Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Nerede O Eski Mutfaklar

Yıl 2020, , 509 - 523, 30.10.2020
https://doi.org/10.24010/soid.707474

Öz

Bu araştırmanın amacı geçmişten bugüne kırsal alanlarda mutfak kültürü öğelerinin değişimini incelemektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği kullanılmıştır. Balıkesir ili Burhaniye kırsal alanlarında yarı yapılandırılmış görüşme formu ile veri toplama işlemi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca gözlemler yapılarak mutfak yerleşim düzeni, pişirme alanları ve kullanılan ekipmanlar incelenmiştir. Katılımcılarla gerçekleştirilen görüşmelerden elde edilen veriler kullanılarak içerik analizi ve betimsel analiz yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre mutfak yerleşim düzeni geçmişte bahçede yer alırken günümüzde ev içerisinde yer almaktadır. Ayrıca yapılan araştırmada geçmişte yer sofrasında ve ayrı tabak olmadan yemek yendiği ve yemeklerin daha az çeşit olmasının yanı sıra daha lezzetli olduğu gibi sonuçlar ön plana çıkmıştır. Bu değişimlerin yanında kırsal alanlarda yaşayanlar halen geleneksel gıda saklama yöntemlerini kullanmaktadırlar. Genellikle konserve, kurutma ve reçel yöntemlerini kullanmaya devam etmekte ayrıca tarhana ve erişte yapmaktadırlar.

Destekleyen Kurum

-

Proje Numarası

-

Teşekkür

-

Kaynakça

  • Ayaz, N. ve Çobanoğlu, S. (2017). Ev Kadınlarının Turizm Amaçlı Yöresel Yemek Üretimine Bakış Açıları: Bartın İli Örneği, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7 (1), 413-427
  • Babat, D., Gökçe, F. ve Varışlı, A. (2017). Hatay Mutfak Kültürünün Sürdürülebilirliğinde Yöresel Yiyecek Üreticilerinin Rolü, 1st International Sustainable Tourism Congress, November 23-25 2017, (ss. 816-830), Kastamonu: Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi ISBN: 978-605-4697-14-4.
  • Bozok, D., Kahraman, K. (2015). Kırsal Turizmde Yöresel Yemek Kültürünün Rolü: Balıkesir Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi International Journal of Social and Economic Sciences 5 (1): 85-90, ISSN: 1307-1149, E-ISSN: 2146-0086, www.nobel.gen.tr.
  • Çakıcı, H. Zencir, E. (2018), Unutulmaya Yüz Tutmuş Mutfak Kültürleri: Çakırözü Köyü Örneği, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 6/Special issue3, 285-297.
  • Coşkun, R., Altunışık, R., Bayraktroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2015), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, 8. Baskı, Sakarya: Sakarya.
  • Çomaklı, Z. (2011). Erzurum Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri, III. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Erzurum Yemekleri Sempozyumu, S.333-343, Erzurum.
  • Demirel, H. ve Karakuş, H. (2019). Balıkesir Yeme İçme Kültürü ve Değişimi Üzerine Bir Alan Araştırması. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7 (2), 1383-1404. DOI: 10.21325/jotags.2019.426.
  • Demirel H., Ayyıldız, S. (2017). Mutfak Kültürü ve Değişimi; Giresun İli Örneği, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5/4, 280-298, DOI: 10.21325/jotags.2017.150.
  • Doğdubay, M. ve Giritlioğlu, İ. (2011). Mutfak turizmi, N. Hacıoğlu ve C. Avcıkurt (Ed.), Turistik Ürün Çeşitlendirmesi içinde (s. 433-456), Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara.
  • Durlu Özkaya, F. (2009). Türk mutfağında zeytinyağı”, Zeytinyağı, (Ed.) Fahrettin Göğüş, Mücahit Taha Özkaya, Semih Ötleş, Bölüm 15. 252-263, Eflatun Yayınevi, Bölüm 11, ISBN: 978-605-4160-04-4, Ankara.
  • Güneş, G, Ülker, H. İ. ve Karakoç, G. (2008), “Sürdürülebilir Turizmde Yöresel Yemek Kültürünün Önemi”, II. Ulusal Gastronomi Sempozyumu ve Sanatsal Etkinlikler, 10-11 Nisan 2008, Antalya.
  • Güler, S. (2010) “Türk Mutfak Kültürü ve Yeme İçme Alışkanlıkları”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı 26.
  • Gvion, L., and Trostler, N. (2008). From spaghetti and meatballs through Hawaiian pizza to sushi: The changing nature of ethnicity in American restaurants. The Journal Of Popular Culture, 41, 6, 950-974.
  • Henderson, J. (2009). Food tourism reviewed. British Food Journal, 111(4), 317–326.
  • Köşklü, Z. (2005). “Eski Erzurum Mutfağında Tandır: Yapılışı, Kullanımı ve Doğu Anadolu’daki Yeri Üzerine”. Sosyal Bilimler Dergisi 2005/2, s.155-178.
  • Lopez, X. A. A. & Martin, B. G. (2006). Tourism and quality agrofood products: An opportunity for the Spanish countryside. Tijdschrift voor Economische en Sociale Geografie, 97(2), 166-177.
  • Maviş, F. (2003), Endüstriyel Yiyecek Üretimi, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Morse, J. M. (1995), ‘The Signifance of Saturation’, Qualitative Health Research, Vol. 5, No.2, May, 147-149.
  • Oter, Z. ve Ozdogan, O. N. (2005), “Kültür Amaçlı Seyahat Eden Turistlerde Destinasyon İmajı: Selçuk-Efes Örneği” Anatolia; Turizm Araştırmaları Dergisi, Cilt 16, Sayı 2.
  • Önçel, S.(2015) Türk Mutfağı ve Geleceğine İlişkin Değerlendirmeler, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 3/4 33-44.
  • Patton, M. Q. (2005). Qualitative Research. New York: John Wiley & Sons, Ltd.
  • Özkan, Ç. (2020). Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi Kapsamında Somut Olmayan Kültürel Miras Unsuru: Hıdırellez Pilavı Üzerine Bir Araştırma, Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(1):361-373.
  • Savgın, E. C. ve Zengin, B. (2019). “Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7 (1), 484-504.
  • Serçeoğlu, N. (2014). Yöre Halkının Mutfak Kültürünü Tanıma Durumunun Tespit Edilmesi: Erzurum İli ÖrneğiJournal of Tourism and Gastronomy Studies 2/4 36-46.
  • Şanlıer N., Cömert M., Durlu Özkaya F. (2012) Gençlerin Türk Mutfağına Bakış Açısı Millî Folklor, 2012, Yıl 24, Sayı 94. Şengül, S. ve Türkay, O. (2016). Akdeniz Mutfak Kültürü Gastronomi Turizmi Bağlamında Değerlendirilmesi, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 4 (Special issue1), s: 86- 99.
  • Toygar, K. (2001). Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar: Türk Mutfağı Hakkında Genel Bilgiler, Ankara, Yayın No:29, Eylül, 13.
  • Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, (2011). Kırsal Kalkınma Planı 2010-2013, Ankara, s.32. Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008), Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayınevi, 6. Baskı, Ankara.

