Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Some Local Dishes Specific to Van Cuisine

Yıl 2023, Cilt: 3 Sayı: 1, 77 - 100, 30.06.2023
https://doi.org/10.56590/stdarticle.1309059

Öz

The Purpose of Study: When Turkish culinary culture is mentioned, the food and beverage habits of Turkish society and the tools, equipment and techniques used in the preparation of food are understood. The aim of this study is to promote Van's local heritage and tastes with gastronomic identity and to contribute to raising awareness.
Literature Review/Background: Van cuisine is also large enough to be the subject of research with its culture and diversity, whose historical traces can be traced.
Methods: In this study; Information about the production stages and history of the local flavors of Van cuisine is given. Its construction phase and its history. Culture analysis design were used in the research. Data were collected from people residing in Van by using semi-structured interview technique, which is one of the qualitative research methods, in order to promote Van's regional heritage and tastes with gastronomic identity and to contribute to raising awareness. The sample consists of 25 women from Van and living there. The questions were presented to the expert opinion beforehand. Content analysis was used to analyze the data.
Results: As a result of the under the name of Van local dishes, 25 dishes were named and 13 dishes were added to the article by taking them in the recipes section. In addition, classification was made as cereal products, fruit and vegetable products, dairy products, meat and fish products.
Conclusions: With this study, it will increase the recognition of the products belonging to the Van cuisine and will lead the studies to be done on the Van cuisine culture from now on.

Kaynakça

  • AĞAN, C., & DOĞAN, M. (2022). Lezzet ve Lezzetin Bilimi: Mutfak Şeflerinin Lezzet Algıları Üzerine Bir Araştırma. Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi. 5(2), 199-219
  • BALDWIN, W. (2017). The transference of asian hospitality through food: chef׳s inspirations taken from asian cuisines to capture the essence of asian culture and hospitality. International Journal of Gastronomy and Food Science, 8, 7–13.
  • BELLİ, G. S. & BELLİ, O. (2010). Van Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri. II. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Van Yemekleri Sempozyumu (24-26 Kasım-2010-Van). Van Valiliği Kültür Hizmetleri. S:516-558.
  • BELLİ, O. (2004). ‘‘Van Bölgesi’nin En Eski Tahıl, Bakliyat ve Meyve Türleri’’. I. Van Gölü Havzası Sempozyumu (08-10 Eylül 2004 Van), s. 41-55.
  • BELLİ, O. (2012). Van-Yoncatepe Sarayı’nda oraya çıkarılan Anadolu’nun eski kalıntıları. Yemek ve Kültür Dergisi. Sayı 28.
  • BEŞİRLİ, H. (2010). Yemek, kültür ve kimlik. Milli Folklor, 22(87), 159-169.
  • ÇAKIR, T. (2017). Şehir Markalaşmasında Gastronomi Pazarlamasının Önemi ve Van Örneği (Master Tezi, Nişantaşı Üniversitesi).
  • DAŞDEMİR, A. & MADENCİ, A. B. (2021). Gastronomi Turizmi Kapsamında Yerel Yiyecek Tüketim Motivasyonlarının Yerli Turistlerin Tekrar Ziyaret Etme Niyetlerine Etkisinin Belirlenmesi: Van Kahvaltısı Örneği. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, Vol 5 No 2, 155-176. Doı: 10.32958/gastoria.949285
  • GÜLER, S. (2010). Türk mutfak kültürü ve yeme içme alışkanlıkları. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2(26), 24-30.
  • OCAK, E. (2016). Van Mutfak Kültürü, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van, Yayın No:62
  • PATTON, M. Q. (2014). Qualitative research & evaluation methods: Integrating theory and practice. Sage publications.
  • SAUNDERS, M., LEWIS, P., & THORNILL, A. (2012). Research methods for business students (6th Edition). Pearson Education Limited.
  • SOLMAZ, Y., & ALTINER, D. D. (2018). Türk Mutfak Kültürü ve Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Değerlendirme. Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(3), 108-124.
  • TALAS, M. (2005). Tarihi süreçte Türk beslenme kültürü ve Mehmet Eröz’e göre Türk yemekleri. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 1(18), 273-283.
  • TÜRK PATENT (2019), Türkiye’nin Coğrafi İşaretleri, https://www.ci.gov.tr/cografi-isaretler/liste?il=65 (Erişim Tarihi: 17/11/2019).
  • TÜRNÜKLÜ, A. (2000). Eğitim bilim araştırmalarında etkin olarak kullanılabilecek nitel bir araştırma tekniği: Görüşme. Kuram ve uygulama da eğitim yöntemi, güz 2000, s.553.
  • YILDIRIM, A. & ŞİMŞEK, H. (2016). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin.
  • YILDIRIM S. (2020), Görseller: Sermin Yıldırım kişisel arşivi.

