Purpose:
The purpose of this research is to analyse nutritional risk
level and the factors affecting nutrition of the elderly.
Methods:
The descriptive research was carried out between 01
December 2005 and 1 April 2006. The population of the study
was consisted of 167 elderly at and over the age of 60 who
lived in Immigrant Settlement area of, Balıkesir province. The
sample of the research was consisted of 130 volunteered
elderly (65 women, 65 men) who were selected with
nonprobability sampling technique.
The data were collected through face-to-face interview by
a researcher during home visits and height and weight of the
elderly were measured. A questionnaire form, was used in
order to collect data on socio-demographic characteristics,
general health status, eating and health habits, social support
status. In addition “Determine Your Nutritional Health”
checklist was used as data collection instrument to evaluate.
According to this list, the ones whose total score is between
0 and 2, between 3 and 5, and is 6 and above are considered
to be good, at medium level of risk and at high level of
nutritional risk, respectively.
Findings And Results
According to the study results, 29.2% of the elderly were in
60 - 64 age group, 36.2% were literate, 66.2% were married
and 22.3% were living alone. It was found out that 33.8%
were on a diet due to health reasons, 40.0% pastover the
meal times of meals, 25.4% cooked meals sometimes.
According to “Determine Your Nutritional Health-Checklist”,
nutritional level of 19.5% of the elderly was good, 40.7% were
at medium level and 39.8% were at high level of nutritional
risk.
It was found out that nutritional risk was higher in men than
women, in the ones at older ages than the ones at younger
ages, in widowed ones than the married ones, in ones
without children than the ones with children, in ones with a
bad level of income than the ones with a good level of
income, in the ones with no teeth than the ones with teeth or
with dental prothesis and in the ones taking their medicine
regularly everday than the ones who take medicine with
intervals or the ones who do not take any medicines.
It was found out that sex, age, marital status, having
children, income, teeth health and medicine taking were the
factors affecting the level of the elderly people.
Amaç
Araştırma, yaşlılarda beslenme risk düzeyini ve beslenmeyi
etkileyen faktörleri incelemek amacıyla yürütülmüştür.
Gereç ve Yöntem
Tanımlayıcı araştırma, 01 Aralık 2005 – 01 Nisan 2006
tarihleri arasında yürütülmüş olup, araştırmanın evrenini
Balıkesir Göçmen Konutları beldesinde yaşayan 60 yaş ve
üstü 167 yaşlı birey oluşturmuştur. Olasılıksız örneklem
yöntemi ile seçilen, gönüllü 65 kadın ve 65 erkek araştırma
kapsamına alınmıştır.
Veriler bir araştırmacı tarafından ev ziyaretleri yapılarak yüz
yüze görüşme yolu ile toplanmış, yaşlıların boy ve kilo ölçümleri
yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak; yaşlıların sosyo-demografik
özelliklerini, genel sağlık durumunu, beslenme ve
sağlık alışkanlıklarını, sosyal destek durumunu belirlemeye
yönelik 48 soruluk anket formu kullanılmıştır. Ayrıca beslenme
risk düzeyinin belirlenmesinde “Beslenme Sağlığını Belirle”
kontrol listesinden yararlanılmıştır. Bu listeye göre toplam
puanı 0-2 arasında olanlar iyi, 3-5 arasında olanlar orta derecede
riskli, 6 ve üzeri olanlar yüksek derecede beslenme riski
olan yaşlılar olarak değerlendirilmişlerdir.
Bulgular ve Sonuç
Yaşlıların %29.2’si 60-64 yaş grubundadır, %36.2’si okuryazardır,
%66.2’si evlidir ve %22.3’ü yalnız yaşamaktadır.
Yaşlıların sağlık sorunları nedeniyle %33.8’inin diyet uyguladığı,
%40.0’ının öğün saatlerini önemsemediği, %25.4’ünün
bazen yemek yaptığı belirlenmiştir. “Beslenme Sağlığını
Belirle” kontrol listesine göre yaşlıların beslenme risk düzeyi
açısından %19.5’ünün iyi, %40.7’sinin orta, %39.8’inin yüksek
risk taşıdığı saptanmıştır. Erkeklerin kadınlara, ileri yaştaki
yaşlıların genç yaşlılara, dulların evli olanlara, çocuğu
olmayanların çocuk sahibi olanlara, gelir durumu kötü olanların
iyi olanlara, hiç dişi olmayanların dişi olanlara veya
protez kullananlara ve her gün düzenli ilaç kullananların,
aralıklı ilaç kullananlara veya hiç ilaç kullanmayanlara göre
beslenme risk düzeyinin daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2007 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Sayı: 12 |