Bu çalışmada, Türkçe yayın yapan akademik turizm dergilerinde yayınlanan inovasyon başlıklı makalelerin bibliyometrik profilinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında, zaman sınırlaması olmaksızın, belirlenen 30 akademik turizm dergisinin 1998-2019 yılı son sayıları dâhil olmak üzere bütün sayıları taranmış, başlığında “inovasyon”, “yenilik”, “yenileşim”, “inovatif”, “yenilikçi” ve “yenilikçilik” kelimelerinden en az biri bulunan ve erişilebilen 33 makale tespit edilmiştir. Makaleler yayın yılı, dergiler, konular, benimsenen araştırma deseni, örneklem büyüklüğü, veri toplama yöntemi, incelenen alanlar gibi bazı parametreler çerçevesinde değerlendirilmiş ve özelliklerine göre kategorize edilmiştir. Elde edilen bulgular inovasyon ile ilgili makalelerin akademik turizm dergilerinde 2008 yılı itibarıyla yayınlanmaya başladığı ve yayınlanma oranının 2014 yılı sonrasında artış gösterdiğine işaret etmektedir. Bunun yanı sıra inovasyon konulu makalelerin en çok sırasıyla “Journal of Tourism and Gastronomy Studies”, “Uluslararası Turizm, Ekonomi ve İşletme Bilimleri Dergisi” ve “Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi”nde yayınlanmış olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, incelenen 33 makalede ağırlıklı olarak nicel araştırma yönteminin benimsendiği ve yoğun olarak anket tekniği ile veri toplandığı araştırmanın önemli bulgularından bazıları olarak ifade edilebilir.
Turizm İnovasyon Akademik Turizm Dergileri Bibliyometrik Analiz
In this study, it was aimed to determine the bibliometric profile of Turkish articles published in academic tourism journals. Within the scope of the study, all the issues of the 30 academic tourism journals including the latest issues of 1998-2019, have been scanned without any time limitation and 33 articles were identified that are accessible and contained at least one of the words "innovation”, “innovativeness”, “innovative”, and “innovator" in their headings. The articles were evaluated within the framework of some parameters such as publication year, journals, topics, research design adopted, sample size, data collection method, research areas and categorized according to their characteristics. The findings indicate that the articles about innovation started to be published in academic tourism journals as of 2008 and the rate of publication increased after the year 2014. In addition, it was determined that articles on innovation were published mostly in “Journal of Tourism and Gastronomy Studies”, “International Journal of Tourism, Economics and Business Sciences” and “Journal of Travel and Hotel Management” respectively. Furthermore, some of the important findings of the research can be expressed as that the quantitative research method was adopted predominantly in 33 articles examined and data was collected mainly with the survey technique.
Bibliometric Analysis Innovation Academic Tourism Journals toursim
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Nisan 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 17 Sayı: 1 |