Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

DETERMINATION OF TOURISM GUIDING STUDENTS' PERCEPTIONS RELATED TO THE CONCEPT OF "TURKISH CUISINE" THROUGH METAPHOR METHOD

Yıl 2018, Cilt: 10 Sayı: 2, 114 - 129, 31.12.2018

Öz

The purpose of this study is to determine the perceptions of tourism guiding
students towards the concept of "Turkish Cuisine" by the metaphor method. The
research was conducted with 281 students studying in Balıkesir University
Tourism Faculty Tourism Guiding Department. A semi-structured questionnaire
was prepared in the study. In the questionnaire form, participants were asked,
“Turkish Cuisine is like.., because..". The perceptions of tourism guiding students
towards the concept of "Turkish Cuisine" were solved by content analysis which is
one of the qualitative research methods. A total of 154 metaphors were developed
regarding the concept of "Turkish Cuisine" in the research. 10 categories were
developed for the developed metaphors. This study is important in terms of
revealing the perceptions of tourism guiding students towards the concept of
"Turkish Cuisine" which is the important part of the Turkish culture and
eliminating negative perceptions.

Kaynakça

  • Albayrak, Aslı. "Farklı Milletlerden Turistlerin Türk Mutfağına İlişkin Görüşlerinin Saptanması Üzerine Bir Çalışma", Journal of Yaşar University. 30: 8, 2013, 5049-5063.
  • Altunışık, Remzi, Recai Coşkun, Serkan Bayraktaroğlu & Engin Yıldırım. Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri: SPSS Uygulamalı. 3. Baskı, İstanbul: Avcı Ofset, 2004.
  • Beşkardeş, Günay Sümeyra. Üstün Zekâlı ve Özel Yetenekli Öğrencilerin Yabancı Dil (İngilizce) Öğretiminde Metafor Sisteminin Uygulanması (Yüksek
  • Örneği", Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 18:2, 2014, 95- 110.
  • Karaırmak, Özlem & Berna Güloğlu. "Metafor: Danışan ve Psikolojik Danışman Arasındaki Köprü", Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi. 4:37, 2012, 122-135.
  • Kaya, Mehmet Fatih. "Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Çevre Sorunlarına İlişkin Algıları: Metafor Analizi Örneği", Electronic Turkish Studies. 9:2, 2014, 917-931.
  • Kesici, Mustafa. "Kırsal Turizme Olan Talepte Yöresel Yiyecek ve İçecek Kültürünün Rolü", KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 14:23, 2013, 33-37.
  • Köroğlu, Ahmet, Özlem Köroğlu & Mehmet Sarıoğlan. Türk Mutfağının Tanıtılmasında Profesyonel Turist Rehberlerinin Rolüne İlişkin Ampirik Bir Çalışma. 1. Ulusal Gastronomi Sempozyumu ve Sanatsal Etkinlikler (29-40). Akdeniz Üniversitesi, Antalya, 2007.
  • Közleme, Olgun. Türk Mutfak Kültürü ve Din (Doktora Tezi), Marmara Üniversitesi, 2012.
  • Lakoff, George & Mark Johnson. Metaphors We Live By. London: The University of Chicago Press, 1980.
  • Özdemir, Bahattin & Fatma Kınay. "Yabancı Ziyaretçilerin Türk Mutfağına İlişkin Görüşleri: Antalya’yı Ziyaret Eden Alman ve Rus Turistler Üzerine Bir Araştırma", Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi. 2, 2004, 1-34.
  • Özdemir, Servet & Emek Akkaya. "Genel Lise Öğrenci ve Öğretmenlerinin Okul ve İdeal Okul Algılarının Metafor Yoluyla Analizi", Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. 2:2, 2013, 295-322.
  • Özder, Adem, Hüseyin Kaya & Mehmet Ünlü. "Ortaöğretim Öğrencilerinin “Turizm” Kavramı İle İlgili Geliştirdikleri Metaforların Analiz Örneği", Marmara Coğrafya Dergisi. 25, 2012, 18-31.
  • Saban, Ahmet. "Öğretmen Adaylarının Öğrenci Kavramına İlişkin Sahip Oldukları Zihinsel İmgeler", Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 7:2, 2009, 281-326.
  • Saban, Ahmet, Beyhan Nazlı Koçbeker & Aslıhan Saban. "Öğretmen Adaylarının Öğretmen Kavramına İlişkin Algılarının Metafor Analizi Yoluyla İncelenmesi", Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri. 6:2, 2006, 461-522.
  • Saçılık, Melahat Yıldırım, Samet Çevik & Çiğdem Özkan. "Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü Önlisans Öğrencilerinin "Turizm" Olgusuna İlişkin Metaforik Algıları", Akademik Bakış Dergisi Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi. 53, 2016, 84-103.
  • Schmitt, Rudolph. "Systematic Metaphor Analysis As a Method of Qualitative Research", The Qualitative Report. 10:2, 2005, 358-394.
  • Serçeoğlu, Neslihan. "Yöre Halkının Mutfak Kültürünü Tanıma Durumunun Tespit Edilmesi: Erzurum İli Örneği", Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2:4, 2014, 36-46.
  • Sosyal, Davut & Özlem Afacan. "İlköğretim Öğrencilerinin “Fen ve Teknoloji Dersi” ve “Fen ve Teknoloji Öğretmeni” Kavramlarına Yönelik Metafor Durumları", Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 9:19, 2012, 287-306.
  • Şirin, Erkan Faruk, Fatih Bektaş, Gülsen Karaman & Gonca Korucu Aytan. "Rafting Katılımcılarının Rafting Kavramına İlişkin Metaforik Algıları", Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 6:2, 2012, 207-215.
  • Taş, Mahmut, İsmail Düz & Esra Ünlü. "Ortaöğretim Öğrencilerinin “Alternatif Turizm” Kavramına İlişkin Algılarının Metaforlar Yardımıyla Analizi", Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi. 5:Özel Sayı, 2016, 352-360.
  • Tortop, Hasan Sait. "Öğretmen Adaylarının Üniversite Hocası Hakkındaki Metaforları ve Bir Değerlendirme Aracı Olarak Metafor", Yükseköğretim ve Bilim Dergisi. 3:2, 2013, 153-160.
  • Ural, Ayhan & İbrahim Kılıç. Bilimsel Araştırma Süreci ve SPSS İle Veri Analizi SPSS 10.0-12.0 For Windows, 2. Baskı, Ankara: Detay Yayıncılık. 2006.
  • Yazçiçek, Ramazan. "Metafizik Alanda Sörf Ya Da Mecaz ve Semboller Üzerinden Anlamlandırma: Bir Anlatım Yöntemi Olarak Metafor", Milel ve Nihal. 9:1, 2012, 135-164.
  • Yazıcıoğlu, Yahşi & Samiye Erdoğan. SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Detay Yayıncılık. 2004.
  • Yenipınar, Uysal, Elif Bak, Burhan Çınar, Sevda Salihli Birdir & Gizem Çapar. "Turizm Rehberliği Bölümü Lisans Öğrencilerinin “Turist Rehberliği” Mesleğine İlişkin Algılarının Mecazlarla Analizi", içinde: 17. Ulusal Turizm Kongresi Bildiri Kitabı, (Editör: O. Bahar), Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, 2016, ss.1287-1296.
  • Yıldırım, Ali & Hasan Şimşek. Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Seçkin Yayıncılık. 2008.