Where Were The Old Kitchens

Yıl 2020, , 509 - 523, 30.10.2020
https://doi.org/10.24010/soid.707474

Öz

The aim of this research is to examine the changes in the elements of culinary culture in rural areas from the past to the present. Interview technique, is one of the qualitative research methods, was used in the study. Data collection was carried out with semi-structured interview form in rural areas of Burhaniye in Balıkesir province. In addition, the kitchen layout, cooking area sand the equipments used were examined. According to the results of the research, the kitchen layout was in the garden in the past and nowadays it is in the house. In addition, the results of the study revealed that in the past it was eaten at the table and without separate plates and the food was less varied but more delicious. In addition to these changes, people living in rural areas are stil using traditional food preservation methods. They generally continue to use canning, drying and jam methods as well as making tarhana and noodles.

Proje Numarası

-

Kaynakça

  • Ayaz, N. ve Çobanoğlu, S. (2017). Ev Kadınlarının Turizm Amaçlı Yöresel Yemek Üretimine Bakış Açıları: Bartın İli Örneği, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7 (1), 413-427
  • Babat, D., Gökçe, F. ve Varışlı, A. (2017). Hatay Mutfak Kültürünün Sürdürülebilirliğinde Yöresel Yiyecek Üreticilerinin Rolü, 1st International Sustainable Tourism Congress, November 23-25 2017, (ss. 816-830), Kastamonu: Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi ISBN: 978-605-4697-14-4.
  • Bozok, D., Kahraman, K. (2015). Kırsal Turizmde Yöresel Yemek Kültürünün Rolü: Balıkesir Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi International Journal of Social and Economic Sciences 5 (1): 85-90, ISSN: 1307-1149, E-ISSN: 2146-0086, www.nobel.gen.tr.
  • Çakıcı, H. Zencir, E. (2018), Unutulmaya Yüz Tutmuş Mutfak Kültürleri: Çakırözü Köyü Örneği, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 6/Special issue3, 285-297.
  • Coşkun, R., Altunışık, R., Bayraktroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2015), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, 8. Baskı, Sakarya: Sakarya.
  • Çomaklı, Z. (2011). Erzurum Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri, III. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Erzurum Yemekleri Sempozyumu, S.333-343, Erzurum.
  • Demirel, H. ve Karakuş, H. (2019). Balıkesir Yeme İçme Kültürü ve Değişimi Üzerine Bir Alan Araştırması. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7 (2), 1383-1404. DOI: 10.21325/jotags.2019.426.
  • Demirel H., Ayyıldız, S. (2017). Mutfak Kültürü ve Değişimi; Giresun İli Örneği, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5/4, 280-298, DOI: 10.21325/jotags.2017.150.
  • Doğdubay, M. ve Giritlioğlu, İ. (2011). Mutfak turizmi, N. Hacıoğlu ve C. Avcıkurt (Ed.), Turistik Ürün Çeşitlendirmesi içinde (s. 433-456), Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara.
  • Durlu Özkaya, F. (2009). Türk mutfağında zeytinyağı”, Zeytinyağı, (Ed.) Fahrettin Göğüş, Mücahit Taha Özkaya, Semih Ötleş, Bölüm 15. 252-263, Eflatun Yayınevi, Bölüm 11, ISBN: 978-605-4160-04-4, Ankara.
  • Güneş, G, Ülker, H. İ. ve Karakoç, G. (2008), “Sürdürülebilir Turizmde Yöresel Yemek Kültürünün Önemi”, II. Ulusal Gastronomi Sempozyumu ve Sanatsal Etkinlikler, 10-11 Nisan 2008, Antalya.