Van Mutfağına Özgü Bazı Yöresel Yemekler

Yıl 2023, Cilt: 3 Sayı: 1, 77 - 100, 30.06.2023
https://doi.org/10.56590/stdarticle.1309059

Öz

Giriş ve Çalışmanın Amacı: Türk Mutfak kültüründen bahsedildiğinde, Türk toplumunun yiyecek ve içecek alışkanlıkları ile yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılan araç, gereç ve teknikler anlaşılmaktadır. Van’ın yöresel mirasının ve gastronomik kimliğe sahip tatlarının tanıtılması ve farkındalık yaratılmasına katkı sağlanması bu çalışmanın amacıdır.
Kavramsal/Kuramsal Çerçeve: Van mutfağı da tarihi izleri sürülebilecek kültürü ve çeşitliliği ile araştırmalara konu olabilecek büyüklüktedir.
Yöntem: Yöntem: Bu araştırmada; Van mutfağının yöresel lezzetlerinin yapım aşamaları ve tarihi hakkında bilgiler verilmektedir. Araştırmada kültür analizi deseni kullanılmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden biri olan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak Van’da ikamet eden kişilerden veriler toplanmıştır. Örneklem, Vanlı olup ve orada yaşayan 25 kadından oluşmaktadır. Sorular öncesinde uzman görüşüne sunulmuştur. Verilerin değerlendirilmesinde içerik analizi uygulanmıştır.
Bulgular: : Bulunanlar neticesinde yorumlama yapılmış ve katılımcıların Van mutfağı ile ilgili verdiği bilgiler ve reçeteler yazılı hale getirilmiş ve bu reçetelerin gelecek kuşaklara aktarılması amaçlanmıştır. Van yöresel yemekleri adı altında 25 yemek ismine ulaşılmış ve 13 yemek de tarifler kısmında alınarak makaleye eklenmiştir. Ayrıca tahıl ürünleri, meyve sebze ürünleri, süt ürünleri, et ve balık ürünleri olarak da sınıflandırma yapılmıştır.
Sonuç: Bu çalışma ile Van mutfağına ait ürünlerin tanınırlığını arttıracak ve bundan sonra Van mutfak kültürü ile ilgili yapılacak çalışmalara öncülük edecektir.

Kaynakça

  • AĞAN, C., & DOĞAN, M. (2022). Lezzet ve Lezzetin Bilimi: Mutfak Şeflerinin Lezzet Algıları Üzerine Bir Araştırma. Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi. 5(2), 199-219
  • BALDWIN, W. (2017). The transference of asian hospitality through food: chef׳s inspirations taken from asian cuisines to capture the essence of asian culture and hospitality. International Journal of Gastronomy and Food Science, 8, 7–13.
  • BELLİ, G. S. & BELLİ, O. (2010). Van Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri. II. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Van Yemekleri Sempozyumu (24-26 Kasım-2010-Van). Van Valiliği Kültür Hizmetleri. S:516-558.
  • BELLİ, O. (2004). ‘‘Van Bölgesi’nin En Eski Tahıl, Bakliyat ve Meyve Türleri’’. I. Van Gölü Havzası Sempozyumu (08-10 Eylül 2004 Van), s. 41-55.
  • BELLİ, O. (2012). Van-Yoncatepe Sarayı’nda oraya çıkarılan Anadolu’nun eski kalıntıları. Yemek ve Kültür Dergisi. Sayı 28.
  • BEŞİRLİ, H. (2010). Yemek, kültür ve kimlik. Milli Folklor, 22(87), 159-169.
  • ÇAKIR, T. (2017). Şehir Markalaşmasında Gastronomi Pazarlamasının Önemi ve Van Örneği (Master Tezi, Nişantaşı Üniversitesi).
  • DAŞDEMİR, A. & MADENCİ, A. B. (2021). Gastronomi Turizmi Kapsamında Yerel Yiyecek Tüketim Motivasyonlarının Yerli Turistlerin Tekrar Ziyaret Etme Niyetlerine Etkisinin Belirlenmesi: Van Kahvaltısı Örneği. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, Vol 5 No 2, 155-176. Doı: 10.32958/gastoria.949285
  • GÜLER, S. (2010). Türk mutfak kültürü ve yeme içme alışkanlıkları. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2(26), 24-30.
  • OCAK, E. (2016). Van Mutfak Kültürü, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van, Yayın No:62
  • PATTON, M. Q. (2014). Qualitative research & evaluation methods: Integrating theory and practice. Sage publications.
  • SAUNDERS, M., LEWIS, P., & THORNILL, A. (2012). Research methods for business students (6th Edition). Pearson Education Limited.
  • SOLMAZ, Y., & ALTINER, D. D. (2018). Türk Mutfak Kültürü ve Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Değerlendirme. Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(3), 108-124.
  • TALAS, M. (2005). Tarihi süreçte Türk beslenme kültürü ve Mehmet Eröz’e göre Türk yemekleri. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 1(18), 273-283.
  • TÜRK PATENT (2019), Türkiye’nin Coğrafi İşaretleri, https://www.ci.gov.tr/cografi-isaretler/liste?il=65 (Erişim Tarihi: 17/11/2019).
  • TÜRNÜKLÜ, A. (2000). Eğitim bilim araştırmalarında etkin olarak kullanılabilecek nitel bir araştırma tekniği: Görüşme. Kuram ve uygulama da eğitim yöntemi, güz 2000, s.553.
  • YILDIRIM, A. & ŞİMŞEK, H. (2016). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin.
  • YILDIRIM S. (2020), Görseller: Sermin Yıldırım kişisel arşivi.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gastronomi, Turizm (Diğer)
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Buse Zihni Yıldırım 0000-0003-4607-6118

İlkay Yılmaz 0000-0001-5938-3112

Erken Görünüm Tarihi 3 Temmuz 2023
Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2023
Gönderilme Tarihi 2 Haziran 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Zihni Yıldırım, B., & Yılmaz, İ. (2023). Van Mutfağına Özgü Bazı Yöresel Yemekler. ART/Icle: Sanat Ve Tasarım Dergisi, 3(1), 77-100. https://doi.org/10.56590/stdarticle.1309059

ART/icle: Sanat ve Tasarım Dergisi

ISSN: 2718-1057
e-ISSN: 2791-7665