Amaç: Bu çalışma, dumansız tütün (Maraş otu) ile sigara tüketiminin kardiyovasküler hastalıklar için bilinen risk faktörleri olan homosistein, Paraoksonaz-1 (PON-1), Arylesteraz (ARE) ve Lipoprotein-a (Lp (a)) ile ilişkisini araştırmayı amaçlamaktadır. .
Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya alınan bireyler Maraş otu kullananlar (n=38), sigara içenler (n=38) ve her iki tütün grubunu da kullanmayan sağlıklı gönüllüler (n=38) olarak üç gruba ayrıldı. Tüm katılımcıların serum homosistein, PON-1, ARE ve Lp(a) düzeylerine bakıldı.
Bulgular: Gruplar karşılaştırıldığında en yüksek homosistein düzeyi Maraş otu grubundaydı. Kontrol grubu ile Maraş otu grubu arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıyken, kontrol grubu ile sigara içen grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamsızdı. Hem Maraş otu hem de sigara içen grupta PON değerleri kontrol grubuna göre daha düşük olmasına rağmen, fark sadece sigara içen grupta anlamlıydı. Kontrol grubuna göre her iki tütün içen grupta ARE anlamlı olarak daha düşüktü ve Lp (a) anlamlı olarak daha yüksekti.
Sonuç: Serum homosistein, PON-1, ARE ve Lp(a) düzeyi Maraş otu kullanımı ile ilişkilidir. Homosistein, Maraş otu kullananlarda kardiyovasküler hastalık için yararlı bir erken belirteç olabilir.
Maraş otu, homosistein paraoksonaz-1 arilesteraz lipoprotein-a
Objective: This study aims to investigate the relationship between smokeless tobacco (Maras powder) and cigarette consumption with homocysteine, Paraoxonase-1 (PON-1), Arylesterase (ARE), and Lipoprotein-a (Lp (a)), which are known as risk factors for cardiovascular diseases.
Material and Methods: The individuals included in the study were divided into three groups as Maras powder users (n = 38), cigarette smokers (n = 38), and healthy volunteers who did not use either tobacco group (n = 38). Serum homocysteine, PON-1, ARE, and Lp (a) levels of all participants were examined.
Results: When the groups are compared, the highest homocysteine level was in the Maras powder group. While the difference between the control group and the Maras powder group was statistically significant, the difference between the control and smokers groups was statistically insignificant. Although PON values were lower in both the Maras powder and smokers groups than the control group, the difference was significant only in the smoking group. ARE was significantly lower, and Lp (a) was significantly higher in both tobacco smokers groups compared to the control group.
Conclusion: Serum homocysteine, PON-1, ARE, and Lp (a) level are associated with Maras powder use. Homocysteine may be a useful early marker for cardiovascular disease in those who use Maras powder.
Maras powder homocysteine Paraoxonase-1 Arylesterase Lipoprotein-a
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 27 Haziran 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2023 |
Gönderilme Tarihi | 8 Ağustos 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 13 Sayı: 2 |
SMJ'de yayınlanan makaleler, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı kapsamında lisanslanır