Geographical indications encourage the consumption of local food values, protect cultural values, and promote the region. With these functions, geographical indication foods constitute a vital attraction factor for individuals participating in gastronomy tourism, one of today's popular types of tourism. Konya, the capital of the Anatolian Seljuks, located on prehistoric lands such as Çatalhöyük and the eternal resting place of Hz. Mevlana, is one of the cities with the most geographical indication products in Turkey with its rich gastronomic culture. The research aims to examine the inclusion of Konya's geographical indication foods, bakery products, and desserts in local restaurant menus from the perspective of gastronomy tourism. The research was conducted on the menus of restaurants operating around Mevlana Museum in Konya. The research analyzed the menus of 17 local restaurants that met the criteria of 59 local restaurants using the content analysis method. In the results obtained, it was determined that Konya could not reflect its gastronomic richness to the restaurant menus, and the most common foods in the menus of a city with such a wide food scale were “sac arası, etliekmek and okra soup with meat”. 40 of the 58 geographical indication foods were not included in the menus. According to the research findings, suggestions were made regarding the organization of menus and the management processes of geographical indication products in the future.
Geographical Indication Local Restaurants Gastronomy Tourism Menu Analysis Konya
Coğrafi işaretler yerel gıda değerlerinin tüketimini teşvik eder, kültürel değerleri korur ve bölgeyi tanıtır. Bu fonksiyonalara coğrafi işaretli yiyecekler ile günümüzün popüler turizm türlerinden birisi olan gastronomi turizmine katılan bireyler için önemli bir çekicilik unsuru oluştururlar. Anadolu Selçuklularının başkenti olan, Çatalhöyük gibi tarih öncesi topraklar üzerinde yer alan ve Hz. Mevlana'nın ebedi istirahatgahı olan Konya, zengin gastronomi kültürü ile Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünleri en yüksek sayıda olan şehirlerindendir. Araştırmanın amacı, Konya’nın coğrafi işaretli yemekleri, fırın ürünleri ve tatlılarının yerel restoran menülerinde yer almalarının gastronomi turizmi perspektifinden incelenmesidir. Araştırma, Konya’da Mevlana Müzesi çevresinde faaliyet gösteren restoranların menüleri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada 59 yerel restorandan kriterleri sağlayan 17 yerel restoranın menüleri içerik analizi yönetimi ile incelenmiştir. Elde edilen sonuçlarda Konya’nın sahip olduğu gastronomic zenginliği restoran menülerine yansıtamadığı, yemek skalası böylesine geniş olan bir şehrin yemeklerinden menülerde en çok yer bulanların “sac arası, etliekmek ve etli bamya çorbası” olduğu tespit edilmiştir. 58 adet coğrafi işaretli yemekten 40 tanesinin ise menülerde yer almadığı tespit edilmiştir. Araştırma bulgularına göre menülerin düzenlenmesi ve coğrafi işaretli ürünlerin ilerleyen dönemlerdeki yönetim süreçleri ile ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Coğrafi İşaret Yerel Restoranlar Gastronomi Turizmi Menü Analizi Konya
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Strateji, Yönetim ve Örgütsel Davranış (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Haziran 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 22 Mayıs 2024 |
Kabul Tarihi | 4 Haziran 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 1 Sayı: 1 |