TURİZM REHBERLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN "TÜRK MUTFAĞI" KAVRAMINA İLİŞKİN ALGILARININ METAFORLAR YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ

Yıl 2018, Cilt: 10 Sayı: 2, 114 - 129, 31.12.2018

Öz

Bu araştırmanın amacı turizm rehberliği öğrencilerinin "Türk Mutfağı"
kavramına ilişkin algılarının metaforlar yöntemi ile belirlenmesidir. Araştırma,
Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği bölümünde öğrenim
gören 281 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada yarı yapılandırılmış bir
anket formu hazırlanmıştır. Anket formunda bu araştırmaya katılanlardan "Bana
Göre Türk Mutfağı ... Gibidir. Çünkü ..." cümlesini tamamlamaları istenmiştir.
Turizm rehberliği öğrencilerinin "Türk Mutfağı" kavramına ilişkin düşünceleri
nitel araştırma yöntemlerinden biri olan içerik analizi ile çözümlenmiştir.
Araştırmada "Türk Mutfağı" kavramına ilişkin olarak toplam 154 metaforun
geliştirildiği görülmüştür. Geliştirilen metaforlara yönelik 10 kategori oluşturulmuştur. Bu çalışma, turizm rehberliği öğrencilerinin Türk kültürünün
önemli bir parçası olan "Türk Mutfağı" kavramına yönelik sahip olduğu
algılamalarının ortaya çıkarılması ve varsa olumsuz algılamaların giderilmesi
açısından önem taşımaktadır.