  • Güler, S. (2010) “Türk Mutfak Kültürü ve Yeme İçme Alışkanlıkları”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı 26.
  • Gvion, L., and Trostler, N. (2008). From spaghetti and meatballs through Hawaiian pizza to sushi: The changing nature of ethnicity in American restaurants. The Journal Of Popular Culture, 41, 6, 950-974.
  • Henderson, J. (2009). Food tourism reviewed. British Food Journal, 111(4), 317–326.
  • Köşklü, Z. (2005). “Eski Erzurum Mutfağında Tandır: Yapılışı, Kullanımı ve Doğu Anadolu’daki Yeri Üzerine”. Sosyal Bilimler Dergisi 2005/2, s.155-178.
  • Lopez, X. A. A. & Martin, B. G. (2006). Tourism and quality agrofood products: An opportunity for the Spanish countryside. Tijdschrift voor Economische en Sociale Geografie, 97(2), 166-177.
  • Maviş, F. (2003), Endüstriyel Yiyecek Üretimi, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Morse, J. M. (1995), ‘The Signifance of Saturation’, Qualitative Health Research, Vol. 5, No.2, May, 147-149.
  • Oter, Z. ve Ozdogan, O. N. (2005), “Kültür Amaçlı Seyahat Eden Turistlerde Destinasyon İmajı: Selçuk-Efes Örneği” Anatolia; Turizm Araştırmaları Dergisi, Cilt 16, Sayı 2.
  • Önçel, S.(2015) Türk Mutfağı ve Geleceğine İlişkin Değerlendirmeler, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 3/4 33-44.
  • Patton, M. Q. (2005). Qualitative Research. New York: John Wiley & Sons, Ltd.
  • Özkan, Ç. (2020). Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi Kapsamında Somut Olmayan Kültürel Miras Unsuru: Hıdırellez Pilavı Üzerine Bir Araştırma, Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(1):361-373.
  • Savgın, E. C. ve Zengin, B. (2019). “Çiftlik Turizmi Faaliyetlerinin Geleneksel Mutfak Kültürü Sürdürülebilirliği Açısından Değerlendirilmesi”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7 (1), 484-504.
  • Serçeoğlu, N. (2014). Yöre Halkının Mutfak Kültürünü Tanıma Durumunun Tespit Edilmesi: Erzurum İli ÖrneğiJournal of Tourism and Gastronomy Studies 2/4 36-46.
  • Şanlıer N., Cömert M., Durlu Özkaya F. (2012) Gençlerin Türk Mutfağına Bakış Açısı Millî Folklor, 2012, Yıl 24, Sayı 94. Şengül, S. ve Türkay, O. (2016). Akdeniz Mutfak Kültürü Gastronomi Turizmi Bağlamında Değerlendirilmesi, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 4 (Special issue1), s: 86- 99.
  • Toygar, K. (2001). Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar: Türk Mutfağı Hakkında Genel Bilgiler, Ankara, Yayın No:29, Eylül, 13.
  • Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, (2011). Kırsal Kalkınma Planı 2010-2013, Ankara, s.32. Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008), Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayınevi, 6. Baskı, Ankara.
Toplam 27 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Oğuzhan İlban 0000-0002-7557-9817

Ceren Uluer Savgın

Proje Numarası -
Yayımlanma Tarihi 30 Ekim 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020

Kaynak Göster

APA İlban, M. O., & Uluer Savgın, C. (2020). Nerede O Eski Mutfaklar. Seyahat Ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 17(3), 509-523. https://doi.org/10.24010/soid.707474

Seyahat ve Otel İşletmeciliği (Journal of Travel and Hotel Business) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).
26935
Dergimiz EBSCOhost, Index Copernicus, Ulakbim,  DRJI, Research Bible, SOBİAD ve ASOS tarafından indekslenmektedir.