etimaden, 2017. Bor Sektörü Raporu, Etimaden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Mayıs 2017.
  • Güneş, A., Alpaslan, M., Özcan, H. ve Çıkılı, Y. 2000. Türkiye’de Yaygın Olarak Yetistirilen Mısır (Zea mays L.) Çesitlerinin Bor Toksisitesine Duyarlılıkları, Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 24: 277-282.
  • Harite,Ü. 2008. Pamukta Bor Toksitesine Dayanıklılık, Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü,Toprak Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın.
  • Huang, C. And Graham, R.D. 1990. Resistance of Wheat Genotypes to Boron Toxicity is Expressed at the Cellular Level. Plant and Soil, 126: 295-300.
  • Maguire, J.D. 1962. Speed of Germination - Aid in Selection and Evaluation for Seedling Emergence and Vigor, Crop Science, 2, pp.176-177.
  • Muhmood, A., Javid, S., Niaz, A., Majeed, A., Majeed, T., and Anwar, M. 2014. Effect of Boron On Seed Germination, Seedling Vigor and Wheat Yield. Soil Science Society of Pakistan. 33(1): 17-22.
  • Reid, R. 2007. Update on boron toxicity and tolerance in plants, Advances in Plant and Animal Boron Nutrition, pp. 83–90.
  • Sivritepe, H.Ö. 2012. Tohum Gücünün Değerlendirilmesi, Alatarım Dergisi, 11 (2): 33-44.
  • Sozharajan, R. and Natarajan, S. 2014. Germination and Seedling Growth of Zea mays L. Under Different Levels of Sodium Chloride Stress, International Letters of Natural Sciences, 2, pp.5-15.
  • Taban, S. ve Erdal, İ. 2000. Bor Uygulamasının Değişik Buğday Çeşitlerinde Gelişme ve Toprak Üstü Aksamda Bor Dağılımı Üzerine Etkisi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry. 24:255-262. Tas, İ., Ozkay, F., Yeter, T., Gorgisen., Cosge, B. 2016. Effects of High Boron Containing Irrigation Water on Plant Characteristics of Basil. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33 (3): 46-54.
  • Tisdale, S.L., Nelson, W.L. 1983. Toprak Verimliliği ve Gübreleme (Çeviri: N.Güzel), 3, Baskı, Ç. Univ., Zir.Fak. Yay., No: 168, Adana, 900s.
  • Torun, A., Yılmaz, A., Kalaycı, M., Gültekin, İ., Torun, B., Eker, S., Çakmak, İ., 1999. Konya koşullarında yetiştirilen farklı buğday çeşitlerinin bor toksitesine duyarlılığının sera ve tarla koşullarında araştırılması. Hububat Sempozyumu, Altıncı oturum: Hububat Yetiştirme, 317-327 8-11 Haziran, Konya.
  • Yorgancılar, M., Babaoğlu, M., 2005. Buğday çeşitlerinde borun çimlenme üzerine etkisinin in vitro ve saksı şartlarında araştırılması. S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(35): 109-114.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Ezgi Kurtulmuş

Hayrettin Kuşçu 0000-0001-9600-7685

Bilge Arslan Bu kişi benim

İpek Karakuş Bu kişi benim

Emir Kumraltekin Bu kişi benim 0000-0001-6410-8385

İdil Eylül Uçan Bu kişi benim

Mehmet Can Aşık

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi 27 Ağustos 2018
Kabul Tarihi 30 Kasım 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 1. Uluslararası Tarımsal Yapılar ve Sulama Kongresi Özel Sayısı

Kaynak Göster

APA Kurtulmuş, E., Kuşçu, H., Arslan, B., Karakuş, İ., vd. (2018). Farklı Bor Konsantrasyonlarının Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Çimlenmesi Üzerine Etkileri. Ziraat Fakültesi Dergisi319-327.