Bu çalışma; Siirt
Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme alanında 6 farklı
azot dozu (0,-4,-8,-12,-16 ve 20 kg/da saf azot)
uygulamasının yerfıstığı (Arachis hypogaea L.) çeşitlerinde (Halisbey,
Georgia Green ve NC-7) verim ve verim unsurları üzerine etkisinin belirlenmesi
amacıyla 2017-2018 yıllarında, Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre üç
tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede; bitki boyu (cm), yandal sayısı (adet),
bitkide meyve sayısı (adet), dekara verim (kg/da), iç/kabuklu meyve oranı (%),
100 tohum ağırlığı (g), yağ oranı (%) ve protein oranı (%) gözlemleri
alınmıştır. Elde edilen veriler; Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre
varyans analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre; farklı azot
dozu uygulamalarının verim üzerine etkisinin her iki yılda da istatistiksel
olarak %1 düzeyinde önemli olduğu tespit edilmiştir. Birinci yılda en yüksek
verim 528,01 kg/da ile 12 kg/da saf azot uygulamasından, çeşitler arasında ise
476.24 kg/da ile Halisbey çeşidinden elde edilmiştir. İkinci yılda ise en
yüksek verim 408.29 kg/da ile 16 kg/da saf azot uygulamasından, çeşitler
arasında ise 457.181 kg/da ile birinci yılda olduğu gibi yine Halisbey
çeşidinden elde edilmiştir
Siirt Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinasyon Birimi
SİÜBAP-2017-SİÜZİR-17
Bu çalışmada maddi kaynaklarından dolayı Siirt Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinasyon Birimine (SİÜBAP-2017-SİÜZİR-17 nolu projenin) teşekkür ederiz.
This study was conducted to determine the effect of different nitrogen (0,
4, 8, 12, 16 and 20 kg/ha pure nitrogen) doses on yield and yield components of
some peanuts (Arachis hypogaea L.) varieties (Halisbey, Georgia Green
and NC-7) in the fields of Faculty of Agriculture in Siirt University in two
years (2017-2018). The trial was established with three replications according
to the split plot trial design. Observations such as plant height (cm), lateral
number (pcs), number of fruits per plant (pcs), yield per decare(kg/da),
internal/shell ratio (%), 100 seed weight (g), oil content (%) and protein ratio
(%) were taken in the experiment. According to the results, the effect of
different nitrogen dose applications on yield was found to be statistically
significant at 1% level in both years. In the first year, the highest yield was
obtained with 528,01 kg/da from 12 kg/da pure nitrogen application, and
Halisbey variety with 476.24 kg/da was done the highest yield variety. In the
second year, the highest yield was obtained from 16 kg/da pure nitrogen
application with 408.29 kg/da. Similar
with the first year, the highest yield was obtained from Halisbey variety with
457.181 kg/da.
SİÜBAP-2017-SİÜZİR-17
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Proje Numarası | SİÜBAP-2017-SİÜZİR-17 |
Yayımlanma Tarihi | 7 Nisan 2020 |
Gönderilme Tarihi | 22 Kasım 2019 |
Kabul Tarihi | 13 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 - Türkiye 13. Ulusal, I. Uluslararası Tarla Bitkileri Kongresi Özel Sayısı |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.