Stres,
birçok sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de çalışanların günlük
yaşamlarının bir gerçeği haline gelmiştir. Çalışanlar ve yöneticiler, değişimin
ve belirsizliğin hâkim olduğu ortamlarda çalışmaktadırlar. Stres yaratan
faktörlerin çoğu yöneticilerin kontrol edemeyecekleri nitelikte olduğundan,
yöneticiler ve diğer çalışanlar bu ortama uyum göstermekte zorlanmaktadırlar.
Özelikle otellerin mutfak bölümünde çalışan aşçılar çoğu zaman çalışma
koşulları bakımından yoğun stres altında görevlerini yerine getirmekte,
mutfağın sıcak ve boğucu havası bu bölümde çalışan aşçıları ve mutfak
personelini asabileştirmekte ve bunun sonucu olarak da diğer işgörenler ile
gereksiz tartışmalara girebilmektedirler. Bu gibi durumlarla karşılaşılması ise
aşçıların toksik davranışlarının artmasına sebebiyet verebilmektedir. Çalışmanın amacı otel işletmelerinde çalışan aşçıların iş stresi ile toksik
davranışları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu kapsamda, Türkiye’de faaliyet
gösteren beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışan 449 aşçıya anket uygulanarak
veriler toplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda iş stresinin toksik
davranışlar ile pozitif yönlü anlamlı ilişki içinde olduğu ve iş stresinin
toksik davranışlardaki değişimlerin ‰61,0’ını açıkladığı bulgulanmıştır.
*
İşletmelerinde Çalışan Aşçıların İş Stresi ile İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık ve
Toksik Davranışları Arasındaki İlişki” adlı doktora tez çalışmasından
oluşturulmuştur.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |