Ege bölgesi
dünya bağcılığında gerek alan, gerekse üretim yönünden ön sıralarda
bulunmaktadır. Bununla birlikte Manisa’nın Alaşehir ilçesi, Türkiye üzüm
üretimi ve ihracatında oldukça önemli bir paya sahiptir. Alaşehir yöresi,
19.100 da bağ alanında yılda yaklaşık 280.000 ton üzüm üretmektedir ve yaklaşık
235.000 ton sofralık ile 15.000 ton kuru üzüm ihraç etmektedir. Üretilen üzümün
büyük çoğunluğunu Sultani Çekirdeksiz çeşidi (Vitis vinifera L.) oluşturmaktadır. Sultani Çekirdeksiz ülkemiz
için hem kurutmalık hem de sofralık tüketimde oldukça önemlidir. Alaşehir’de
Sultani Çekirdeksiz üzüm yetiştiriciliği yaklaşık 90.000 da üzerinde
gerçekleştirilmektedir.
Bitki
besleme ve toprak, bağcılık için önemli faktörlerdendir. Bununla ilgili olarak,
Alaşehir yöresi bağlarında N, P, K ve Zn başta olmak üzere beslenme durumu ile
ilgili olarak önemli düzeyde yetersizlikler bulunmaktadır. Bu yörede daha
kaliteli ürün elde edilebilmesi için potasyumlu ve fosforlu gübrelere ağırlık
verilmeli; ayrıca azotlu gübrelerin seçim ve uygulamalarında, yaprak gübresi
kullanım durumuna ve toprak bünyesine önem verilmelidir. Alaşehir’de
Kavaklıdere yöresinde bağ alanlarının büyük bir kısmında bor fazlalığı
saptanmıştır. Bu nedenle yakın bir zamanda bağ alanlarında sorun oluşturacağı
düşünülmektedir.
Bağ (Vitis vinifera L.) Alaşehir üretim ihracat bağların beslenme durumu
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | 23. Sayı Cilt I |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Temmuz 2017 |
Gönderilme Tarihi | 28 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 23 |