Kaynakça

  • Albayrak, Aslı. "Farklı Milletlerden Turistlerin Türk Mutfağına İlişkin Görüşlerinin Saptanması Üzerine Bir Çalışma", Journal of Yaşar University. 30: 8, 2013, 5049-5063.
  • Altunışık, Remzi, Recai Coşkun, Serkan Bayraktaroğlu & Engin Yıldırım. Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri: SPSS Uygulamalı. 3. Baskı, İstanbul: Avcı Ofset, 2004.
  • Beşkardeş, Günay Sümeyra. Üstün Zekâlı ve Özel Yetenekli Öğrencilerin Yabancı Dil (İngilizce) Öğretiminde Metafor Sisteminin Uygulanması (Yüksek
  • Örneği", Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 18:2, 2014, 95- 110.
  • Karaırmak, Özlem & Berna Güloğlu. "Metafor: Danışan ve Psikolojik Danışman Arasındaki Köprü", Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi. 4:37, 2012, 122-135.
  • Kaya, Mehmet Fatih. "Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Çevre Sorunlarına İlişkin Algıları: Metafor Analizi Örneği", Electronic Turkish Studies. 9:2, 2014, 917-931.
  • Kesici, Mustafa. "Kırsal Turizme Olan Talepte Yöresel Yiyecek ve İçecek Kültürünün Rolü", KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 14:23, 2013, 33-37.
  • Köroğlu, Ahmet, Özlem Köroğlu & Mehmet Sarıoğlan. Türk Mutfağının Tanıtılmasında Profesyonel Turist Rehberlerinin Rolüne İlişkin Ampirik Bir Çalışma. 1. Ulusal Gastronomi Sempozyumu ve Sanatsal Etkinlikler (29-40). Akdeniz Üniversitesi, Antalya, 2007.
  • Közleme, Olgun. Türk Mutfak Kültürü ve Din (Doktora Tezi), Marmara Üniversitesi, 2012.
  • Lakoff, George & Mark Johnson. Metaphors We Live By. London: The University of Chicago Press, 1980.
  • Özdemir, Bahattin & Fatma Kınay. "Yabancı Ziyaretçilerin Türk Mutfağına İlişkin Görüşleri: Antalya’yı Ziyaret Eden Alman ve Rus Turistler Üzerine Bir Araştırma", Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi. 2, 2004, 1-34.
  • Özdemir, Servet & Emek Akkaya. "Genel Lise Öğrenci ve Öğretmenlerinin Okul ve İdeal Okul Algılarının Metafor Yoluyla Analizi", Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. 2:2, 2013, 295-322.
  • Özder, Adem, Hüseyin Kaya & Mehmet Ünlü. "Ortaöğretim Öğrencilerinin “Turizm” Kavramı İle İlgili Geliştirdikleri Metaforların Analiz Örneği", Marmara Coğrafya Dergisi. 25, 2012, 18-31.
  • Saban, Ahmet. "Öğretmen Adaylarının Öğrenci Kavramına İlişkin Sahip Oldukları Zihinsel İmgeler", Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 7:2, 2009, 281-326.
  • Saban, Ahmet, Beyhan Nazlı Koçbeker & Aslıhan Saban. "Öğretmen Adaylarının Öğretmen Kavramına İlişkin Algılarının Metafor Analizi Yoluyla İncelenmesi", Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri. 6:2, 2006, 461-522.
  • Saçılık, Melahat Yıldırım, Samet Çevik & Çiğdem Özkan. "Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü Önlisans Öğrencilerinin "Turizm" Olgusuna İlişkin Metaforik Algıları", Akademik Bakış Dergisi Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi. 53, 2016, 84-103.
  • Schmitt, Rudolph. "Systematic Metaphor Analysis As a Method of Qualitative Research", The Qualitative Report. 10:2, 2005, 358-394.
  • Serçeoğlu, Neslihan. "Yöre Halkının Mutfak Kültürünü Tanıma Durumunun Tespit Edilmesi: Erzurum İli Örneği", Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2:4, 2014, 36-46.
  • Sosyal, Davut & Özlem Afacan. "İlköğretim Öğrencilerinin “Fen ve Teknoloji Dersi” ve “Fen ve Teknoloji Öğretmeni” Kavramlarına Yönelik Metafor Durumları", Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 9:19, 2012, 287-306.
  • Şirin, Erkan Faruk, Fatih Bektaş, Gülsen Karaman & Gonca Korucu Aytan. "Rafting Katılımcılarının Rafting Kavramına İlişkin Metaforik Algıları", Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 6:2, 2012, 207-215.
  • Taş, Mahmut, İsmail Düz & Esra Ünlü. "Ortaöğretim Öğrencilerinin “Alternatif Turizm” Kavramına İlişkin Algılarının Metaforlar Yardımıyla Analizi", Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi. 5:Özel Sayı, 2016, 352-360.
  • Tortop, Hasan Sait. "Öğretmen Adaylarının Üniversite Hocası Hakkındaki Metaforları ve Bir Değerlendirme Aracı Olarak Metafor", Yükseköğretim ve Bilim Dergisi. 3:2, 2013, 153-160.
  • Ural, Ayhan & İbrahim Kılıç. Bilimsel Araştırma Süreci ve SPSS İle Veri Analizi SPSS 10.0-12.0 For Windows, 2. Baskı, Ankara: Detay Yayıncılık. 2006.
  • Yazçiçek, Ramazan. "Metafizik Alanda Sörf Ya Da Mecaz ve Semboller Üzerinden Anlamlandırma: Bir Anlatım Yöntemi Olarak Metafor", Milel ve Nihal. 9:1, 2012, 135-164.
  • Yazıcıoğlu, Yahşi & Samiye Erdoğan. SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Detay Yayıncılık. 2004.
  • Yenipınar, Uysal, Elif Bak, Burhan Çınar, Sevda Salihli Birdir & Gizem Çapar. "Turizm Rehberliği Bölümü Lisans Öğrencilerinin “Turist Rehberliği” Mesleğine İlişkin Algılarının Mecazlarla Analizi", içinde: 17. Ulusal Turizm Kongresi Bildiri Kitabı, (Editör: O. Bahar), Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, 2016, ss.1287-1296.
  • Yıldırım, Ali & Hasan Şimşek. Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Seçkin Yayıncılık. 2008.
Toplam 27 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Özlem Köroğlu

