Amaç: Araştırmada adölesan çağ öğrencilerin diyabet bilgi ve farkındalık düzeylerinin belirlenmesi ve bunları etkileyen faktörlerin saptanması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu araştırma Aralık 2019- Şubat 2020 tarihleri arasında Kırklareli’nde üç ortaokulda öğrenim gören 10-15 yaş 684 öğrenci ile yürütülmüştür. Veriler literarüre dayalı olarak hazırlanan Anket Formu yardımıyla yüz yüze toplanmıştır.
Bulgular: Adölesanların %90,9’u diyabetten haberdardı, %48,2’sini doğru bilgiye sahipti. Diyabet bilgi düzeyi formunda en fazla bilinen önermeler “Şeker hastaları sağlıklı beslenmelidir. (%83,2)” ve “Çocuklar şeker hastası olabilir. (%81,7)” idi. Öğrencilerin yaşı, anne ve baba eğitim durumu, düzenli kahvaltı yapma durumu, öğünlerinde fast-food tercihi, diyabet hastalığından haberdar olma durumu, anne, baba veya kardeşinde diyabet varlığı ile diyabet bilgi düzeyi genel puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0,05). Cinsiyet, düzenli egzersiz yapma durumu, düzenli ilaç kullanmasını gerektirecek hastalık varlığı ile diyabet bilgi düzeyi genel puan ortalamaları arasında bir farklılık bulunamamıştır (p>0,05).
Sonuç: Öğrencilerin tamamına yakını diyabet hastalığından haberdar olmasına rağmen sadece yarısı diyabet hakkında doğru bilgiye sahipti. Öğrencilerin diyabet bilgi ve farkındalık düzeylerini arttıracak çalışmalara hız verilmesi gereklidir.
Diyabet bilgi düzeyi Diyabet farkındalığı Diabetes mellitus Adölesan Ortaokul Öğrenci
Yok
Yok
Bu araştırma sosyal sorumluluk projesi kapsamında Kırklareli Üniversitesi, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan “Gelecek Bizim” başlıklı iş birliği protokolüne dayanmaktadır. Yazarlar, verilerin toplanması aşamasında katkı sunan Kırklareli Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü ve Beslenme ve Diyetetik Bölümü dördüncü sınıf öğrencilerine teşekkür eder.
Objective: The purpose of the study was to determine the diabetes knowledge and awareness levels of the students of the adolescent, age and to identify the factors that affect them.
Material and Method: The present study, which had a descriptive design, was conducted between December 2019 and February 2020 with 684 students aged 10-15 studying at three secondary schools in Kirklareli. The data were collected face-to-face with the help of the Questionnaire Form, which was based on the literature data.
Results: A total of 90.9% of the adolescents were aware of diabetes, and 48.2% had accurate knowledge. The most well-known propositions in the diabetes knowledge level form “Diabetic people should have healthy nutrition (83.2%)”, and “Children may have diabetes (81.7%). The age, mother’s and father’s educational status, having regular breakfast status, preferring fast-food in meals, awareness on diabetes, presence of diabetes in the mother, father or brother, diabetes knowledge level were found to be significant differences among the average scores (p<0,05). No significant differences were detected between the general score averages in terms of gender, regular exercise status, presence of disease that require regular medication, and diabetes knowledge level (p>0.05).
Conclusion: Although nearly all students were aware of diabetes, only half of them had accurate knowledge about diabetes. Studies that will increase the diabetes knowledge and awareness levels of students should be accelerated.
Diabetes knowledge level Diabetes awareness Diabetes mellitus Adolescent Secondary school Student
Yok
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Orjinal Araştırma |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Yok |
Yayımlanma Tarihi | 14 Ekim 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 29 Sayı: 5 |