This study was carried out to determine the effects
of different boron (B) concentrations on the germination of 3 bread wheat
cultivars (FLA 85, Kas and Pehlivan). In the randomized block design, 6
different B concentrations (0, 0.5, 1, 2, 4 and 8 ppm) were used. In this
study, germination rate, germination energy, germination index, germination
time, root and stem length characteristics of seedlings were investigated.
According to the results of analysis of variance; The effect of B
concentrations on all characteristics examined except for age root and shoot
weight was significant at 1% probability level. As a result, the application of
B at low concentrations showed a positive effect on the germination rate with
respect to the mean of the cultivars, while the germination rate at doses above
2 ppm decreased. In general, a decrease in the germination characteristics has
been observed due to the increase in B concentrations above 1 ppm. Significant
differences were determined in the response of wheat cultivars to different B
concentrations. When all the parameters were evaluated together, it was
concluded that the most resistant type of bread wheat was the most resistant
type of FLA 85.
Boron concentration germination rate germination index bread wheat
Bu çalışma 3 ekmeklik
buğday çeşidinin çimlenme döneminde farklı bor (B) konsantrasyonlarına
tepkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada FLA 85, Kaş ve
Pehlivan çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır. Tesadüf Parselleri Deneme
Deseninde iki faktörlü ve 3 tekrarlamalı olarak yürütülen çalışmada 6 farklı B
konsantrasyonu (0, 0.5, 1, 2, 4 ve 8 ppm) kullanılmıştır. Çalışmada çimlenme
oranı, çimlenme enerjisi, çimlenme indeksi, çimlenme süresi, fidelerde kök ve
sap uzunluğu özellikleri incelenmiştir. Varyans analiz sonuçlarına göre; B
konsantrasyonlarının yaş kök ve sürgün ağırlığı dışında incelenen tüm
özellikler üzerine etkisi %1 olasılık düzeyinde önemli olmuştur. Sonuç olarak,
düşük konsantrasyonlarda B uygulaması çeşit ortalamaları yönüyle çimlenme oranı
üzerinde olumlu etki gösterirken 2 ppm’in üzerindeki dozlarda çimlenme oranı
azalmıştır. Genelde 1 ppm üzerindeki B konsantrasyonlarındaki artışa bağlı
olarak incelenen çimlenme özelliklerinde bir azalma meydana gelmiştir. Farklı B
konsantrasyonlarına buğday çeşitlerinin tepkisinde istatistiksel olarak önemli
farklılıklar belirlenmiştir. Ele alınan tüm parametreler birlikte
değerlendirildiğinde, çimlenme açısından B toksisitesine en dayanaklı ekmeklik
buğday çeşidinin Pehlivan, en duyarlı çeşidin ise FLA 85 olduğu sonucuna
varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 27 Ağustos 2018 |
Kabul Tarihi | 30 Kasım 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 1. Uluslararası Tarımsal Yapılar ve Sulama Kongresi Özel Sayısı |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.