Selin Manav Bu kişi benim

Kağan Çağrı Karaca

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 10 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Köroğlu, Ö., Manav, S., & Karaca, K. Ç. (2018). TURİZM REHBERLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN "TÜRK MUTFAĞI" KAVRAMINA İLİŞKİN ALGILARININ METAFORLAR YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ. Sosyal Ve Beşeri Bilimler Dergisi, 10(2), 114-129.
AMA Köroğlu Ö, Manav S, Karaca KÇ. TURİZM REHBERLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN "TÜRK MUTFAĞI" KAVRAMINA İLİŞKİN ALGILARININ METAFORLAR YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi. Aralık 2018;10(2):114-129.
Chicago Köroğlu, Özlem, Selin Manav, ve Kağan Çağrı Karaca. “TURİZM REHBERLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN ‘TÜRK MUTFAĞI’ KAVRAMINA İLİŞKİN ALGILARININ METAFORLAR YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ”. Sosyal Ve Beşeri Bilimler Dergisi 10, sy. 2 (Aralık 2018): 114-29.
EndNote Köroğlu Ö, Manav S, Karaca KÇ (01 Aralık 2018) TURİZM REHBERLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN "TÜRK MUTFAĞI" KAVRAMINA İLİŞKİN ALGILARININ METAFORLAR YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi 10 2 114–129.
IEEE Ö. Köroğlu, S. Manav, ve K. Ç. Karaca, “TURİZM REHBERLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN ‘TÜRK MUTFAĞI’ KAVRAMINA İLİŞKİN ALGILARININ METAFORLAR YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ”, Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, c. 10, sy. 2, ss. 114–129, 2018.
ISNAD Köroğlu, Özlem vd. “TURİZM REHBERLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN ‘TÜRK MUTFAĞI’ KAVRAMINA İLİŞKİN ALGILARININ METAFORLAR YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ”. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi 10/2 (Aralık 2018), 114-129.
JAMA Köroğlu Ö, Manav S, Karaca KÇ. TURİZM REHBERLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN "TÜRK MUTFAĞI" KAVRAMINA İLİŞKİN ALGILARININ METAFORLAR YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi. 2018;10:114–129.
MLA Köroğlu, Özlem vd. “TURİZM REHBERLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN ‘TÜRK MUTFAĞI’ KAVRAMINA İLİŞKİN ALGILARININ METAFORLAR YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ”. Sosyal Ve Beşeri Bilimler Dergisi, c. 10, sy. 2, 2018, ss. 114-29.
Vancouver Köroğlu Ö, Manav S, Karaca KÇ. TURİZM REHBERLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN "TÜRK MUTFAĞI" KAVRAMINA İLİŞKİN ALGILARININ METAFORLAR YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi. 2018;10(2):114-29.