Bu çalışma; Uşak ili semt pazarlarında, rozet
oluşturma döneminde toplanıp, taze olarak, satılan haşhaşların alkaloit
içeriklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Haşhaşın; kuru kapsülleri
içerdiği alkaloitleri sebebiyle ilaç endüstrisinde ayrıca, tohumlarındaki yağı
ve proteini ise insan ve hayvan beslenmesinde oldukça önemlidir. Uşak ve
yöresinde; halk arasında rozet yapraklı dönemde taze olarak tüketilmesi
alışkanlığı nedeniyle sebze olarak tüketilmesi de söz konusudur. Bu çalışma
için, erken ilkbahar aylarında Uşak ilinin çeşitli köylerinden (Hocalar,
Hatipler, Güre, Yavu Köyü, Koyunbeyli) getirilerek semt pazarlarında, rozet
yapraklı dönemde taze olarak satışı yapılan haşhaşlardan bitki örnekleri satın
alınmıştır. Satın alınan bitki örnekleri üzerinde bitki boyu, yaprak sayısı,
yaprak eni gibi karakterlerde ölçümler yapılmış ve sonrasında bu bitkiler
kurutulup öğütülmüştür. Kuru kök, kuru
yaprak ve sürgün halindeki bitki aksamında alkaloit içeriği 3 tekrarlamalı
olarak (% Morfin, Kodein, Tebain, Noskapin) HPLC cihazında belirlenmiştir. Elde
edilen bulgulara göre toplanan numunelerin tamamında morfin (1,1-3,8 mg/gr ya
da % 0,11-0,38); tebain (0,0-0,024 mg/gr ya da % 0-0,0024); noskapin (0-0,036
mg/gr ya da % 0-0,0036) ve kodein (0-0,096 mg/gr ya da % 0-0,0096) arasında
değişmiştir. Belirlenen özelliklerin korelasyon analizleri de yapılmıştır. Bu
sonuçlara göre numunelerin morfin içeriklerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Özellikle
yüksek morfinli çeşitlerin taze olarak tüketilmesinde dikkatli olunması
gerektiği söylenebilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 7 Nisan 2020 |
Gönderilme Tarihi | 22 Kasım 2019 |
Kabul Tarihi | 13 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 - Türkiye 13. Ulusal, I. Uluslararası Tarla Bitkileri Kongresi Özel Sayısı |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.