In this study, the effects of different harvesting systems on the drying process, dry matter loss and some forage quality characteristics of alfalfa were investigated. In the research, alfalfa, a forage plant, was harvested with three different harvesting systems: disc mower (UI), disc mower + rubber roller conditioning unit (UII), and disc mower + finger type conditioning unit (UIII) and baling has been done. The trials were conducted according to the randomized block trials design. In the research, moisture content, drying rate, dry matter loss, forage quality values and relative forage values were determined depending on the drying time of the harvesting systems. At the end of the third day of harvesting applications, moisture losses were determined as 34.94%, 39.13% and 31.51%, drying ratios as 3.05, 2.95 and 3.37, and total dry matter losses as 3.72%, 2.26% and 7.80% in UI, UII and UIII applications, respectively. CP values, which express forage quality after baling, are on average 17.63%, 21.33% and 16.87% in UI, UII and UIII applications has been determined respectively, ADF values are 26.93%, 28.27% and 30.76%, NDF values if 31.97%, 30.93% and 34.77%. The relative forage value was determined as 205.18%, 201.21% and 173.75%, respectively. As a result of the research, it was seen that the UII application was the best application.
Alfalfa Disc mower Dry matter losses Drying rate Forage quality
Bu çalışmada, farklı hasat sistemlerinin yoncanın kurutma süreci, kuru madde kaybı ve bazı yem kalite özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırmada, bir yem bitkisi olan yonca, diskli çayır biçme makinesi (UI), diskli çayır biçme makinesi + kauçuk merdaneli kondisyonlama ünitesi (UII) ve diskli çayır biçme makinesi + parmak tipi kondisyonlama ünitesi (UIII) olmak üzere üç farklı hasat sistemi ile hasadı yapılmış ve balyalama yapılmıştır. Denemeler, rastgele blok deneme desenine göre yürütülmüştür. Araştırmada, hasat sistemlerinin kurutma sürelerine bağlı olarak nem oranı, kuruma hızı, kuru madde kaybı, yem kalite değerleri ve nispi yem değerleri belirlenmiştir. Hasat uygulamalarının üçüncü günü sonunda nem kayıpları UI, UII ve UIII uygulamalarında sırasıyla %34.94, %39.13 ve %31.51, kuruma oranları 3.05, 2.95 ve 3.37, toplam kuru madde kayıpları ise sırasıyla %3.72, %2.26 ve %7.80 olarak belirlenmiştir. Balyalama sonrası yem kalitesini ifade eden CP değerleri UI, UII ve UIII uygulamalarında sırasıyla ortalama %17.63, %21.33 ve %16.87, ADF değerleri sırasıyla %26.93, %28.27 ve %30.76, NDF değerleri ise sırasıyla %31.97, %30.93 ve %34.77 olarak belirlenmiştir. Nispi yem değeri sırasıyla %205.18, %201.21 ve %173.75 olarak tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda UII uygulamasının en iyi uygulama olduğu görülmüştür.
Yonca Diskli çayır biçme makinesi Kuru madde kayıpları Kuruma oranı Yem kalitesi
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Tarım Makine Sistemleri, Tarım Makineleri, Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 24 Mart 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2025 |
Gönderilme Tarihi | 5 Aralık 2024 |
Kabul Tarihi | 25 Şubat 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 39 Sayı: 1 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.